همزمان با گسترش تجمعات اعتراضی در ایران، مسئولان ایران نیز به صورت مستمر در مورد گسترش حملات به مقرات احزاب کُرد اپوزیسیون در خاک اقلیم کردستان هشدار می دهند و تاکید دارند که این حملات با اطلاع حکومت مرکزی عراق و دولت اقلیم کردستان صورت گرفته است. حال سوال اینجا است اگر احزاب روژهلاتی در جریان حمله رژیم از طریق پارتی و یکیتی بوده اند. کاری در جهت حفظ جان نیروهای خود انجام داده اند. طبق گفته دباغ علت کشته نشدن افراد کومله این بوده آنها خبر دریافتی از طرف یکیتی جدی گرفته اند. اگر این درست باشد این سوال وجود دارد آیا احزاب روژهلات قبول دارند که پارتی و یکیتی آنها را قبل از حمله رژیم آکاه نموده است؟
ناظم دباغ نماینده حکومت اقلیم در تهران در گفتگو با بخش کُردی صدای آمریکا اظهار داشت: «کمیته ای مشترک میان اقلیم کردستان و جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده که نمایندگان احزاب پارتی و یکیتی و دولت اقلیم و مسئولان سپاه و اطلاعات ایران در آن عضویت دارند. همیشه باید این کمیته مشترک تحرکات و فعالیت هایی که در داخل خاک اقلیم کردستان موجب تهدید جمهوری اسلامی ایران می شود را رصد کنند.»
وی عنوان کرد: اگر ایران بطور مستمر قصد توپباران اقلیم کردستان را داشته باشد، آنگاه دولت اقلیم کردستان به فکر گزینه دیگری خواهد بود. من بر این باور هستم که فعالیت و تحرکات نیروها و جریانات حاضر در خاک عراق و اقلیم کردستان اعم از اپوزیسیون ایران، ترکیه و یا سایر کشورها محدود می گردد. من توافقی همانند توافق الجزایر را بر سر مسئله کُرد پیش بینی می کنم اما این بار این توافق در میان کشورهای عراق، ترکیه، ایران و سوریه صورت می گیرد.
دباغ در مورد اقدامات آنان بعنوان نمایندگی دولت اقلیم کردستان در خصوص توپبارانهای دو هفته اخیر ایران به مواضع احزاب کُرد اپوزیسیون ایران اذعان داشت:
در وهله اول من شخصا از جانب ایران بدلیل اظهار سخنانم تحت فشار نبوده ام. این واقعیت دارد که ما همچون دولت اقلیم کردستان دارای نمایندگی هستیم و چندین بار در این مورد سخن گفته ایم. نمایندگی ما از نمایندگی احزاب تشکیل شده است و جمهوری اسلامی ایران روابط ویژه ای با تمامی احزاب اقلیم اعم از حزب دمکرات کردستان (پارتی)، حزب اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی)، حزب سوسیالیست و جنبش اسلامی و اتحاد اسلامی و جماعت اسلامی دارد. در موضوع توپباران مقرات احزاب کُرد معارض ایران ما همچون نمایندگی دولت اقلیم کردستان هیچگونه مداخله ای نداشتیم بجز اینکه در نشست های مکرر و ویژه تاکید کرده ایم که در این توپبارانها همیشه غیرنظامیان دچار خسران و ضرر شده اند.
نماینده دولت اقلیم کردستان در تهران افزود: همیشه بر امنیت و آرامش و منافع اقلیم کردستان با جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده ایم. اصلا ممکن نیست کمیته مشترک همکاری در حوزه های فرهنگی، اقتصادی و امنیتی میان ایران و اقلیم وجود نداشته باشد. در واقع ضروریات جغرافیایی وجود چنین کمیته ای در منطقه را می طلبد. این کمیته تنها مختص به امروز نیست. از زمانی که ارتباطات میان جمهوری اسلامی ایران و دولت اقلیم کردستان برقرار بوده این کمیته فعالیت داشته اما در این اواخر و در مقایسه با گذشته و وضعیت حال اقلیم کردستان فعالتر شده است.
