به گفته منابع آگاه، دولت بایدن در حال بررسی لغو لایحه ممنوعیت فروش جنگ‌افزار تهاجمی به عربستان سعودی است.

خبرگزاری رویترز این مطلب را روز دوشنبه، ۲۰ تیر از قول «چهار منبع آشنا با مسائل یمن» نوشت و به گفته این منابع، انتظار می‌رود هر تصمیم نهایی در مورد فروش این جنگ‌افزار به پیشرفت ریاض در جهت پایان دادن به جنگ در کشورهای همسایه بستگی داشته باشد.

در این گزارش که در آستانه سفر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به عربستان سعودی منتشر شده، آمده است که سه منبع خبری اعلام کرده‌اند مقامات ارشد سعودی در ماه‌های اخیر به همتایان آمریکایی خود فشار آورده‌اند تا سیاست فروش تنها تسلیحات «دفاعی» به شریک اصلی خود در خلیج فارس را لغو کند.

با این حال دو منبع خبری نیز ضمن تایید این درخواست ریاض گفته‌اند که مذاکرات داخلی در ایالات متحده در این باره «غیر رسمی» و در مراحل «ابتدایی» است و هنوز هیچ تصمیمی در این باره گرفته نشده است.

با این حال منابعی در کنگره آمریکا نیز اعلام کرده‌اند که بدون شک هر اقدامی برای لغو محدودیت‌ها در مورد فروش سلاح‌های تهاجمی به عربستان با مخالفت کنگره از جمله اعضای دموکرات و جمهوری‌خواهان مخالف بایدن که از منتقدان سرسخت عربستان سعودی هستند، مواجه خواهد شد.

جو بایدن قرار است از روز ۲۲ تیر سفر سه‌روزه‌ای به خاورمیانه داشته باشد و پس از دیدار با مقامات اسرائیل عازم عربستان سعودی شود.

بر اساس گمانه‌زنی‌ها، آقای بایدن در این سفر به دنبال از سرگیری روابط تیره‌شده آمریکا با عربستان با هدف افزایش عرضه نفت خلیج فارس، ‌هم چنین تقویت روابط امنیتی اعراب و اسرائیل برای مقابله با ایران است.

جو بایدن از زمان روی کار آمدن در اوایل سال ۲۰۲۱، موضع سختگیرانه‌ای را علیه عربستان به دلیل تلفات سنگین غیرنظامیان در یمن، هم‌چنین قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد در پیش گرفت.

او در همان ماه‌های نخست به قدرت رسیدن هم‌چنین فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان سعودی را که در دولت‌های پیشین آمریکا طی چند دهه ادامه داشت، متوقف کرد.

پس از تهاجم روسیه به اوکراین و کمبود نفت ناشی از تحریم این کشور، مقامات ایالات متحده آمریکا و سایر کشورهای غربی بر آن شدند تا در مقابل عربستان سعودی، به‌عنوان بزرگترین صادرکننده نفت جهان، برای پمپاژ نفت بیشتر به بازار، موضع نرم‌تری در پیش بگیرند.

روز شنبه اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی با اشاره به بهبود روابط اعراب و اسرائیل و سفر برنامه‌ریزی‌شده رئیس جمهور آمریکا به منطقه نسبت به این روند هشداد داد و گفت گه به باور او: «این اقدامات صرفاً یک سخنرانی و توافق نیست، بلکه به معنای تلاش برای بازگشت رسمی آمریکا با محوریت رژیم صهیونیستی به منطقه است.»