وال‌استریت ‌ژورنال خبر داد فرماندهان نظامی آمریکا، اسرائیل و چند کشور عربی منطقه در ماه مارس در شرم‌الشیخ نشست محرمانه‌ای برگزار کردند تا چگونگی هماهنگی‌ها میان خود برای مقابله با توانایی‌های روبه فزاینده موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی را بررسی کنند.

وال‌استریت ژورنال که این خبر را روز یکشنبه ۵ تیر به نقل از مقام‌های آمریکا و کشورهای منطقه منتشر کرد، اضافه کرد این مذاکرات محرمانه اولین ملاقات میان طیفی از افسران عالی‌رتبه اسرائیلی و عرب تحت نظارت ارتش آمریکا برای مقابله با یک تهدید مشترک بود.

بر اساس این گزارش، علاوه بر آمریکا و اسرائیل، مقام‌های نظامی کشورهای عربستان سعودی، قطر، اردن، مصر، امارات متحده عربی و بحرین نیز در این نشست محرمانه حضور داشتند.

وال‌استریت ژورنال به نقل از مقام‌هایی که نامشان را فاش نکرده، نوشت این نشست در حالی برگزار شد که اسرائیل و همسایگانش در مرحله اولیه بحث درباره یک همکاری نظامی احتمالی هستند.

در این نشست ژنرال فرانک مکنزی، فرمانده وقت سنتکام، نمایندگی آمریکا در این نشست را برعهده داشت.

وال‌استریت ژورنال ادامه داد برگزاری چنین نشستی در چندین دهه گذشته، ممکن تلقی نمی‌شد، زیرا اسرائیل برای برخی از کشورهای عربی دشمن تلقی می‌شد و فرماندهان نظامی آمریکا در خاورمیانه به دنبال هماهنگی کشورهای عربی در زمینه دفاع هوایی خود بدون مشارکت اسرائیل بودند.

به نوشته این روزنامه، چند تغییر از جمله نگرانی‌های مشترک از جمهوری اسلامی، بهبود روابط سیاسی در نتیجه توافقنامه ابراهیم و تصمیم دولت پیشین آمریکا برای گسترش منطقه تحت پوشش فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه به اسرائیل، زمینه برگزاری این نشست را فراهم کرد.

با این حال، به نوشته وال‌استریت ژورنال، بحث درباره همکاری کشورهای خاورمیانه در زمینه دفاع هوایی، هنوز از نظر دیپلماتیک حساس است و راه درازی را در پیش دارد.

سخنگوی ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در بیانیه‌ای برگزاری نشست شرم‌الشیخ را تایید نکرد، اما بر تعهد قاطع این فرماندهی برای افزایش همکاری‌های منطقه‌ای و توسعه ساختار یکپارچه دفاع هوایی و موشکی برای محافظت از نیروهای آمریکا و شرکایش در منطقه تاکید کرد.

او گفت جمهوری اسلامی «عامل بی‌ثبات‌کننده اصلی در سراسر خاورمیانه است.»

وال استریت ژورنال همچنین نوشت سخنگویان اسرائیل و کشورهای عربی به جز امارات متحده عربی از اظهارنظر درباره این نشست خودداری کردند.

اما دولت ابوظبی اعلام کرد: «امارات متحده عربی عضو هیچ ائتلاف نظامی منطقه‌ای یا همکاری که کشور خاصی را هدف قرار دهد، نیست. علاوه بر این امارات از هیچ بحث رسمی مربوط به چنین اتحاد نظامی منطقه‌ای آگاه نیست.»

وال‌استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه نوشت که در مذاکرات شرم‌الشیخ، شرکت‌کنندگان درباره روش‌های اطلاع‌رسانی سریع هنگام شناسایی تهدیدهای هوایی به توافق اصولی دست یافتند. همچنین مقام‌های حاضر در نشست درباره چگونگی تصمیم‌گیری درباره این که کدام کشور نیروها تهدیدهای هوایی را رهگیری کنند، بحث کردند.

بر اساس این گزارش، در حالی که تفاهم‌های به دست آمده از این نشست الزام‌آور نیست، گام بعدی، جلب حمایت رهبران سیاسی برای تدوین ترتیبات اطلاع‌رسانی و تعیین منافع خاورمیانه در گسترش همکاری‌هاست.