نشست مشترک بیش از ۴۰ کشور به میزبانی آمریکا برای ارسال تسلیحات به اوکراین
همزمان با تلاش سازمان ملل برای برقراری آتش بس در جنگ اوکراین که با بازدید امروز دبیرکل از مسکو شدت گرفته است، نمایندگان نظامی بیش از ۴۰ کشور جهان روز سهشنبه به میزبانی ایالات متحده در پایگاه هوایی رامشتاین، محل استقرار نیروهای آمریکایی در آلمان، گرد هم میآیند تا مذاکراتی را با محوریت ارسال تسلیحات به اوکراین و تضمین ادامه کمکهای مالی و نظامی به این کشور انجام دهند. ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، گفت که هدف اصلی این گفتگوها همگامسازی و هماهنگی برای ارسال بیشتر کمکهای نظامی و امنیتی به کییف است که شامل تسلیحات سنگین مانند توپخانه هویتزر و همچنین پهپادهای مسلح و مهمات میشود. آقای میلی به خبرنگاران گفت: «چند هفته آینده بسیار بسیار حیاتی خواهند بود. اوکراینیها برای موفقیت در میدان جنگ به حمایت مستمر نیاز دارند و در واقع هدف این کنفرانس هم همین است.»
سرگئی لاوروف: تهدید جنگ هستهای را دستکم نگیرید
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز دوشنبه به غرب هشدار داد که خطر درگیری هستهای بر سر اوکراین را دستکم نگیرد و گفت که ناتو با ارسال تسلیحات به کییف در واقع «جنگی نیابتی» با روسیه را پیش میبرد.
لاوروف در این مصاحبه که از تلویزیون دولتی روسیه پخش میشد گفت مسکو خود را متعهد به اصل تلاش برای جلوگیری از جنگ هستهای به هر قیمت میداند. او اضافه کرد: «این موضع اصلی ما است که همهچیز را روی آن بنا میکنیم. خطرها در حال حاضر قابل توجه هستند.»
وزیر امور خارجه روسیه درباره خطر وقوع جنگ جهانی سوم و بالا رفتن آستانه تنش هستهای به سطح بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ گفت: «من نمیخواهم این خطرها را به طور مصنوعی بالا ببرم. خیلی ها این را دوست دارند اما خطر جدی و واقعی است و ما نباید آن را دستکم بگیریم.»
سرگئی لاوروف همچنین ارسال تسلیحات پیشرفته غربی از جمله موشکهای ضد تانک جاولین و پهپادهای پیشرفته توسط کشورهای عضو ناتو به اوکراین را اقدامات تحریکآمیزی خواند که با هدف «طولانی کردن درگیری و نه پایان دادن به جنگ» صورت میگیرند. او اضافه کرد: «ناتو در اصل به شکل نیابتی درگیر جنگ با روسیه است و اوکراین را مسلح می کند. جنگ یعنی جنگ.»
حملات روسیه به خطوط آهن برای جلوگیری از انتقال سلاح از خارج
روسیه روز دوشنبه به تاسیسات خط آهن در سراسر اوکراین حمله کرد که هدف آن ایجاد اختلال در ورود سلاح از خارج است. همزمان آمریکا گفته است که علیرغم اعتراضات مسکو، سلاح بیشتری ارائه خواهد کرد. به گفته مقامهای اوکراینی در حملات روسیه دست کم پنج نفر کشته و ۱۸ نفر زخمی شدهاند. از خطوط آهن همچنین برای سفر غیرنظامیان میان شهرها یا تلاش برای فرار از نواحی جنگزده استفاده میشود.
روسیه سامانه دفاعی اس-۵۰۰ را به مرحله تولید انبوه رساند
“یان نوویکوف” رئیس شرکت فناوری دفاع روسیه «آلماز-آنتی» گفت: جدیدترین سامانه دفاع موشکی ضد هوایی اس-۵۰۰ (پرومته) روسیه در زمان حاضر به تولید انبوه رسیده است. نوویکوف شامگاه دوشنبه در گفت وگو با مجله روسی دفاع ملی افزود: هم اینک تولید انبوه سامانه اس-۵۰۰ بر اساس آخرین دستاوردهای علم و فناوری داخلی راه اندازی شده و تواناییهای رزمی این سیستم به طور قابل توجهی از قابلیتهای سامانههای موشکی ضد هوایی که قبلاً ایجاد شده بود، پیشی گرفته است.به گفته رئیس شرکت فناوری دفاع روسیه آلماز-آنتی، سامانه موشکی اس-۵۰۰ قادر است به پایه سیستم دفاع هوافضای روسیه تبدیل شود و سربازان آن را در چارچوب زمانی تعیین شده توسط دستور دفاع دولتی دریافت خواهند کرد. اس-۵۰۰ پرومته یک سامانه موشکی زمین به هوای با برد ۶۰۰ کیلومتر (۳۷۰ مایل) است. این سامانه با افزایش توان دفاعی ضد موشکی برای رهگیری و انهدام موشک های بالستیک قاره پیما، موشک های کروز مافوق صوت و هواپیماهای رادارگریز طراحی شده است. سامانه موشکی اس-۵۰۰ قبلا توسعه یافته شده بود و نخستین بار در جولای ۲۰۲۱ با موفقیت آزمایش شد. به گفته یوری بوریسوف معاون نخست وزیر روسیه، نیروهای مسلح دریافت نخستین محموله های اس-۵۰۰ خود را آغاز کردهاند. تحلیلگران روسی ادعا می کنند که سامانه اس-۵۰۰ حتی می تواند ماهواره ها را در مدار پایین زمین و نیز هواپیماهای رادارگریز نسل پنجم را هدف قرار دهد.
لهستان ارسال تانک به اوکراین را تایید کرد
ماتئوش موراویسکی نخست وزیر لهستان بدون ارائه جزئیات بیشتر تایید کرد که کشورش تانک هایی را به اوکراین ارسال کرده است. موراویسکی در پاسخ به این سوال که آیا لهستان تانک به اوکراین ارسال کرده یا خیر، گفت: بله. وی از افشای جزئیات بیشتر از جمله تعداد تانک های ارسال شده خودداری کرد. نخست وزیر لهستان همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ارسال هواپیما به اوکراین همچنان در حال بررسی است، گفت: هیچ ضرورتی وجود ندارد، چنین خواستههایی وجود ندارد. در ماه مارس (فروردین) لهستان اعلام کرد که آماده است تمام جت های میگ-۲۹ خود را در پایگاه هوایی رامشتاین در آلمان مستقر کند و آنها را در اختیار ایالات متحده قرار دهد، اما واشنگتن این پیشنهاد غافلگیرکننده را رد کرد. در حالی که نیروهای روسیه به حملات خود در اوکراین ادامه می دهند، کی یف بارها از غرب خواسته است که فورا تسلیحات بیشتر به ویژه تجهیزات سنگین را تامین کند.