سازمان حقوق بشر ایران روز شنبه بازداشت محمد رسول‌اف و مصطفی آل‌احمد، دو سینماگر سرشناس ایرانی، را «نقض فاحش آزادی بیان» و «آزادی‌های اساسی شهروندان» اعلام کرد و خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط آن‌ها شد.

محمود امیری‌ مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، روز شنبه، ۱۸ تیر، بازداشت آقایان رسول‌اف و آل‌احمد، دو هنرمند منتقد، را «نشانگر تزلزل حکومتی» دانست که «هیچ‌گونه ابراز عقیده از جانب منتقدان را تحمل نمی‌کند» و از این اقدام به عنوان «تلاش بی‌فایده برای ارعاب جامعه و وادار کردن مدافعان حقوق بشر به سکوت» نام برد.

خبرگزاری دولتی ایرنا شامگاه جمعه، ۱۷ تیر، از بازداشت این دو سینماگر سرشناس ایرانی و از امضاکنندگان بیانیه اعتراضی «تفنگت را زمین بگذار» توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی خبر داد.

رسانه رسمی جمهوری اسلامی در خبر کوتاهی این دو فیلم‌ساز را به «ارتباط با ضدانقلاب» و «التهاب‌آفرینی و برهم زدن امنیت روانی جامعه» در جریان ریزش متروپل آبادان متهم کرد.

بیش از صد نفر از سینماگران ایرانی روز هشتم خرداد با انتشار بیانیه‌ای از نظامیانی که به نوشته آن‌ها «تبدیل به عامل سرکوب مردم شده‌اند» خواسته بودند که اسلحه‌هایشان را زمین بگذارند و «به آغوش ملت بازگردند».

بیانیه این سینماگران پس از آن منتشر شد که در پی ریزش برج متروپل در آبادان در روز دوم خرداد که منجر به کشته شدن ۴۱ نفر شد، این شهر و شمار دیگری از شهرهای کشور تبدیل به صحنه اعتراض‌های‌ مردمی شد، اما این اعتراض‌ها با حضور گسترده سرکوب نیروهای امنیتی سرکوب شد.

در میان امضاکنندگان این بیانیه نام ده‌ها چهره سرشناس سینمای ایران از جمله لیلا حاتمی، پوران درخشنده، کتایون ریاحی، علی مصفا، بابک حمیدیان، تهمینه میلانی، فرشته صدر عاملی و جعفر پناهی دیده می‌شد.

آقای رسول‌اف روز دهم خرداد با انتشار متنی در اینستاگرام از فشار شدید نهادهای امنیتی بر سینماگران امضاکننده این بیانیه خبر داده بود.

بنا بر اعلام این کارگردان، تماس‌های زیادی از سوی نهادهای مختلف با سینماگران امضاکننده این بیانیه گرفته و از آن‌ها خواسته شده بود که امضای خود را پس بگیرند یا با خبرگزاری‌ها برای «بی‌اعتبار کردن» این بیانیه گفت‌وگو کنند.

محمد رسول‌اف در گذشته نیز به اتهام «تبلیغ علیه نظامی» به یک‌ سال حبس تعزیری و دو سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده بود.

آقای رسول‌اف سینماگر منتقد جمهوری اسلامی ایران است که فیلم او با نام «شیطان وجود ندارد» با مضمون «مجازات اعدام در ایران» در سال ۲۰۲۰ برنده جایزه خرس طلایی جشنواره بین‌المللی فیلم برلین شد و جایزه برتر جشنواره فیلم سیدنی را نیز در سال ۲۰۲۱ به خود اختصاص داد.

مصطفی آل‌احمد نیز کارگردان و طراح لباس است و شماری از فیلم‌های کوتاه او تاکنون به جشنواره‌های بین‌المللی راه یافته و جوایز متعددی کسب کرده است.

آقای آل‌احمد در زمینه ساخت مستند و انیمیشین نیز همکاری‌هایی را با شبکه‌های تلویزیونی آلمان و فنلاند داشته است.