یک پیام صوتی منتسب به یعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع طالبان، در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است که او را نگران آشفتگی و عدم مسئولیت‌پذیری برخی از فرماندهان پایین‌رتبه و سربازان طالبان نشان می‌دهد.

در این پیام صوتی، گوینده به فرماند‌هان تحت امرش هشدار داده و گفته است «مسئولیت بار سنگینی است؛ اگر از پس آن بر نمی‌آیید، به فردی دیگری واگذار خواهد شد.»

دو پیام صوتی کوتاه به زبان پشتو روز گذشته در توییتر بلال سروری، خبرنگار افغان که پس از روی کار آمدن طالبان مجبور شد از افغانستان خارج شود، منتشر شد. مشخص نیست که این دو پیام کوتاه صوتی به چه کسی فرستاده شده است.

طالبان در مورد صحت و سقم این پیام اظهار نظر نکرده‌اند و به پرسش بی‌بی‌سی در این زمینه تاکنون پاسخی نداده‌اند.

زمان یا مکان ضبط این پیام مشخص نیست اما انتشار آن همزمان شده با گزارش‌های چند روز گذشته که به گفته نیروهای جبهه مقاومت ملی، دره خاوش در ولایت بغلان، از کنترل طالبان خارج شده است. ویدئویی هم در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که نشان می‌دهد، شماری از مردان در حال پایین آوردن پرچم سفید رنگ طالبان هستند.

در پیام سرپرست وزارت دفاع طالبان به این رویداد اشاره شده و گوینده این پیام صوتی گفته است که نیروهای وابسته به طالبان در این منطقه حضور نداشتند و در واقع با آمدن عید (قربان) آنجا را ترک کرده بودند: «یکی خانه خود روان شده، یکی جای دیگری… شماری هم به حج رفته‌اند.» او در ادامه می‌گوید که « شما را قسم به خدا، اطاعت کنید…حالا مسئولیت به دوش ماست، تجلیل مناسبت‌ها را کنار بگذارید و متوجه کار باشید، ورنه (اگر نه) اینگونه رویدادها پیش می‌آیند.»

او خطاب به «دوستان» می‌گوید که « آنچه به شما دستور داده می‌شود را انجام دهید. به ما اطمینان می‌دهید که این [دستور] کار شده است، در حالیکه خود شما هم بی‌خبرید. روز بعد روشن می‌شود که موضوع آنطور نبوده.» او در این پیام صوتی با اشاره به سهل‌انگاری نیروهای طالبان می‌گوید «من می‌گویم فلان جا بروید، می‌گویند رفتیم، رسیدم. در حالیکه یک نفر هم آنجا نرفته.»

در ماه‌های گذشته منابع محلی گزارش داده‌اند که نیروهای امنیتی طالبان در نقاط مختلف افغانستان، از مردم محل نان و آب می‌خواهند. بعد از تشدید جنگ در پنجشیر و اندارب ولایت بغلان، طالبان نیروهای بیشتری به آن مناطق فرستادند اما به گفته مردم محل طالبان نمی‌توانند نیازهای ابتدایی سربازان خود را مهیا کنند و آنها از مردم محل درخواست غذا می‌کنند.

سفر مجاهد به قطر

هفته گذشته سرپرست وزارت دفاع طالبان به قطر، یکی از کشورهای نزدیک به حکومت طالبان سفر کرد. وزیر دفاع طالبان روز گذشته در صحبت با تلویزیون دولتی طالبان، تلویزیون ملی گفت که در این سفر از مقام‌های قطری در زمینه «پرداخت حقوق، لباس، بهداشت، تجهیزات فنی برای اردو (ارتش) و تجهیزات حفاظت از مرزهای افغانستان» کمک درخواست کرده است.

در حال حاضر شمار دقیق نیروهای ارتش طالبان اعلام نشده است، اما پیش‌تر وزارت دفاع طالبان اعلام کرده بود که ساختاری برای تشکیل یک ارتش صد هزار نفری مجهز را در برنامه خود دارد.

نیروهای طالبان عمدتا متشکل از افرادی بیسواد و یا کم‌سوادی اند که عمدتا آموزش‌های اسلامی ابتدایی دارند. آنها در نزدیک به ۱۵ سال گذشته به گونه چریکی و زیر نظر فرماندهان گروه‌های کوچک جنگیده‌اند. حالا که به عنوان ارتش باید عمل کنند، از اصول و ضوابط ارتش آگاه نیستند، آموزش نظامی روشمند ندارند؛ تبعیت از سلسله مراتب نظامی و پاسخگویی دقیق به مقام‌های نظامی که حالا از مسئولیت‌های آنها پنداشته می‌شود را جدی نمی‌گیرند.