ا وجود انتشار گزارش‌ها و مستنداتی از تزریق واکسن‌های کرونایی که تاریخ‌ مصرف آن‌ها ‌گذشته است در برخی مراکز درمان ایران، مقامات وزارت بهداشت هم‌چنان این موضوع را انکار می‌کنند.

در روزهای گذشته شماری از شهروندان عکس‌هایی را از واکسن‌های کرونا که در برخی مراکز واکسیناسیون در تهران و مشهد تزریق شده است در شبکه‌های اجتماعی همرسانی کردند.

در این عکس‌ها قابل مشاهده است که بر روی واکسن‌های آسترازنکا دو تاریخ انقضا وجود دارد؛ یکی مربوط به کارخانه تولیدکننده که مربوط به ۳۰ ژوئن (۹ تیر) است و تاریخ انقضای دیگر که مشخص است بعدتر برچسب آن روی واکسن‌ها زده شده است، مهلت تزریق را تا ۲۶ تیرماه نشان می‌دهد.

در همین حال در روزهای گذشته تصویر نامه‌ای از رئیس مرکز بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت به تاریخ ۱۷ خرداد در رسانه‌ها منتشر شده که در آن از برخی از مسئولان این وزارتخانه خواسته است تا تاریخ انقضای واکسن داخلی پاستوکووک به یک سال افزایش پیدا کند.

روزنامه اعتماد در گزارشی که روز یک‌شنبه، ۲۶ تیر، منتشر کرد آورده است که آخرین محموله واکسن‌های پاستوکووک، سال گذشته تولید شده و تاریخ مصرف آن طبق برچسب ممهور روی ویال واکسن، ۶ ماه و تنها تا ۱۱ اردیبهشت بوده است.

در واکنش به انتشار مستندات در روزهای گذشته، مقامات وزارت بهداشت ایران تنها به انکار تزریق واکسن تاریخ‌مصرف‌گذشته در مراکز واکسیناسیون پرداخته و گفته‌اند که امکان ثبت این گونه واکسن‌ها در سامانه الکترونیکی واکسیناسیون این وزارتخانه وجود ندارد.

روزنامه شرق روز پنجم اردیبهشت در گزارشی از رسوب میلیون‌ها دُز واکسن تولیدی شرکت‌های داخلی ایران خبر داده بود که تاریخ انقضای آن‌ها نزدیک است و نه خواهان داخلی دارد و نه مشتری خارجی.

در واکنش به انتشار این گزارش، همایون سامه‌یح نجف‌آبادی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس نیز گفته بود که «تعداد واکسن‌هایی که در ایران تولید شد، در مقایسه با مصرف بیشتر بود.»

اقدام دیرهنگام برای واردات واکسن به بهانه تولید در داخل به اوج‌گیری چندباره بیماری کووید-۱۹ در چند مقطع زمانی در کشور و افزایش قابل توجه شمار مبتلایان و جان‌باختگان دامن زد.