رئیس سازمان هواپیمایی کشوری روز دوشنبه ۱۸ مهر از اِعمال «تحریم‌های جدید آمریکا و اروپا در بخش سوخت، هواپیما و قطعات» علیه جمهوری اسلامی خبر داد.

به‌گزارش خبرگزاری ایلنا، محمد محمدی‌بخش گفت: «علی‌رغم گفت‌وگو با غربی‌ها، آمریکا و اروپا نه تنها اقدام مثبتی در بخش حمل‌ونقل هوایی مسافری انجام نداده‌اند بلکه تحریم‌های جدیدی در بخش سوخت، هواپیما و قطعات اعمال کرده‌اند.»

به‌گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، در همین چند روز گذشته سه فروند هواپیماهای ٧۴٧ باری ایران تحریم شدند.

رئیس هواپیمایی کشوری در تازه‌ترین گزارش خود شمار هواپیماهای فعال در ناوگان هوایی ایران را تنها «۱۷۵ فروند هواپیما اعم از مسافری و باری» اعلام کرد، در حالی که وزیر راه و شهرسازی اخیراً از کاهش هواپیماهای فعال به ۱۱۵ فروند خبر داده بود.

در هر حال، به‌گفته این مقام وزارت راه، ناوگان هوایی ایران «در حال حاضر به ۵۵٠ فروند هواپیما نیاز دارد».

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری همچنین با تکذیب اظهارات اخیر وزیر راه‌ و شهرسازی مبنی بر این‌که سال گذشته تعداد هواپیماهای فعال ٧۶ فروند بوده، گفت: «تعداد ناوگان هواپیماهای فعال در مهرماه سال گذشته ۹۸ فروند بوده است».

صنعت هوایی ایران علاوه بر تحریم در زمینه خرید هواپیمای جدید، در خرید و تأمین قطعات مورد نیاز برای تعمیر و سرویس هواپیماها نیز با تحریم‌هایی مواجه است که در پی خروج آمریکا از برجام در سال ۹۷ به‌فرمان دونالد ترامپ تشدید شده است.

آقای محمدی‌بخش در این زمینه مدعی شد که ایران «به توان تعمیر هواپیمای غربی از جمله ایرباس و بوئینگ دست پیدا کرده‌ و روسیه هم از ایران درخواست پشتیبانی در بخش تعمیرات داشته است».

او با این حال توضیح نداد که بر اساس این توان تعمیراتی تا کنون چند هواپیمای زمین‌گیرشده به ناوگان هوایی بازگشته‌اند.

این در حالی است که در کنار تحریم‌ها علیه صنعت هوایی جمهوری اسلامی، در سال‌های گذشته بسیاری از کشورها از بیم تحریم‌های آمریکا سوخت‌رسانی به هواپیماهای ایرانی را نیز متوقف کرده‌اند.

دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی روز ۱۸ مرداد در گفت‌وگو با روزنامه «اقتصاد سرآمد» گفته بود که در حال حاضر تنها «عراق در منطقه و یکی دو کشور کوچک اروپایی و بلگراد» به هواپیماهای ایران سوخت می‌دهند.

به گفته آقای اسعدی سامانی، عدم امکان سوخت‌گیری ایرلاین‌های ایرانی موجب افزایش هزینه‌های این شرکت‌ها شده و هر نشست و برخاست هواپیما این هزینه‌ها را بالاتر می‌برد.

به همین دلیل، پرواز خطوط هوایی ایرانی به مالزی نیز، که از پررفت‌وآمدترین مسیرها بود، از ۲۲ مرداد به‌ طور کامل متوقف شد.

در پی سرکوب شدید اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» در ایران که از ۲۶ شهریور در واکنش به کشته‌شدن مهسا امینی در بازداشت پلیس «امنیت اخلاقی» شکل گرفت و همچنان ادامه دارد، ایالات متحده و دولت‌های اروپایی بارها از اعمال تحریم‌های تازه علیه جمهوری اسلامی سخن گفته‌اند.