روسیه موضع خود درباره پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا را تغییر داد
روسیه با تغییر موضع خود درخصوص پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا گفت که حضور کییف در اتحادیه اروپا مانند عضویت آن در ناتو است. دیمیتری پولیانسکی معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل گفت: روسیه موضع خود را در مورد چشمانداز عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا تغییر داده است. این دیپلمات گفت که اکنون عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا نمیتواند بخشی از یک توافق صلح با روسیه باشد. پولیانسکی توضیح داد: اگرچه در ابتدا مسکو نگران چشمانداز پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا نبود، اما آغاز درگیریهای جاری و موضع بسیار خصمانه ضد روسیه از سوی بروکسل، موضع مسکو را تغییر داد.
این دیپلمات روسیه ادامه داد: اظهارات جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه اوکراین باید در میدان نبرد پیروز شود و این واقعیت که اتحادیه اروپا به نهاد پیشرو در ارائه تسلیحات به اوکراین تبدیل شده است، موضع ما را تغییر داده است. موضع روسیه در مورد عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا در حال حاضر بیشتر شبیه ناتو است زیرا ما تفاوت زیادی بین آنها نمیبینیم. پولیانسکی اذعان داشت که جنگ در اوکراین تشدید شده است و هم اکنون جایی برای دیپلماسی باقی نمانده است.
او توضیح داد که فقدان گفت وگوی سازنده، ناتوانی کییف در عمل به وعدههای خود و تلاشهای غرب برای طولانیتر کردن خصومتها به وقوع چنین وضعیتی کمک کرده است.
فرانسه و آلمان مشوق فنلاند برای پیوستن این کشور به ناتو
رئیس جمهور فرانسه اعلام کرد که از انتخاب مستقل فنلاند برای پیوستن فوری به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) حمایت میکند. کاخ الیزه روز پنجشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد: امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه پس از تبادل نظر با سائولی نینیسته همتای فنلاندی خود، نسبت به این موضوع، موضعگیری کرده است. این بیانیه میافزاید: مکرون نشان داده است که فرانسه به طور کامل از انتخاب مستقل فنلاند برای پیوستن سریع به ناتو حمایت میکند. ساعاتی پیش نیز صدراعظم آلمان با انتشار توییتی ضمن استقبال از این امر، اعلام کرد که این کشور از تمایل فنلاند برای پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) حمایت کامل میکند. اولاف شولتس اظهار داشت: آلمان از اراده رهبران فنلاند برای پیوستن فوری به ناتو حمایت کامل خواهد کرد. وی اضافه کرد: در تماس تلفنی با رئیس جمهور فنلاند، نسبت به حمایت کامل دولت فدرال آلمان اطمینان دادم.
تاکید وزرای خارجه کشورهای گروه ۷ در حمایت از اوکراین
ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه میگوید وحدت بسیار قوی میان کشورهای گروه ۷ برای حمایت از اوکراین علیه تجاوز روسیه وجود دارد. لودریان همچنین تاکید کرد این حمایت تا پیروزی اوکراین ادامه خواهد یافت. نشست وزاری خارجه کشورهای گروه ۷ در تفرجگاه وایسنهاوس در شمال شرق هامبورگ دریای بالتیک برگزار میشود و قرار است وزاری خارجه مولدوای و اوکراین هم به این جمع بپیوندند. پیشتر لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا هم در این اجلاس از کشورهای اروپایی خواسته بود بیش از گذشته از اوکراین حمایت کنند و تا زمانی هم که روسیه نیروهای خود را از این کشور خارج نکرده، تحریمها علیه مسکو را لغو نکنند.
تامین سلاح برای اوکراین بر اساس آموزههای کلیسای کاتولیک «مشروع» است
کاردینال پیترو پارولین، مرد شماره ۲ واتیکان میگوید تامین سلاح برای اوکراین برای کمک به این کشور در برابر تجاوز روسیه تحت شرایط خاصی از نظر اخلاقی مشروع به شمار میرود. پارولین در حاشیه کنفرانسی در رم خطاب به خبرنگاران همچنین گفت: «در صورت تجاوز، حق دفاع مسلحانه وجود دارد.» او همچنین اضافه کرد که این حق تحت شرایط خاصی در کتاب تعالیم کلیسای کاتولیک رومی گنجانده شده است.
