ده‌ها هزار تن از شهروندان گرجستان، بار دیگر در اعتراض به سیاست‌های حاکم، و نیز در حمایت از پیوستن به اتحادیه اروپا روز جمعه به خیابان‌ها آمدند.

تظاهرات روز جمعه یک روز پس از آن بود که رهبران اتحادیه اروپا با به تعویق انداختن نامزدی گرجستان برای عضویت در این اتحادیه، این کشور را به عنوان یک «عضو بالقوه» به رسمیت شناختند اما تأکید کردند که نامزدی گرجستان برای عضویت در اتحادیه اروپا مشروط به تحقق «اولویت‌های تعیین شده» و انجام اصلاحات گسترده است.

تعویق در نامزدی گرجستان برای عضویت در اتحادیه اروپا در حالی است که این اتحادیه همزمان موافقت کرد در بحبوحه تجاوز روسیه به اوکراین که مولداوی را هم تحت تأثیر قرار داده است، «گامی تاریخی» در نامزدی این دو کشور برای عضویت در اتحادیه اروپا بردارد.

روز جمعه در تفلیس، پایتخت گرجستان، هزاران تظاهرکننده با در دست داشتن پرچم گرجستان و اتحادیه اروپا در مقابل ساختمان پارلمان تجمع کردند، و تردد در خیابان مرکزی روستاولی مسدود شد.

در مورد تعداد تظاهرکنندگان، برآوردی فوری وجود ندارد اما برآورد خبرگزاری فرانسه از تظاهرات مشابهی که در روز دوشنبه به دعوت گروه حقوق مدنی «شرم» روی داد، حاکی از شرکت بالغ بر ۱۲۰ هزار نفر در آن بود.

صحنه‌ای از تظاهرات روز دوشنبه در تفلیس
صحنه‌ای از تظاهرات روز دوشنبه در تفلیس

در تظاهرات روز دوشنبه، شوتا دیگملاشویلی از دست‌اندرکاران این جنبش مدنی از راه‌اندازی یک جنبش مردمی جدید خبر داده بود که شامل احزاب مخالف، سازمان‌های جامعه مدنی، روزنامه‌نگاران و اتحادیه‌های کارگری برای طرح مطالبات از دولت گرجستان است.

در بیانیه پایانی این تجمع تأکید شده بود که «مانع اصلی در مسیر اروپایی شدن» گرجستان، بیدزینا ایوانیشویلی است، بنیانگذار حزب حاکم «رویای گرجستان» است که تصور عمومی بر آن است که حتی اگر سمتی نداشته باشد، تصمیم گیرنده اصلی در این کشور است.

ایوانیشویلی میلیاردر متمایل به روسیه است که بین سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳، نخست‌وزیر گرجستان بود و از آن زمانی حزب «رویای گرجستان» او قدرت را در این کشور در دست داشته است.

در اواخر اردیبهشت ماه امسال، پارلمان اروپا قطعنامه‌ای غیرالزام‌آور تصویب کرد که در آن از اتحادیه اروپا خواسته شده به دلیل «نقش مخرب» ایوانیشویلی در سیاست و اقتصاد گرجستان، تحریم‌هایی را علیه او اعمال کند. ایوانیشویلی اما اصرار دارد که از سیاست بازنشسته شده است.

شروط اعلام شده اتحادیه اروپا برای اعطای وضعیت نامزدی به گرجستان، شامل پایان دوقطبی سیاسی در این کشور، پیشرفت در آزادی رسانه‌ها، اصلاحات قضایی و انتخابات، «الیگارشی‌زدایی» است.

حزب «رویای گرجستان» هفته گذشته گفته بود که از اینکه این کشور به همراه اوکراین و مولداوی برای نامزدی اتحادیه اروپا توصیه نشده، «متأسف است».

این حزب در بیانیه‌ای همزمان با تظاهرات سه‌شنبه گذشته، با دفاع از کارنامه خود، مخالفان را متهم کرد که «برنامه‌هایی برای سرنگونی حکومت از طریق سازماندهی تجمعات ضد دولتی» دارند.