همزمان با تجمع صدها تن از معلمان در شهرهای مختلف ایران، سخنگوی کانون صنفی معلمان از بازداشت ۷۰ نفر در شهر تهران خبر داد.
به گفته محمد حبیبی، در تهران به دلیل برخورد شدید امنیتی، معلمها نتوانستند تجمع خود را برگزار کنند، اما ویدئوهای منتشر شده از شهرهای دیگر نشان میدهد که این تجمعات خارج از پایتخت برگزار شده است.
تجمع سراسری معلمان به دعوت شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان، در اعتراض به دستگیری معلمان، وضعیت معیشتی نامناسب معلمان شاغل و بازنشسته و همچنین کمبود امکانات آموزشی برگزار شده است.
در ویدئوهایی که از شهرهای محتلف ایران منتشر شده است، این شعارها شنیده میشوند:
- رئیسی، قالیباف، این آخرین پیام است. جنبش فرهنگیان آماده قیام است
- یه سیسمونی کم بشه، مشکل ما حل میشه
- ننگ ما، ننگ ما، وزیر الدنگ ما
- معلم زندانی، آزاد باید گردد
- مدعی عدالت، خجالت، خجالت
این نخستین بار نیست که معلمان به شکل هماهنگ و از پیشبرنامهریزی شده در سراسر کشور تجمع برگزار میکنند.
برخی از معترضان در این تجمعها، عکسهای معلمان زندانی را در دست دارند. بر روی پلاکاردهایی که معترضان در دست دارند نیز درخواست آزادی معلمان زندانی دیده میشود.
از جمله بر روی پلاکاردهای نوشته شده است: «هر وعده که دادند به ما باد هوا بود. هر نکته که گفتند، فریب بود و ریا بود»، «اجرای عدالت و رفع تبعیض» و «جای معلمانتان زندان نیست. کمکشان کنید به حقشان برسند».
در یکی از ویدئوها که اعتراض در شهر کرج را نشان میدهد، یکی از سخنرانان از وضعیت نامناسب امکانات آموزشی در مدارس گله میکند.
او میگوید که معلمان «به دنبال اجرای قانون اساسی» هستند و سپس به بندی از قانون اساسی اشاره میکند که در آن، آموزش و پرورش رایگان برای همگان تضمین شده است.
این معلم معترض میگوید که برخلاف «کارکنان اداری آموزش و پرورش»، مدارس در کشور به کامپیوترهای مناسب، تجهیز نشدهاند.
در قطعنامه پایانی که شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان منتشر کرده، مطالبات اصلی معلمان از این قرار است:
- اجرای کامل طرح رتبهبندی و طرح همسانسازی
- اجرای اصل ۳۰ قانون اساسی مبنی بر آموزش و پرورش رایگان
- حق تشکلیابی و آزادی معلمان زندانی
بر اساس ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، اعتراضهای روز پنجشنبه در دهها شهر از جمله رشت، مشهد، شیراز، اصفهان، اهواز، کرج، کرمانشاه، شهرکرد، بروجرد، قم، یاسوج، نیشابور، شوش، سقز، شوشتر، مریوان و تاکستان برگزار شده است.
در بیش از دو دهه گذشته، معلمان به پایین بودن میزان حقوقشان اعتراض داشتهاند و این اعتراضها در نهایت به تصویب طرح همسانسازی و رتبهبندی معلمان انجامید.
اما معلمان معترض میگویند که هنوز از اجرای این طرح خبری نیست.
درباره طرح رتبهبندی هم استناد معلمان معترض به فصل ششم سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است که سال ۱۳۹۰ در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید. بر اساس این طرح، حقوق معلمان باید از یک دهه قبل بر اساس سطح کیفی آنها مشخص میشد اما این طرح هنوز اجرا نشده است.
افزایش تورم و فقیرتر شدن خانوادههای بیشتر در ایران بر گستردگی اعتراضهای صنفی از جمله اعتراض کارگران و معلمان افزوده و تعداد اینگونه اعتراضهای گسترده در چند ماه اخیر به شدت افزایش یافته است.