لاوروف: اتحادیه اروپا به بازیگری متجاوز تبدیل شده است
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که اتحادیه اروپا به یک بازیگر متجاوز در عرصه بین الملل تبدیل شده است. وزیر خارجه روسیه پس از نشست وزیران خارجه کشورهای مستقل همسود گفت که با توجه به این مساله “بی ضرر” بودن تمایل اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا سوال برانگیز است. روسیه با تغییر موضع خود درخصوص پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا، حضور کییف در اتحادیه اروپا را نیز مانند عضویت آن در ناتو می داند.
انتقاد چین از تصمیم سازمان ملل برای تحقیق در مورد نقض حقوق بشر توسط سربازان روسیه
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین میگوید تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تشکیل کمیته تحقیق در مورد نقض حقوق بشر توسط سربازان روسی باعث شده اعتماد اعضا به این نهاد متزلزل شود. قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تشکیل کمیته مربوطه برای این تحقیقات روز پنجشنبه با اکثریت قاطع ۳۳ عضو و دو رای مخالف چین و اریتره به تصویب رسید. لیجیان که این اظهارات را در نشست خبری به زبان میآورد همچنین در خصوص دلیل مخالفت کشورش با این قطعنامه گفت: «اعتراض ما به این است که سازمان ملل به برخی از کشورهایی که جنگ به راه انداختهاند، نگاه نمیکنند در حالی که تصمیم دارند کشورهای دیگر را مورد هدف قرار دهند.»
لیز تراس: باید تسلیحات بیشتری به اوکراین ارسال کنیم
لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا در نشست گروه ۷ از کشورهای جهان خواست تا تسلیحات بیشتری به اوکراین بفرستند تا به راهبرد تداوم فشار بر ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه کمک کند. خانم تراس که در راه ورود به نشست گروه ۷ و در گفتگو با خبرنگاران این اظهارات را مطرح کرد، همچنین گفت: «در حال حاضر بسیار مهم است که ما با ارسال سلاح بیشتر به اوکراین و همچنین افزایش تحریمها به فشار علیه روسیه و پوتین ادامه دهیم.» تراس همچنین با اشاره به روابط بین بریتانیا، کانادا، فرانسه، ایالات متحده، ژاپن، ایتالیا و آلمان گفت: «وحدت گروه ۷ در طول این بحران برای حفاظت از آزادی و دموکراسی حیاتی بوده است.» وزیر خارجه بریتانیا قرار است در چارچوب نشستهای گروه ۷ با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز دیدار و گفتگو کند.
سازمان ملل در مورد اتهامات جنایات جنگی ارتش روسیه در اوکراین تحقیق میکند
شورای حقوق بشر سازمان ملل با اکثریت آرا قطعنامه تحقیق درباره اتهامات جنایات جنگی ارتش روسیه در اوکراین را تصویب کرد. در رای گیری که روز پنجشنبه برگزار شد، ۳۳ عضو شورای حقوق بشر به این قطعنامه رای موافق، دو عضو مخالف (چین، اریتره) و ۱۲ عضو به آن رای ممتنع دادند. شورای حقوق بشر سازمان ملل مستقر در ژنو که در سال ۲۰۰۶ تاسیس شده است، ۴۷ عضو دارد که از سوی مجمع عمومی سازمان ملل انتخاب میشوند که بدین ترتیب دارای ۴۶ عضو شد و عضویت روسیه که تا سال ۲۰۲۳ باید عضو این شورا میبود، تعلیق شد. چنین اقدامی از سوی مجمع عمومی ۱۹۳ عضوی سازمان ملل سابقه دارد و این مجمع در سال ۲۰۱۱ نیز عضویت لیبی را از شورای حقوق بشر تعلیق کرد. کشورهای غربی از آغاز جنگ اوکراین، روسیه را به ارتکاب جنایت جنگی متهم کردهاند و در پی واقعه مبهم “بوچا”، مسکو را متهم به انجام آن میدانند و معتقدند این کشور به دلیل نقض حقوق بشر صلاحیت عضویت در شورای حقوق سازمان ملل را ندارد. همزمان با اعلام مقامات اوکراینی در ۱۴ فروردین (۳ آوریل) مبنی بر آزادسازی تمامی مناطق پایتخت از کنترل نیروهای روسیه، انتشار تصاویری دلخراش از اجساد غیرنظامیان در خیابانهای شهر “بوچا” جهان را بهتزده کرد. رسانههای غربی با انتشار تصاویری از شهر بوچا در نزدیکی کییف مدعی شدند نیروهای روسیه هنگام خروج از اطراف پایتخت اوکراین، غیرنظامیان را هدف گلوله قرار دادهاند و کرملین قاطعانه اتهام دست داشتن در کشتار غیرنظامیان شهر بوچا را رد کرد. مسکو با انکار هدف قراردادن غیرنظامیان گفت که تصاویر بوچا، ساختگی و برای توجیه اعمال تحریمهای تازه علیه مسکو و منحرف کردن مذاکرات صلح بوده است.
