یک روز پس از پایان سفر جو بایدن به اسرائیل و در حالی که رئیس جمهور آمریکا در ادامه سفرش به جده رفته است، وزیر مشاور عربستان در امور خارجی و وزیر خارجه پیشین سعودی، روز شنبه، ۲۵ تیر، گفت که کشورش تا پیش از عملی شدن راهکار دو کشوری، با اسرائیل رابطه برقرار نخواهد کرد.

عادل الجبیر به شبکه تلویزیونی آمریکایی سی‌ان‌ان، در حاشیه اجلاس سران کشورهای عربی در جده با حضور جو بایدن، گفت که حکومت پادشاهی عربستان «به راهکار دو کشوری (برپایی کشور مستقل فلسطین در کنار اسرائیل) متعهد است و تحقق آن را راه برقراری صلح می‌داند».

آقای جبیر افزود که عادی‌سازی روابط با اسرائیل در پایان روند اتفاق خواهد افتاد و نه در آغاز آن.

او در مورد «پیمان‌های صلح ابراهیم» میان چهار کشور عربی با اسرائیل در دولت وقت دونالد ترامپ نیز مدعی شد که این «تصمیم مستقل» این کشورها بوده با این امید که «تاثیرات مثبتی بر روند داخلی اسرائیل داشته باشد».

عادل الجبیر تاکید کرد که صلح با اسرائیل «یک تصمیم راهبردی است اما خواسته‌های مشخصی وجود دارد که باید پیش از آن محقق شود».

اظهارات وزیر مشاور سعودی در امور خارجی یک روز پس از آن بیان شد که دولت ریاض، پس از ۷۴ سال که از تشکیل اسرائیل سپری شده، آسمان خود را به روی تمامی پروازهای تجاری اسرائیل باز کرد.

یائیر لاپید، نخست ‌وزیر دولت انتقالی اسرائیل، روز ۲۴ تیر گفت که این اقدام سعودی، مرحله دیگری از کوشش‌ها برای برقراری روابط بین دو کشور است.

بنیامین نتانیاهو، رهبر اپوزیسیون اسرائیل، که پیمان‌های ابراهیمی در دوران نخست ‌وزیری او آغاز شد، هفته گذشته با تجلیل از محمد بن‌سلمان گفت که ولیعهد سعودی مشوق کشورهای عربی برای امضای این پیمان‌ها بود.

معلوم نیست که آیا اسرائیل که برایش استفاده از حریم هوایی سعودی جهت پیشبرد اهداف نظامی از جمله در قبال ایران اهمیت دارد، خواهد توانست که از رهگذر مجوز رسمی جدید عربستان، برای عبور جنگنده‌هایش نیز استفاده کند یا نه.

در این میان، شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل شامگاه ۲۴ تیر گزارش داد که ژنرال آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش این کشور، که پیشتر از بحرین و امارات دیدار کرده، روز ۲۷ تیر برای اولین بار یک دیدار آشکار از یکی از کشورهای دیگر منطقه خواهد داشت اما نام این کشور پس از فرود او اعلام خواهد شد.

تحلیلگران این شبکه به نام عمان و قطر اشاره کردند.

به نوشته وال استریت جورنال، بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز ۲۲ تیر در دیدار با جو بایدن در فرودگاه تل‌آویو توافق‌نامه‌های امنیتی میان اسرائیل با چند کشور عربی دیگر را که عضو پیمان‌های ابراهیمی نیستند، به رئیس جمهور آمریکا نشان داد.

جو بایدن در سفر جاری به منطقه بارها گفت که آمریکا حامی تلفیق و ادغام هر چه بیشتر اسرائیل در منطقه است.

ابراز امیدواری عادل الجبیر به تاثیر مثبت پیمان‌های ابراهیمی بر اسرائیل در حالی است که دولت انتقالی یائیر لاپید- نفتالی بنت کوششی برای صلح با فلسطینیان نکرده‌اند.

آقای بنت محمود عباس، رئیس تشکیلات فلسطینی، را «حامی تروریسم» دانسته و گفته بود هرگز با او دیدار نخواهد کرد.

بنیامین نتانیاهو نیز که مترصد بازگشت به قدرت است، در حدود ۱۳ سال قدرتش، از ورود به مسیر دوباره مذاکرات سیاسی با فلسطینیان اکراه داشت.