در پی قطع گسترده و متناوب اینترنت هم‌زمان با سرکوب اعتراضات مردمی در ایران، وزارت خزانه‌داری آمریکا یک مجوز عمومی را برای امکان دسترسی ایرانیان به خدمات اینترنتی صادر کرد. در همین راستا، ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و اسپیس‌اکس خبر داد که در حال فعال کردن اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، اقدام وزارت خزانه‌داری در صدور مجوز توسعه دسترسی به خدمات اینترنتی برای ایرانیان را «کمک به مقابله با تلاش‌های ایران برای سانسور شهروندان» خوانده‌است.

در حالی‌که طی هفته‌های اخیر، بسیاری منتظر نتیجه مذاکرات هسته‌ای غیرمستقیم و رد وبدل‌شدن پیام‌ها میان مقام‌های ایران و آمریکا بودند، اکنون وزیر خارجه ایالات متحده اعلام کرده‌است: می‌خواهیم کمک کنیم تا مردم ایران در انزوا و تاریکی نباشند.

راه‌گشایی دولت آمریکا برای دسترسی مردم ایران به اینترنت آزاد، در پی کاهش دسترسی به اینترنت در ایران و درخواست برای اینترنت ماهواره‌ای، صورت گرفته‌است. اندکی پس از آغاز دور تازه اعتراضات خیابانی در ایران، اینترنت دچار اختلال و در برخی از شهرها نیز کاملا قطع شده‌است.

در واکنش به اقدام‌های حکومت ایران، از ایلان ماسک درخواست شد که سازوکاری را برای امکان دسترسی ایرانیان به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، فراهم کند. ماسک نیز برای اجابت این خواسته، از دولت ایالات متحده خواست تا مورد برشمرده را از فهرست تحریم‌های خود علیه ایران کنار بگذارد.

در پی این درخواست، گروهی از اعضای هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات در مجلس سنا و کنگره، از وزیر خزانه‌داری آمریکا خواستند که پس از دریافت درخواست ایلان ماسک برای ارائه اینترنت ماهواره‌ای استارلینک به ایران، بی‌درنگ با تقاضای او موافقت کند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا، اکنون با صدور یک مجوز عمومی موافقتش را اعلام کرده و در هفته‌های آتی جزییاتی تازه را در مورد «مستثنی‌شدن اینترنت از تحریم‌ها» انتشار خواهد داد.

در همین راستا معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا گفته‌است: در حالی‌که مردم شجاع ایران در اعتراض به مرگ مهسا امینی به خیابان‌ها آمده‌اند، آمریکا حمایت خود را از مهیا شدن گردش آزاد اطلاعات برای شهروندان ایرانی، بازهم افزایش می‌دهد.

بر پایه گفته والی آدیمو، چنین تغییراتی به مردم ایران کمک خواهد کرد تا برای مقابله با تلاش‌هایی که دولت برای سانسور مردم انجام می‌دهد، مجهزتر شوند.

آدیمو همچنین خبر داده که دولت آمریکا از مدت‌ها پیش در برخی موارد مرتبط با اینترنت، در اعمال تحریم، استثناهایی را قائل شده‌است. او می‌گوید که ایالات متحده اکنون در پی به‌روز‌ کردن آن‌ موارد است.

بر پایه مجوزهایی که اکنون توسط وزارت خزانه‌داری ایالات متحده صادر شده، پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی و کنفرانس‌های ویدیویی می‌تواند تحت پوشش خدمات اینترنتی قرار بگیرد. همچنین علاوه براشخاص حقیقی، شرکت‌ها نیز می‌توانند از برنامه‌های اینترنتی ضد ویروس‌، ضد ردگیری، ضد بدافزار، ضدسانسور و وی‌پی‌ان‌ها استفاده کنند.

این‌ها در حالی است که بر پایه گزارش رویترز، برای ارائه چنین خدماتی در قالب اینترنت ماهواره‌ای، باید تجهیزات سخت‌افزاری آن نیز در ایران وجود داشته باشد. ایلان ماسک هنوز در مورد این‌که راه‌اندازی سازوکار استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران چگونه خواهد بود، توضیحی نداده‌است.