صدها ایرانی-کانادایی از جمله خانواده‌های قربانیان هواپیمای اوکراینی با تجمع مقابل پارلمان کانادا در شهر اوتاوا خواستار موضع‌گیری سخت‌تر این کشور در قبال حکومت ایران از جمله اخراج «عوامل وابسته به جمهوری اسلامی» از کانادا شدند.

این تجمع روز سه‌شنبه به مناسبت هزارمین روز سرنگون شدن هواپیمای شرکت اوکراین اینترنشنال با شماره پرواز پی‌اس۷۵۲ با موشک‌های سپاه پاسداران برگزار شد. در این فاجعه همه ۱۷۶ سرنشین هواپیما از جمله ۵۵ دوتابعیتی ایرانی- کانادایی و ۳۰ شهروند دارای اقامت دائم در کانادا کشته شدند.

حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانواده‌های قربانیان هواپیمای اوکراینی، در سخنانی در این تجمع خواستار اخراج «عوامل وابسته به جمهوری اسلامی» و خانواده‌هایشان از کانادا شد.

مارل گرگین‌پور که همسرش، فرید آراسته سه روز پس از ازدواج سوار هواپیمای اوکراینی شد و جان خود را از دست داد، در این تجمع گفت: «من تمام زندگی‌ام، تمام آینده‌ام را از دست داده‌ام.»

او افزود: «من نیاز به اجرای عدالت دارم و می‌خواهم حقیقت را بدانم. تا زمانی که آن را به دست نیاورم، بازنخواهم ایستاد.»

خانم گرگین‌پور یکی از معترضانی بود که پیش از تجمع مقابل پارلمان کانادا، مقابل دیوان عالی کشور تجمع کرده بودند.

در تجمع روز سه‌شنبه ایرانی-کانادایی‌ها، سیاستمداران کانادایی از جمله کریستیا فریلند معاون نخست‌وزیر و پی‌یر پوالیور رهبر محافظه‌کاران که خواستار اقدامات بیشتر دولت کانادا علیه جمهوری اسلامی شد هم حضور داشتند.

خانم فریلند بدون ارائه جزئیاتی گفت که دولت اوتاوا اقدامات بیشتری برای مجازات ایران انجام خواهد داد.

او افزود: «ما از تمام ابزارهای خود برای منزوی کردن و مجازات دیکتاتوری وحشی در ایران استفاده خواهیم کرد.»

حین سخنرانی معاون نخست‌وزیر کانادا حاضران در تجمع بارها خواستار اخراج «عوامل جمهوری اسلامی» و خانواده‌هایشان از کانادا شدند.

همچنین وقتی آقای پوالیور سخنرانی کرد و گفت که دولت جاستین ترودو از معرفی کردن سپاه پاسداران به عنوان یک گروه تروریستی خودداری کرده، مورد تشویق حضار قرار گرفت.

رهبر محافظه‌کاران کانادا ماه گذشته به انجمن خانواده‌های قربانیان هواپیمای اوکراینی پیوست و از دیوان کیفری بین‌المللی خواست تا تحقیقات در مورد این «جنایات جنگی» را آغاز کند.

او در تجمع روز سه‌شنبه گفت: «هزار روز از حرف‌های خوب گذشته است، اکنون ما نیاز به اقدام داریم.»

یک روز پیش از این تجمع، جاستین ترودو، نخست‌ وزیر کانادا، روز دوشنبه با خانواده‌های قربانیان پرواز پی‌اس۷۵۲ گفت‌وگو کرد و در توئیتی نوشت که تا زمانی که این خانواده‌ها عدالت، پاسخگویی و پاسخی را که شایسته آن هستند از رژیم ایران دریافت نکنند، دولت کانادا به تلاش‌های خود در این زمینه ادامه خواهد داد.

پس از تجمع روز سه‌شنبه آقای اسماعیلیون در میان جمعی از ایرانیان گفت انجمن خانواده‌های قربانیان هواپیمای اوکراین به تلاش‌های مدنی و حقوق بشری خود برای پاسخگو کردن جمهوری اسلامی ادامه می‌دهد.

او با این حال هرگونه درخواست برای فعالیت سیاسی را به ویژه در زمینه رهبری اعتراضات کنونی در ایران رد کرد و گفت تا زمانی که خودش در ایران حضور نداشته باشد، نمی‌تواند برای ایرانیان داخل کشور فراخوان بدهد، زیرا «پاسخش از طرف نظام چیزی نخواهد بود جز گلوله و من نمی‌توانم مسئولیت [اخلاقی] آن را بپذیرم.»

آقای اسماعیلیون هفته گذشته یکی از هماهنگ‌کنندگان اصلی تجمع‌های گسترده و پرشمار ایرانیان خارج از کشور بود که روز شنبه و یک‌شنبه در بیش از صد و پنجاه شهر دنیا برگزار شد.