وزیر خارجه اوکراین: هیچ اولتیماتومی در مذاکرات با روسیه را نمیپذیریم
وزیر خارجه اوکراین در پیامی خطاب به مقامهای روسیه گفت که کشورش حاضر است به گفت وگوهای مستقیم ادامه دهد ولی حاضر به پذیرش هیچ اولتیماتومی نیست. دیمیتری کولهبا وزیر امور خارجه اوکراین گفت: کییف برای مذاکره با روسیه آماده است ولی هیچگونه اولتیماتومی را از سوی روسیه نمیپذیرد. کولهبا تاکید کرد که روسیه نمیخواهد پشت میز مذاکره بنشیند بلکه قصد دارد به خصومتها ادامه دهد. وی گفت که مشکل واقعی این است که روسیه مایل به شرکت در مذاکرات واقعی و معنادار نیست. وزیر خارجه دولت اوکراین گفت: کییف برای پیروزی به سه چیز نیاز دارد؛ انعطاف پذیری اوکراین، شخصیت و قدرت رزمی، تامین تسلیحات لازم و تحریم روسیه. در صورت تامین این سه عامل در جنگ با روسیه پیروز خواهیم شد. کولهبا تصریح کرد: اگرچه تحریمها بسیار مهم و تاثیرگذار هستند اما تا زمانی که اروپا به خرید نفت و گاز روسیه ادامه دهد، نمیتواند ماشین جنگی روسیه را متوقف کند.
سرباز روس امروز به اتهام «جنایت جنگی» در کییف محاکمه میشود
وادیم شیشیمارین، سرباز ۲۱ ساله روس قرار است امروز در کییف در ارتباط به اتهام «جنایت جنگی» محاکمه شود. این سرباز روس روز ۲۸ فوریه با یک تفنگ خودکار به سمت یک مرد ۶۲ ساله شلیک کرده است. گفته میشود او به دستور مقامهای ارشد خود و جهت جلوگیری از شناسایی دست به چنین کاری زده و به سمت قربانی شلیک کرده است. ماجرا از این قرار است که وادیم شیشیمارین، سرباز ۲۱ ساله و چهار همکارش روز ۲۸ فوریه و در حالی که از روستایی در ۱۸۰ مایلی شرق کییف و از حمله نیروهای دفاعی اوکراین فرار میکردند، به سمت یک خودروی شخصی تیراندازی، آن را توقیف و از آن برای رانندگی استفاده کردند. این سربازان در راه مردی را میبینند که در حالی که با دوچرخه در کنار پیاده رو قدم می زد مشغول صحبت با تلفن همراه خود بوده است. دادستان اوکراین میگوید یکی از سربازان دیگر به شیشیمارین دستور میدهد که این فرذ غیرنظامی را بکشد تا او حضور آنها را به ارتش اوکراین گزارش ندهد. بازرسان پرونده میگویند شیشیمارین کلاشنیکف خود را چندین بار از شیشه ماشین خارج کرده و به سمت سر مرد ۶۲ ساله شلیک کرده است. این مرد هم در دم جان خود را از دست داده است. ویکتور اووسیانیکوف، وکیل شیشیمارین، اذعان کرد که پرونده علیه موکل او قوی است، اما تاکید کرد که تصمیم نهایی در این رابطه از سوی دادگاه گرفته خواهد شد.