در پی درگیری‌های شدید روز جمعه (۸ مهرماه/ ۳۰ سپتامبر) در شهر زاهدان در سیستان و بلوچستان کانال رسمی تلگرامی منسوب به امام جمعه اهل سنت زاهدان با انتشار ویدیویی توضیحاتی را به روایت او درباره این حادثه منتشر کرده که در آن مولوی عبدالحمید ضمن «فاجعه» خواندن این حادثه بر ضرورت «محاکمه مجازات کسانی که مردم را کشته‌اند» تاکید کرده است.

امام جمعه اهل سنت گفته است: «اکثر تیرها به سرو قلب نمازگزاران شلیک شده ومشخص است که کار تک تیراندازها بوده است.»

آقای عبدالحمید درباره نحوه وقوع این حادثه گفته: « دقایقی بعد از ادای نماز جمعه در حالی که برخی از نمازگزاران در مصلی در حال دعا و نیایش بودند، صدای تیراندازی شنیده شد. بعدا مشخص شد که تعداد معدودی از جوانان کم‌سن‌وسال بعد از ادای نماز مقابل کلانتری که نزدیک مصلی واقع شده تجمع کرده و شعار داده و تعدادی هم از این جوانان به سمت کلانتری سنگ پرتاب کرده‌اند.»

به گفته او براساس گزارش هایی که دریافت کرده « نیروهای یگان ویژه‌ که ظاهرا از قبل در کلانتری مذکور مستقر شده بودند، اقدام به شلیک گلوله جنگی به سمت مردم می‌کنند و در این بین نه‌ تنها به سمت جوانانی که در مقابل کلانتری تجمع کرده بودند، بلکه از روی ساختمان کلانتری به داخل محوطه مصلی و به سمت کسانی که در حال ادای نماز بودند شلیک می‌کنند و در قسمت مردان و زنان گاز اشک‌آور پرتاب می‌کنند، به‌ طوری‌ که یکی از زنان نمازگزارهم به شهادت می‌رسد.»

امام جمعه اهل سنت گفته این در حالی است که هیچ یک از افراد داخل مصلی هیچ گونه شعاری نداده بودند.

او همچنین افزوده در ادامه این درگیری‌ها «افراد مسلح لباس شخصی که بر روی پشت بام منازل مستقر بودند به سمت مردمی که در حال بازگشت به خانه های خود بودند، تیراندازی می کنند و اکثر این تیرها به سر و قلب این نمازگزاران شلیک شده و مشخص است کار تک تیراندازها بوده است.»

آقای عبدالحمیدزاین حادثه را «ظلم بزرگی خوانده که در نوع خودش بی سابقه است.»

به گفته امام جمعه اهل سنت «بیش از ۴۰ نفر از افراد نمازگزار در این حادثه به شهادت رسیده و بیش از ۱۰۰ نفر هم مجروح شده اند.»

این اظهارات در حالی بیان شده که مقامات سپاه پاسداران از گرفتن «انتقام سخت از تروریست‌ها» گفته اند و حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران روز گذشته تهدید کرد که «گرفتن انتقام خون شهدای جنایت جمعه سیاه زاهدان در دستور کار ما قرار دارد.»

درگیری های زاهدان

وضعیت در زاهدان چگونه است؟

به گزارش خبرگزاری «حال وش» اینترنت در شهرهای این استان قطع است.

آموزش و پرورش هم به دلایل «امنیتی» مدارس زاهدان و چند شهرستان از جمله میرجاوه، نصرت آباد و را کورین را دیروز و امروز تعطیل اعلام کرد.

دانشگاههای این استان هم قرار است تا ۱۵ مهرماه به صورت مجازی برگزار شوند.

خبرگزاری «حال وش» همچنین با انتشار ویدیوهایی از اعتراضات شب گذشته (۹ مهرماه) در زاهدان و تیراندازی نیروهای نظامی در این شهر خبر داده است.

خبرگزاری تسنیم هم گفته که در «ناآرامی های پراکنده» شب گذشته زاهدان «یک پاسدار شهید و ۳ نفر مجروح شده‌اند.»

براساس گزارش این خبرگزاری تاکنون در درگیری‌های دو روز گذشته در زاهدان ۵ نفر از نیروهای سپاه و بسیج کشته شده‌اند. از جمله این کشته شدگان علی موسوی با نام واقعی حمیدرضا هاشمی، معاون اطلاعات سپاه سیستان و بلوچستان بوده است.

هنوز آمار دیگری از میزان کشته شدگان درگیری‌های بی‌سابقه روز جمعه زاهدان منتشر نشده است.

آمار رسمی تعداد کشته شدگان را تا روز گذشته ۱۹ نفر اعلام کرد،‌ اما «کمپین فعالین بلوچ»‌ اسامی ۴۲ نفر را منتشر کرده و گفته که همگی این شهروندان در روز جمعه در اثر تیراندازی نیروهای امنیتی جمهور ی اسلامی کشته شده‌اند. به گفته این کمپین این درگیری‌ها «صدها»‌مجروح هم برجا گذاشته است.

روز جمعه چه اتفاقی افتاد؟

درباره وقایع روز جمعه بین آنچه جمهوری اسلامی می‌گوید و آنچه منابع محلی مستقل از حکومت گزارش می‌کنند، تفاوت‌هایی کلیدی وجود دارد.

بر اساس آنچه منابع محلی می‌گوید، فراخوانی منتشر شده بود که در روز جمعه در اعتراض به «قتل حکومتی مهسا امینی» و همچنین «تجاوز به دختر ۱۵ ساله بلوچ توسط سرهنگ ابراهیم کوچکزایی فرمانده انتطامی چابهار» تجمعی برگزار شود.

بعد از نمازجمعه، گروهی از نمازگزاران به سوی پاسگاه نیروی انتظامی که در نزدیکی محل قرار دارد، حرکت می‌کنند و در آنجا در برابر پاسگاه دست به تجمع می‌زنند.

از اینجا اعتراض‌ها در میان شهروندان شدت می‌گیرد و به سراسر شهر کشیده می‌شود. در نتیجه این اعتراض‌ها، چندین مغازه و حتی ادارات دولتی به آتش کشیده می‌شوند.

اما بر اساس روایتی که جمهوری اسلامی ارائه کرده، از همان ابتدا به پاسگاه «حمله تروریستی» شده است و ماموران نیروی انتظامی در دفاع از خود در برابر یک گروه مسلح، اقدام به تیراندازی کرده‌اند.