به دنبال سفر جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده به جده، آمریکا و عربستان سعودی در بیانیه مشترکی بر اهمیت جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی تاکید کردند.
جو بایدن روز جمعه پس از سفر به اسرائیل وارد جده شد و با مقامهای ارشد عربستان دیدار و گفت وگو کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، رئیس جمهور آمریکا با پادشاه عربستان و دیگر مقامهای این کشور به مدت سه ساعت گفت وگو کرده است.
در بیانیه مشترک دو کشور که توسط خبرگزاری رسمی عربستان منتشر شده، آمده است٬ آمریکا و عربستان بر لزوم توقف دخالت ایران در امور داخلی کشورها، حمایت این کشور از تروریسم از طریق گروههای وابسته و اقدامات بیثبات کننده در منطقه پافشاری کردند.
در این بیانیه تصریح شده است که جو بایدن بر تعهد جدی و پایدار آمریکا از امنیت پادشاهی عربستان تاکید کرده است.
قتل جمال خاشقجی
جو بایدن پیشتر پس از دیدار با رهبران عربستان در جده اظهار داشت که در دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان مساله قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار واشینگتن پست را مطرح کرده است.
رئیس جمهور آمریکا گفت که محمد بن سلمان دستداشتن در این قتل را رد کرده و گفته است که مسئولین و مسببان این قتل را مورد بازخواست قرار داده است.
جو بایدن روز جمعه به هنگام ورود به کاخ سلطنتی در جده از دست دادن با محمد بن سلمان خودداری کرد و با زدن مشتها با یکدیگر احوالپرسی کردند، ولی او با ملک سلمان، پادشاه این کشور دست داده است.
رئیس جمهور آمریکا گفت، در خصوص قتل خاشقچی، من آن را در صدر جلسه مطرح کردم تا روشن کنم که در آن زمان چه فکری میکردم و اکنون در مورد آن چه فکر میکنم.
جو بایدن تصریح کرد: «من رُک و صریح درباره آن بحث کردم. من دیدگاه خود را به وضوح بیان کردم. من خیلی صراحتاً گفتم، سکوت یک رئیس جمهور آمریکا در مورد موضوع حقوق بشر با ارزشهای وجودی ما و شخصیت من ناسازگار است.»
در پی قتل فجیع جمال خاشقچی، روزنامهنگار منتقد سعودی در سال ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان در استانبول، نهادهای امنیتی آمریکا در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که به احتمال فراوان محمد بن سلمان دستور این قتل را صادر کرده است.
جو بایدن در ماجرای قتل جمال خاشقچی به شدت از حکومت عربستان سعودی انتقاد کرد و آن را «منفور» نامید.
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه همچنین در خصوص پاسخ ولیعهد عربستان به این موضوع اظهار داشت: محمد بن سلمان اساسا گفت که او مسئول آن نبوده است. اما واکنش من این بود که او (مسئول) بوده است.
جو بایدن در بخش دیگری از این اظهارات خود تصریح کرد که در دیدار با رهبران عربستان موضوع بازار انرژی نیز مطرح شد و او انتظار دارد شاهد گامهای بیشتری از سوی کشور باشد.
ایالات متحده پیش از این هرگونه گمانی زنی در خصوص افزایش بیدرنگ صادرات نفت عربستان در بازارهای جهانی و تاثیر آن بر بهای انرژی را رد کرده بود. اما جو بایدن به طور ضمنی تاکید کرد که تاثیر اقدامات عربستان احتمالا چند هفته دیگر طول خواهد کشید.
جو بایدن همچنین گفت که پیشرفتهایی در زمینه تمدید آتشبس در یمن حاصل شده است.
از زمان تصرف صنعا به دست شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران در سال ۲۰۱۴ و آغاز جنگ داخلی در این کشور، مقامهای دولت قانونی یمن به عدن در جنوب این کشور گریختند. عربستان سعودی برای مقابل با پیشروی حوثی در سال ۲۰۱۵ در یمن مداخله نظامی کرد.
جنگ خونین هفت ساله در یمن به کشته شدن بیش از ۱۵۰ هزار نفر منجر شده و میلیونها نفر را در آستانه قحطی قرار داده است.