در حالی که گزارشها حاکی از بازداشت گسترده فعالان مدنی، سیاسی، دانشجویی و رسانهای در ایران است و غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی هم بر «بازداشت بازدارنده» افراد تاکید کرده اما اعتراضهای گسترده مردمی و ضد حکومتی در ایران همچنان ادامه دارد.
بر اساس فراخوانهای منتشر شده، قرار است مردم شهرهای مختلف ایران عصر روز جمعه نیز برای هفتمین روز پیاپی به خیابانها بیایند و تجمع اعتراضی برگزار کنند.
این در حالی است که محسنی اژهای در دستوری به دادستان کل کشور و مراجع قضایی، بدون آن که نامی از فرد یا گروهی بیاورد، خواستار «برخورد بازدارنده» با «عناصر اصلی اغتشاشگر و آشوبطلب حرفهای» شد.
او گفت: «در تکمیل و رسیدگی به پروندههای قضایی آنها هم تسریع شود.»
در حالی که بازداشت باید بر اساس اتهام مشخص و پس از انجام عمل مجرمانه باشد، روشن نیست که مبنای قانونی دستور رییس قوه قضاییه برای «دستگیری بازدارنده» افراد چیست؟
رییس قوه قضاییه اما افراد مورد نظرش را به ارتباط با «سرویسهای جاسوسی خارج از کشور» متهم و تهدید کرد در بازداشت و پروندهسازی علیه این افراد «هیچگونه اغماض و کوتاهی» صورت نگیرد.
جمهوری اسلامی همواره در اعتراضهای مختلف مردم، رهبران اعتراضها و فعالان معترض را به ارتباط با خارج از کشور و «جاسوسی» متهم کرده است.
موج جدید بازداشت فعالان مدنی و سیاسی اما علاوه بر بازداشت معترضان عادی است که در خیابانها صورت میگیرد و شامل روزنامهنگاران نیز میشود.
بر پایه تازهترین خبرها، مجتبی رحیمی، روزنامهنگار و فاطمه رجبی، روزنامهنگار و فعال حقوق زنان، بازداشت شدهاند.
نیروهای امنیتی این دو را در خانههای خود بازداشت کردهاند.
مجید توکلی، فعال سیاسی مخالف جمهوری اسلامی، عباس باقری، استاد دانشگاه و فعال سیاسی در استان گلستان، سیاوش حیاتی، سخنگوی مجمع مشورتی فعالان مدنی یارسان و دبیر جبهه متحد کرد در شهرستان دالاهو در استان کرمانشاه، بهروز شیربیگی، دانشجوی کارشناسی جامعهشناسی دانشگاه علامه طباطبایی، ماهان گچپزان عیدگاهی، دبیر شورای صنفی دانشگاه تهران، مجید امام وردی، دانشجوی حقوق دانشگاه تهران، محمد جولانی، عسگر اکبرزاده و سعید صادقیفر، فعالان ترک (آذربایجانی) در اردبیل، روژان قادری، نقاش ساکن سنندج، عبدالرحمن محمدیارشد، فعال محیط زیست در پیرانشهر و خبات ویسی، دانشجوی زبان انگلیسی در مریوان از جمله بازداشتشدگان اخیر هستند.
زهرا توحیدی و هدای توحیدی، فعالان سیاسی و از اعضای سابق دفتر تحکیم وحدت، علیرضا خوشبخت و روحالله نخعی، روزنامهنگاران و فعالان سیاسی، منصوره موسوی، نویسنده و جامعهشناس، حشمتالله طبرزدی، دبیر کل جبهه دموکراتیک ایران، مهرداد ارندان، دانشجوی اقتصاد دانشگاه علامه و فاطمه سپهری، فعال مخالف جمهوری اسلامی هم بازداشت شدند.
همچنین حسین رونقی، فعال مدنی خبر داد که ماموران امنیتی با آمبولانس قصد دستگیر کردن او را داشتهاند اما موفق به این کار نشدهاند: «ماموران امنیتی با پنجه بوکس به من حمله کردند و میخواستند با آمبولانس مرا بازداشت کنند. از ایران نخواهم رفت. شنبه با وکیلم به دادسرای اوین میروم. از همان جا هم به اعتصاب غذای خشک اقدام میکنم.»
بازداشت معترضان عادی در خیابانها نیز ادامه دارد و به عنوان نمونه، فرماندار ملایر از بازداشت ۶۹ نفر از معترضان در اعتراضات شب گذشته این شهر خبر داد.
همزمان اما مقامهای جمهوری اسلامی از گشت ارشاد همچنان دفاع و معترضان را تهدید میکنند.
موسی غضنفرآبادی، رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، با دفاع از گشت ارشاد گفت: «ما نمیتوانیم به پلیس بگوییم که با افراد بیحجاب برخورد نکند و در این زمینه دخالت نکند. تکالیف و وظایف پلیس باید انجام شود.»
وزیر اطلاعات هم در پیامی به مناسبت سالگرد آغاز جنگ ایران و عراق گفت: «هرگز خوابهای آشفته و شوم فتنهگران داخلی و خارجی علیه ارزشهای دینی و دستاوردهای سترگ انقلاب اسلامی تعبیر نخواهد شد.»
پیشتر وزارت اطلاعات با احضار مدیران مسوول رسانهها، به آنها دستور داد دیگر هیچ خبری درباره مهسا امینی منتشر نکنند و از انتشار گزارش در تایید اعتراضات پرهیز کنند.