عبدالواحد موسوی لاری، از چهرههای برجسته اصلاحطلب در ایران و وزیر کشور در کابینه محمد خاتمی، میگوید اصلاحطلبان جریانی هستند که “خود را در متن نظام تعریف میکند، خود را وابسته به نظام میداند”.
آقای لاری در مصاحبهای با خبرگزاری ایسنا نسبت به “گشایش” فضای سیاسی در ایران ابراز امیدواری کرده و گفته اصلاحطلبان به دنبال حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ هستند.
او گفته شعارهایی که علیه اصلاحطلبان داده شده بازتاب افکار عمومی ایران نیست و مخالفان حکومت ایران را افرادی خوانده که “سر در آخور بیگانه” دارند.
چندی پیش روزنامه شرق نوشت که استانداران دوران وزارت آقای موسوی لاری از او خواستهاند در انتخابات ۱۴۰۰ نامزد شود.
به تازگی گزارش شده که محمد خاتمی، رئیس جمهور اسبق ایران، نامهای طولانی به آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران نوشته است. محتوای این نامه فاش نشده اما روزنامه کیهان، وابسته به رهبر، گفته آقای خاتمی باید به طور علنی “توبه” و “طلب عفو” کند.
عبدالواحد موسوی لاری به ایسنا گفته است: “اصلاحات یعنی جریانی که خود را در متن نظام تعریف میکند، خود را وابسته به نظام میداند.”
او از قصد اصلاحطلبان برای “مشارکت فعال” در انتخابات پیش رو خبر داده و با اشاره به مشارکت پایین رایدهندگان در انتخابات مجلس شورای اسلامی در زمستان ۱۳۹۸ گغته ادامه مشارکت پایین در انتخابات “خطرناک” است.
آقای موسوی لاری گفته: “اگر از حالا دستگاههای مسئول به مردم نشان ندهند که این دو انتخابات با یکدیگر متفاوت هستند معلوم نیست که یخ قهر مردم با انتخابات آب شود یا خیر. اگر آب نشود فاصله مردم از حاکمیت زیاد میشود و این موضوعی خطرناک است.”
او با “پیشبینی گشایش” در فضای سیاسی و اشاره به تفاوت انتخابات ریاست جمهوری با مجلس و “سرخوردگی” ناشی از رویدادهای سال ۱۳۹۸، گفته “مجموعه این موضوعات، حوادث بین المللی و مشکلات مردم اقتضا می کند حکومت راه سال ۱۳۹۸ را نرود.”
پس از اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ و سپس آبان ۱۳۹۸ انتقادهای زیادی علیه اصلاحطلبان مطرح شده و به جز جریانهای مخالف حکومت ایران برخی از هواداران اصلاحطلبان هم منتقد آن شده و رهبرانش را به سازشکاری و سکوت در برابر فشارهای امنیتی متهم میکنند.
در عین حال موضعگیریهایی که میرحسین موسوی و مهدی کروبی داشتهاند از نگاه برخی به عنوان بروز شکاف در میان اصلاحطلبان و پایگاه اجتماعی آنان تعبیر شده است.
عبدالواحد موسوی لاری چرخش افکار عمومی علیه اصلاحطلبان را رد کرده و گفته: “تنها راه باقی مانده پیش پای جامعه اصلاحات است. مردم نه راه تند رادیکالیسم را میخواهند نه راه موجود را. میگویند ما کشورمان و نظاممان را میخواهیم.”
آقای موسوی لاری، که نایب رئیس شورایعالی سیاستگذاری اصلاح طلبان بود نسبت به موفقیت “نهاد اجماع ساز اصلاحطلبان” ابراز امیدواری کرده است.
او تاکید کرده است که اصلاحطلبان به دنبال آن هستند که در انتخابات پیش رو نامزد خود را داشته باشند و اولویتشان حمایت از یک چهره “معتدل” نیست.
در سال ۱۳۹۲ محمدرضا عارف، معاون اول محمد خاتمی در دوران ریاست جمهوریاش به نفع حسن روحانی کنار کشید و اصلاحطلبان در دو دوره پیاپی از آقای روحانی حمایت کردند.