در ادامه تلاش حزب جمهوری‌خواه برای جلوگیری از خروج نام سپاه پاسداران از فهرست تروریسم توسط دولت جو بایدن، دو طرح پیشنهادی در این باره روز چهارشنبه، ۱۴ اردیبهشت، با رای اکثریت به تصویب رسید.

طرح سناتور تد کروز که در آن تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی به دلیل «فعالیت‌های تروریستی» این حکومت «لازم» توصیف شده با رای اکثریت قاطع ۸۶ در برابر ۱۲ رای منفی به تصویب رسید.

سنای آمریکا صد عضو دارد.

به گفته سناتور کروز، دولت آقای بایدن «در حال مذاکره است» تا تحریم‌های مرتبط با تروریسم را که علیه بانک مرکزی ایران و سپاه پاسداران وضع شده لغو کند، در حالی که این تحریم‌ها «باید حفظ شود».

این در حالی است که دولت آمریکا در مذاکرات برای احیای برجام تنها وعده لغو آن دسته از تحریم‌هایی را داده است که مشخصا با توافق اتمی و فعالیت‌های هسته‌ای ایران ارتباط دارند.

اما روز چهارشنبه طرحی دیگر نیز در سنای آمریکا رای اکثریت را به دست آورد: طرحی جداگانه از سناتور جیمز لنکفورد که با ۶۲ رای مثبت به تصویب رسید و رئیس جمهور آمریکا را از حذف نام سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی برحذر می‌دارد.

مذاکرات وین برای احیای برجام هم‌اکنون به بن‌بست رسیده و گزارش‌های متعدد حاکی است که اصرار تهران بر زدودن نام سپاه از فهرست تروریستی، یکی از دلایل ناکامی تلاش‌هایی است که در ۱۳ ماه گذشته در وین در جریان بوده است.

ایران استدلال می‌کند که سپاه پاسداران با تصمیم دولت دونالد ترامپ و در پیش گرفتن سیاست فشار حداکثری به این فهرست افزوده شد. ولی مقامات آمریکایی می‌گویند این موضوع هیچ ارتباطی به مذاکرات در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران ندارد.

دونالد ترامپ در سال ۱۳۹۸ با این استدلال کلیت سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد که این نیروی نظامی «فعالانه در تامین مالی و ترغیب تروریسم به عنوان ابزاری برای کشورداری مشارکت دارد» و «ابزار اصلی حکومت ایران در راستای هدایت و اجرای کارزار بین‌المللی تروریسم است».

اما ادامه تلاش جمهوری‌خواهان در این زمینه در حالی است که در هفته‌های گذشته این احتمال تقویت شده است که واشینگتن سرانجام برخلاف اصرار جمهوری اسلامی ایران، نام سپاه پاسداران را از اف‌تی‌او، فهرست آمریکایی سازمان‌های تروریستی، پاک نکند.

وزارت خارجه ایالات متحده هم روز چهارشنبه ضمن آن که بازگشت دوجانبه به برجام را «بسیار مبهم» توصیف کرد خبر داد که دولت آمریکا اکنون به نقطه‌ای رسیده که خود را برای هر دو سناریوی محتمل مربوط به توافق هسته‌ای با ایران آماده می‌کند: یکی سناریوی بازگشت دوجانبه به برجام و دومی سناریوی عدم دستیابی به توافق.