جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا از کنگره آمریکا خواسته است که افغانستان را از فهرست «متحد اصلی خارج از ناتو» حذف کند.

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه پیشین آمریکا، افغانستان را در سال ۲۰۱۲ به عنوان «متحد اصلی خارج از ناتو» اعلام کرد. این موضوع باعث شد افغانستان و آمریکا بتوانند همکاری‌های نظامی نزدیک را ادامه دهند.

حالا آقای بایدن، در نامه‌ای به کنگره آمریکا خواستار لغو این جایگاه برای افغانستان شده است. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی ارشد طالبان در واکنش این خبر گفته است که «طالبان نگران حذف افغانستان از فهرست متحد اصلی خارج از ناتو نیست. چون این عضویت هیچ منفعتی هم ببار نیاورده بود».

به‌ عنوان متحد اصلی خارج از ناتو افغانستان می‌توانست برای آموزش نیروهای نظامی، خرید یا اجاره سلاح و تجهیزات نظامی، از ناتو و به ویژه از آمریکا کمک بخواهد.

کشورهایی را که آمریکا در فهرست «متحد اصلی خارج از ناتو» قرار می‌دهد، تضمین دفاعی متقابل به عنوان متحد غیر ناتو ندارند. اما از امکانات و سهولت‌هایی زیادی برخوردارند مانند وام‌، استفاده از انبارهای ذخیره جنگی متعلق به آمریکا، قراردادهای خرید اسلحه، تجهیزات و همچنین تعمیرات اساسی تجهیزات نظامی.

در آغاز سال جاری میلادی، آمریکا قطر و کلمبیا را در فهرست «متحد اصلی خارج از ناتو» اضافه کرد.

بیشتر از ده ما از خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان می‌گذرد. حکومت جدید روی کار آمده طالبان در تحریم اقتصادی آمریکا قرار دارد. مقام‌های آمریکایی از احتمال گردهم آمدن گروه‌های تروریستی در افغانستان اظهار نگرانی کرده است.

هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان روز گذشته در پیامی که به منظور فرا رسیدن عید قربان منتشر کرد، خواهان روابط خوب دیپلوماتیک، اقتصادی و استراتژیک با آمریکا و بقیه جهان شد.

اما هفته گذشته، رهبر طالبان در گردهمایی «علما» که در کابل برگزار شده بود، صریحا اعلام کرد که «افغانستان حالا یک کشور آزاد و مستقل است» و افزود که دیگر به مشورت‌های به گفته او، «کافران حتی اگر مورد حمله اتمی قرار بگیریم گوش فرا نخواهیم داد.». رهبر طالبان برخی کشورهای خارجی را نیز متهم به «فتنه انگیزی بر علیه امارت اسلامی»- نامی که طالبان، حکومت خود را نامیده است- کرد و گفت این کشورها می‌خواهند «نظام» طالبان را از بین ببرند.

در ده ماه گذشته جامعه بین‌المللی به ویژه آمریکا و اروپا شرایطی را مطرح کرده اند که در صورت اجرایی شدن آنها از سوی طالبان، تعامل جهان با حکومت جدید در افغانستان بیشتر و معنی‌دارتر خواهد شد.

شرایطی مانند؛ رعایت حقوق بشر و به ویژه زنان، ایجاد حکومت همه شمول، آزادی بیان، آزادی و فرصت تحصیل و اشتغال.