در شرایطی که دولت آلمان برای کنترل پاندمی کرونا همایش های اجتماعی را ممنوع اعلام کرده است، روز شنبه ۱۳ مارس/۲۳ اسفند، ده‌ها هزار تن به مناسبت نخستین سالگرد اعمال محدودیت‌ها در تعداد زیادی از شهرهای آلمان با شعار “یکسال گذشت، دیگر بس است” به خیابان ها ریختند و در چند مورد با ماموران پلیس و تیم های خبری درگیر شدند.

گروهی زیر عنوان “دیگر بس است” مخالفان بسته شدن مدارس، فروشگاه ها و محدودیت رفت و آمدها را به تظاهرات علیه دولت فراخوانده بود. به گزارش رسانه ها فراخوان دهندگان در واقع چیزی جز اعضای جنبش “دگراندیشان” نیستند که این بار با نامی تازه به میدان آمده‌اند. جنبش دگراندیشان، که بخشی از آن را باورمندان به تئوری توطئه تشکیل می‌دهند، از آغاز با محدودیت های دوران کرونا مخالف بودند و آن را توطئه ای از بالا برای سودجوئی و سلب آزادی های فردی و اجتماعی می دانستند.

بزرگترین و پر سرو صداترین همایش ها این بار در برلین، اشتوتگارت، مونیخ، دوسلدورف، زاربروکن و درسدن برگزار شد. در درسدن به گزارش دیتسایت ۱۲ مامور پلیس زخمی شدند و در اشتوتگارت خبرنگاران و تیم فیلمبرداری تلویزیون جنوب غربی آلمان از سوی تظاهرکنندگان مورد هجوم و هتاکی قرار گرفت.

آشوب در درسدن

برپایه همین گزارش، در شهر درسدن واقع در ایالت شرقی زاکسن علیه ٩۴۳ تن از تظاهرکنندگان به خاطر نقض قانون، طرح شکایت شده است. دادگاه عالی این ایالت پیش تر هرنوع همایشی را ممنوع کرده بود.

تظاهرکنندگانی که بدون ماسک و رعایت فاصله اجتماعی در خیابان ها به راه افتاده بودند، شعار می دادند “پاندمی تمام شده است”. در حالی که در هفته اخیر درصد مبتلایان به ویروس کرونا نسبت به هر صدهزارجمعیت آلمان از مرز ۷۵ تن گذشته و نگرانی ها را تشدید کرده است. این رقم تا یک هفته پیش کمتر از ۶٠ تن بود.

تظاهرکنندگان درسدن به سمت یکی از مراکز تزریق واکسن حمله ور شدند و پلیس مجبور شد با استفاده از ماشین‌های آب پاش مانع هجوم آن ها شود.

حمله به تیم های خبری

در اشتوتگارت، در پایان یک تظاهرات بزرگ، گروه هائی به تیم تلویزیون شبکه جنوب غربی و چادرهائی که خبرنگاران در برابر مهم ترین مراکز رای گیری انتخابات روز یکشنبه برپا کرده بودند حمله ور شدند، اما به گزارش رسانه های محلی در این تهاجم ها کسی زخمی نشد. روز یکشنبه انتخابات ایالتی در دو ایالت بادن وورتنبرگ با مرکزیت اشتوتگارت و راین لند فالتس با مرکزیت ماینس برگزار شد.

مهاجمان، در حالی که خبرنگاران را تهدید می کردند، شعار “رسانه‌های دروغگو” سر می دادند. به گفته سخنگوی پلیس در این شهر جو بسیار داغ شده بود. پیش تر اعلام شده بود که ۷۵٠ تن در تظاهرات شرکت می کنند، اما تعداد آن ها به هزاران تن رسید.

تظاهرات در ده ها شهر

در کلان شهر مونیخ هزاران تن با شعار “یکسال سیاست محدودکننده، دیگر بس است” در برابر مجلس ایالتی تجمع کردند. پلیس به دلیل عدم استفاده از ماسک و عدم رعایت فاصله اجتماعی بعد از ظهر شنبه تظاهرکنندگان را پراکنده کرد.

رسانه ها همچنین از تظاهرات اعتراضی در تعداد بی شماری از شهرهای آلمان از جمله کیل، هانوفر، ارفورت، کتبوس و پتسدام گزارش دادند و نوشتند که در برلین بیش از هزارتن در تظاهرات اعتراضی شرکت داشتند. همچنین گزارش شد که در شهر دوسلدورف علاوه بر حدود دو هزار نفری که در برابر مجلس ایالتی تجمع کردند، صدها کاروان در یک حرکت اعتراضی خیابان های اصلی شهر را طی کردند. در برلین نیز علاوه بر تظاهرات مخالفان، کاروان درازی از خودروها به نشانه اعتراض به اقدامات دولت به راه افتاد. اما در پایتخت، در حالی که صدها تن از مخالفان محدودیت ها در برابر اداره بهداشت فدرال گرد آمده بودند، گروهی دیگر در مخالفت با آنها فریاد می زدند: “ما همه شما را واکسینه می کنیم”.

قانون شکنی راستگرایان افراطی

تارنمای روزنامه “دی ولت” ضمن گزارش درباره ناآرامی های سراسری به نقل از آلبرشت پالاس سخنگوی پلیس نوشت: “با این که دادگاه عالی ایالتی هرنوع تظاهراتی را در روز شنبه ممنوع کرده بود، بسیاری از منکران کرونا، گروه موسوم به دگراندیشان و راست های افراطی از شهرهای دیگر به درسدن آمده بودند”.

در شهر زاربروکن در مرز فرانسه نیز صدها تن در اعتراض به ادامه محدودیت های کرونا به خیابان ها ریختند. به گزارش پلیس اندکی پیش از برگزاری تظاهرات سازمان دهندگان خبر از لغو آن داده بودند.

در روزهای گذشته به خاطر بسته شدن مرز آلمان و فرانسه در منطقه زاربروکن، مرزنشینان فرانسوی نیز چندین بار دست به تظاهرات اعتراضی زده اند. آن ها یا در آلمان کار می کنند و یا برای خرید نیازمندی های روزمره خود به آلمان وارد می شوند. بسته شدن مرز، مشکلات آنها را تشدید کرده است.