محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران، در پیامی ویدئویی به مناسبت نوروز ۱۴۰۰ گفت که همه مقامات جمهوری اسلامی باید بابت سیاستهای نادرست، کاستیها و مشکلات کشور از ملت ایران «عذرخواهی کنند».
او تصریح کرد تنها با اصلاح سیاستها، رویکردها و روشهای کنونی است که «عذرخواهی واقعی» از مردم معنا خواهد یافت.
آقای خاتمی گفت خودش نیز گرچه اکنون «کارهای» نیست اما بابت «کاستیها و کمبودها» و کوتاهیهای احتمالی در کارنامه کاریاش عذرخواهی میکند.
محمد خاتمی از حامیان اصلی حسن روحانی در دو دوره اخیر انتخابات ریاست جمهوری ایران بود که توانست حامیان خود را به انتخاب آقای روحانی ترغیب کند.
رئیس جمهوری پیشین ایران در بخش دیگری از پیامش بر تامین عدالت در همه عرصهها و تامین حقوق شهروندی در جمهوری اسلامی تاکید کرد و راه تحقق آن را برگزاری «انتخابات آزاد و فراگیر» از سوی حاکمیت دانست.
آقای خاتمی افزود در این صورت، «بعضی از دلسردیهایی که بهحق یا به ناحق موجود بوده از بین خواهد رفت».
چند روز پس از اعدام روحالله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، آقای خاتمی در سخنانی بدون اشاره مستقیم به این اقدام قوه قضائیه به مقامات توصیه کرده بود که از «صدور و اجرای احکام قضایی که میتواند افق پیش رو را تیره و رنجی بر رنجهای ملت بیافزاید بپرهیزند».
رئیس جمهوری پیشین ایران در ادامه پیام نوروزی خود توافق هستهای برجام را از دستاوردهای «مثبت» و «نجاتبخش» دولت حسن روحانی خواند و تاکید کرد که اگر برجام ادامه مییافت، «وضعیت بسیار بهتری از امروز» حاکم بود.
او ابراز امیدواری کرد که با همکاری آمریکا و اروپا، تلاشها برای زنده ماندن برجام به ثمر بنشیند و حاکمیت ایران نیز با در پیش گرفتن «رویکردی تعاملی» براساس «منافع ملی» عمل کند.
آقای خاتمی در بخش پایانی پیام خود، آیتالله سیستانی را نماد «اسلام رحمانی» و عاری از خشونت توصیف کرد و دیدار این مرجع تقلید شیعه با پاپ فرانسیس را رویدادی مهم دانست.
وبسایت رویداد ۲۴ نیز اوایل اسفندماه سال جاری گزارش داده بود که محمد خاتمی نامهای مفصل به رهبر جمهوری اسلامی نوشته و از او خواسته است که «مشکلات موجود در کشور را حل کند».
در این نامه به مواردی چون «مذاکرات با آمریکا و انتخابات ۱۴۰۰ و حصر» رهبران جنبش سبز نیز اشاره و تاکید شده است که اگر برخی از این مسائل «به صورت حل نشده به آینده موکول شود، مشکلات سختی برای جمهوری اسلامی به جا خواهد گذاشت».
او در بخش دیگری از نامه ۳۷ صفحهای خود تاکید کرده است که «هیچگاه علیه انقلاب و رهبری و حاکمیت» نیست و «اصلاحطلبان نیروهای وفادار به رهبر و نظام» هستند که «توان خود را برای حفظ نظام گذاشتهاند».
محمد خاتمی پس از رویدادهای مربوط به انتخابات سال ۸۸، اجازه دیدار با رهبر جمهوری اسلامی را ندارد.
رئیس جمهوری پیشین ایران در این مدت بارها به علی خامنهای نامه نوشته یا درخواست ملاقات کرده است که ظاهرا بیپاسخ ماندهاند.