وزارت خارجه ایران گزارش رسانه ها از ارسال نامه انتقادی محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه این کشور به جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را تایید کرده اما گفته این نامه حاوی هیچ طرح اجرایی برای رفع تحریم های ایالات متحده نیست.

این نامه یک روز پیش (بیست و سوم اسفند برابر با دوازدهم مارس) برای آقای بورل ارسال شده و طی آن آقای ظریف بار دیگر تاکید کرده که برای بازگشت ایران به اجرای کامل تعهداتش در توافق هسته ای برجام، ایالات متحده باید اول تحریم هایی که در دولت دونالد ترامپ اعمال شده را رفع کند.

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه ایران امروز گفت در این نامه آمده: “چنانچه ایالات متحده قصد دارد اقدامات متخلفانه خود در نقض برجام و تحمیل تحریم های ظالمانه را اصلاح کند، اولین گام ضروری بازگشت به پایبندی کامل به عنوان طرف متخلف است.”

این مقام ایرانی گفته “نامه، تبیین نگرش جمهوری اسلامی ایران است و حاوی هیچ طرحی نیست”. پیش از این آقای ظریف گفته بود که در نظر دارد طرحی برای رفع تحریم های آمریکا را “از طریق مسیرهای دیپلماتیک” ارسال کند.

متن کامل نامه ایران به طور رسمی منتشر نشده اما بخش هایی از آن به رسانه ها درز کرده است. رسانه های ایران گفته اند که آقای ظریف در این نامه نوشته که مواضع مقام های دولت ایالات متحده “در حال سد کردن هرگونه پیشرفت” در آینده است.

جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی دولت آمریکا اخیرا گفته است که “دیپلماسی غیرمستقیم” با ایران در جریان است اما این کشور تمایلی ندارد برای تشویق مقام های ایرانی به تماس مستقیم، تحریم های فعلی را رفع کند.

آیت الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران گفته است که ایالات متحده آمریکا باید ابتدا تحریم ها را رفع کند و سپس ایران با “راستی آزمایی” رفع تحریم ها، به اجرای کامل تعهداتش بازخواهد گشت. وی این شرط را “سیاست قطعی” ایران خوانده است.

گام‌های اول بایدن در خاورمیانه: پیام‌های واضح به ایران و عربستان

در حال حاضر ایران با هدف ترغیب و فشار بر دولت جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا به سرعت توسعه برنامه اتمی خود افزوده است.

ایران بر خلاف توافق اتمی، ذخایر اورانیوم غنی شده خود را افزایش داده، غنی سازی با خلوص بیست درصد را دوباره شروع کرده و سطح بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی را کاهش داده است.

طی روزهای اخیر محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و حسام الدین آشنا دستیار ارشد حسن روحانی رئیس جمهور ایران در مصاحبه هایی با رسانه های خارجی اظهار نظرهایی درباره احتمال انعطاف ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی مطرح کرده بودند.

آقای آشنا در گفت و گو با روزنامه الاخبار لبنان گفته بود ایران “آماده بازگشت همزمان تعهدات برجامی با رفع تحریم آمریکا بدون افزوده شدن هیچ بندی به توافق فعلی است”.

ساعاتی پس از انتشار این مصاحبه سخنگوی وزارت خارجه ایران اظهارات دستیار ارشد آقای روحانی را “موضع شخصی” وی خواند و گفت محتوای آن با وزارت خارجه یا آقای ظریف “هماهنگ نشده بود”.

ایران انتظار دارد دولت جو بایدن بر اساس وعده هایش در رقابت های انتخاباتی، تحریم هایی که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ برقرار شده است را رفع کند و دوباره به توافق هسته ای برجام بازگردد اما ایالات متحده گفته که ایران ابتدا باید به تمامی تعهدات خود بازگردد سپس آمریکا هم تحریم ها را رفع می کند.

دولت آقای بایدن می گوید درصدد است با بازگرداندن ایران به محدودیت های توافق هسته ای برجام، به “توافق جامع‌تری” با ایران برسد که برنامه موشکی و سیاست های منطقه ای این کشور را هم محدود کند اما ایران این دو موضوع را خط قرمز خود می خواند.

ایران به تازگی پیشنهاد مذاکره غیررسمی میان دولت های عضو توافق هسته ای با حضور ایالات متحده را رد کرده و گفته رفع تحریم نیازی به مذاکره مجدد ندارد. آمریکا همچون کشورهای اروپایی عضو برجام (فرانسه، بریتانیا و آلمان) خواهان انجام این مذاکره بود.

به نظر می رسد که مقام های ایرانی اصرار دارند رفع تحریم های آمریکا قبل از وارد شدن فضای سیاسی ایران به موضوع انتخابات ریاست جمهوری انجام شود.

انتخابات ریاست جمهوری ایران در حدود چهار ماه دیگر یعنی در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ برگزار می شود.

ایران می گوید اگر ایالات متحده تحریم های این کشور را رفع نکند، به توسعه برنامه اتمی خود با کاربرد “صلح آمیز” ادامه خواهد داد.

‘ایران به امید رفع تحریم آمریکا مقادر زیادی نفت به چین فرستاده’

دیدار روحانی با نماینده شورای امنیت در اجرای برجام؛ ایران با رفع تحریم‌ها ‘اقدامات جبرانی’ انجام می‌دهد