آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز دوشنبه ۹ خرداد «توقیف غیرقابل توجیه» دو نفتکش با پرچم یونان توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را محکوم کرد.

به‌دنبال توقیف نفتکش «لانا» (پگاس سابق) با ۷۰۰ هزار بشکه نفت ایران توسط یونان و تحویل محموله نفتی آن به آمریکا در هفته گذشته، نیروی دریایی سپاه دو نفتکش با پرچم یونان را در آب‌های خلیج فارس توقیف کرد.

این دو نفتکش حامل دو میلیون بشکه نفت هستند.

آنتونی بلینکن در گفت‌وگوی تلفنی با نیکوس دِندیاس همتای یونانی خود گفت: «ادامه مزاحمت ایران برای کشتی‌ها و دست‌درازی به حقوق و آزادی عبور و مرور دریایی تهدیدی برای امنیت دریانوردی و اقتصاد جهانی است».

به گزارش خبرگزاری رویترز، وزیران خارجه آمریکا و یونان از ایران خواستند که فورا نفتکش‌های توقیف شده، محموله‌ها و خدمه آن‌ها را آزاد کند.

آقای بلینکن گفت که ایالات متحده «در مواجهه با این توقیف غیرقابل توجیه» در کنار متحد خود در ناتو ایستاده است.

فرانسه نیز اقدام ایران را محکوم کرده و اتحادیه اروپا هم در مورد توقیف نفتکش‌های یونانی ابراز نگرانی عمیق کرده است.

در همین حال، یوآنیس پلاکیوتاکیس وزیر کشتیرانی یونان به شماره روز ۹ خرداد روزنامه فایننشال تایمز گفت: به نفتکش‌هایی که با پرچم این کشور حرکت می‌کنند هشدار داده شده که به آب‌های ایران نزدیک نشوند.

تقریبا یک چهارم نفتکش‌های عظیم جهان با پرچم یونان تردد می‌کنند و افزایش تنش‌ها بین یونان و ایران باعث شده است که قیمت نفت در روز دوشنبه به ۱۲۰ دلار افزایش یابد.

شبکه العالم جمهوری اسلامی روز شنبه تهدید کرده بود که «هنوز ۱۷ کشتی متعلق به یونان در آب‌های خلیج فارس هستند».

یونان توقیف نفتکش‌هایش توسط ایران را «دزدی دریایی» خوانده است.

سازمان بنادر و دریانوردی ایران در اطلاعیه‌ای مدعی شده که علت توقیف دو فروند نفتکش یونانی «برخی تخلفات دریایی» بوده است.

این سازمان گفته که «تمامی خدمه هر دو کشتی یونانی در صحت و سلامت کامل به سر می‌برند و در حالی که روی کشتی قرار دارند، مطابق قوانین بین‌المللی از آن‌ها محافظت، نگهداری و هر گونه خدمات لازم به آن‌ها ارائه می‌شود».