نتایج رسمی انتخابات لبنان نشان میدهد که حزبالله و متحدانش اکثریت پارلمان را از دست دادهاند.
ائتلاف سیاسی به رهبری این گروه شیعه وابسته به ایران در رایگیری روز یکشنبه ۶۲ کرسی به دست آورد در حالی که برای کسب اکثریت مجلس نیاز به ۶۵ کرسی داشت.
در جنوب لبنان که پایگاه اصلی حزبالله است، دو نامزد مورد حمایت این گروه شکست خوردند و کرسیهای خود را به نامزدهای مستقل واگذار کردند.
ایلی فرزلی، معاون مجلس لبنان، که به نمایندگی از مسیحیان در یکی حوزههای انتخابی منطقه بقاع نامزد شده بود و از حمایت حزبالله برخوردار بود، از جمله نامزدهای شکستخورده است.
نفیسه کوهنورد، خبرنگار ارشد بیبیسی در خاورمیانه میگوید از دست دادن اکثریت پارلمان ضربهاى به وجهه حزبالله است و با توجه به اینکه هشت ماه قبل هم گروههاى نزدیک به ایران در انتخابات عراق باختند، شکستی دیگر برای حامیان جمهوری اسلامی در منطقه.
نامزدهای مستقل، پدیده انتخابات
همزمان در تحولی بیسابقه دستکم ۱۳ نامزد مستقل یا اصلاحطلب به پارلمان لبنان راه پیدا کردند. شبکه الجزیره تعداد این نمایندگان را ۱۶ نفر گزارش کرده است. در مجلس قبلی تنها یک نماینده مستقل حضور داشت.
این نتایج نشاندهنده کاهش اعتماد عمومی به سیاستمداران قدیمی و احزاب و گروههایی است که همواره قدرت را در لبنان به دست داشتهاند.
سقوط اقتصادی لبنان در سالهای اخیر و بنبست سیاسی بعد از انفجار سال ۲۰۲۰ در بیروت و همین طور فساد گسترده از جمله مهمترین دلایل این بیاعتمادی است که باعث شده رایدهندگان به دنبال تغییر و تحول در نظام سیاسی و اقتصادی این کشور باشند.
ناکامی مسیحیان متحد حزبالله
یکی از گروههایی که در انتخابات پارلمان جایگاه خود را تقویت کرده، حزب مسیحی “نیروهای لبنانی” یا قوات به رهبری سمیر جعجع و از مخالفان سرسخت حزبالله است.
این حزب مسیحیان مارونی که روابط نزدیکی با عربستان و آمریکا دارد، توانست با کسب ۲۰ کرسی به بزرگترین گروه مسیحی پارلمان لبنان تبدیل شود.
پیش از این “جنبش میهنی آزاد” بزرگترین فراکسیون مسیحیان مجلس لبنان بود، اما در این انتخابات چند کرسی خود را از دست داد. این حزب از متحدان اصلی حزبالله لبنان است و میشل عون، بنیانگذار آن از سال ۲۰۱۶ ریاست جمهوری را در دست داشته است.
با این نتایج هیچ حزب یا اتحاد سیاسی نمیتوند اکثریت پارلمان را در دست بگیرد و تشکیل ائتلاف کاری بسیار سخت خواهد بود.
خبرنگار بیبیسی فارسی در بیروت میگوید صحنه سیاسی لبنان به احتمال زیاد شاهد رایزنیهاى طولانى و سنگاندازیهاى گروههاى رقیب برای یارگیری خواهد بود و این یعنی شروع یک دوره ابهام سیاسى جدید بدون آنکه دولتى شکل بگیرد.