ناظم دباغ درباره اعضای کمیته مشترک میان اقلیم کردستان و جمهوری اسلامی ایران گفت: اعضای کمیته از نمایندگان سازمان امنیت و داخلی اقلیم کردستان، نمایندگان تمامی ارکان جمهوری اسلامی ایران از جمله وزارت خارجه و وزارت اطلاعات و سپاه و قرارگاه قدس و حمزه و… تشکیل شده است و در نشست های مکرر هر کدام گزارش خود را ارائه می دهند. در اقلیم کردستان نیز نماینده اتحادیه میهنی کردستان و حزب دمکرات کردستان و نماینده دولت اقلیم کردستان در این کمیته حضور دارند و در خصوص وضعیت منطقه اظهارنظر می نمایند به ویژه زمانی که تحرکاتی در ایران صورت می گیرد در خبرگزاری های جریان اپوزیسیون ایران در اقلیم کردستان که ذکر می شوند به مراکز تصمیم گیری این جریانات مرتبط است. ممکن است در بسیاری از مناطق شماری از گروهها نیروهای مسلح را به داخل خاک جمهوری اسلامی ایران نفرستاده باشند، اما رهبران آنان در مناطقی که دفاترشان در آنجا قرار دارد مطمئناً راهنمایی و تصمیم گیری هایی در این خصوص انجام می دهند به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران به این نتیجه رسیده است که مقرهای آنان در اقلیم کردستان مراکز فرستادن افراد خرابکار و مداخله جوست که هم اکنون در جمهوری اسلامی ایران حضور دارند.
دباغ درباره وظیفه این کمیته مشترک افزود: کمیته مشترک میان دولت اقلیم کردستان و جمهوری اسلامی ایران باید همیشه تحرکات و فعالیت هایی را رصد کنند که موجبات تهدید از خاک اقلیم کردستان بر علیه ایران را فراهم می کنند.
وی اذعان داشت: این کمیته از زمانی که تشکیل شده است به طور جداگانه با یکیتی و پارتی ارتباط داشته و سپس این روابط تبدیل به روابط حکومت اقلیم کردستان و جمهوری اسلامی ایران شده است. یعنی از زمانی که دولت اقلیم کردستان وجود دارد این کمیته و همکاری وجود داشته و وابسته به دولت اقلیم کردستان است و نماینده هر دو حزب حاکم اقلیم کردستان در آن مشارکت دارند.
ناظم دباغ درباره نظارت این کمیته بر فعالیت و تحرکات جریانات کُردی ایران در اقلیم کردستان اظهار داشت: این مسئله تنها جریان های کُرد اپوزیسیون ایران در اقلیم کردستان را شامل نمی شود بلکه این کمیته بر فعالیت و تحرک نیروها و جریانات حاضر در خاک اقلیم کردستان نظارت می کند که مشکلات امنیتی را برای ایران ایجاد می کنند. این کمیته بر تحرکات و فعالیت های ایران در داخل خاک اقلیم کردستان نیز نظارت دارد. متاسفانه تاکنون آنچه که ما درباره موضوعات مطروحه مشاهده کرده ایم طی چند روز گذشته رخ داد و کمیته نیز بررسی های خود را انجام داد و ما نیز در اینجا اقداماتی را انجام دادیم زیرا چه حکومت ما را موظف سازد چه نسازد خود را مسئول می دانیم و در این مورد پیگیری های خود را انجام می دهیم و همیشه بر پایبندی هر دو طرف به توافقات انجام شده در جلسات امنیتی میان اقلیم کردستان و جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده ایم. در مقابل نیز حکومت اقلیم کردستان چه به صورت حضوری و چه بصورت پیام غیرمستقیم جریانات اپوزیسیون ایران در خاک اقلیم را از پیام ها و موضوعات مطروحه این جلسات مطلع ساخته است یعنی اقدامی در کمیته انجام نشده که نتیجه اش اعلام نشده باشد.
نماینده حکومت اقلیم در تهران بیان کرد: متاسفانه شماری اشخاص و جریانات اپوزیسیون حاضر در اقلیم کردستان اعلام کرده اند ما اگر در این جلسات و توافقات صورت گرفته نقشی نداشته باشیم به آن پایبند نخواهیم بود. آیا وضعیت کنونی به گونه ای است که آنان در این کمیته حضور داشته باشند؟ اگر آنان در این کمیته حضور داشته باشند بدین معناست که باید توافقی بین جمهوری اسلامی ایران و آن جریانات سیاسی موجود باشد. این سخنان موجبات تحریک جمهوری اسلامی ایران را فراهم می سازد به همین دلیل من معتقدم باید هوشیار باشیم تا جریان یا اشخاصی عاملی برای سوءاستفاده از وضعیت تنش آمیز کنونی نباشند.
ناظم دباغ درباره درخواست ایران از اقلیم مبنی بر اخراج احزاب کُرد ایرانی از خاک اقلیم کردستان عنوان کرد: بله در زمان خود چنین درخواستی مطرح شد همانند درخواستی که به وقت خود درباره اخراج سازمان مجاهدین خلق ایران مطرح گردید اما حکومت اقلیم کردستان درخواست ایران مبنی بر اخراج جریانات اپوزیسیون کُرد ایران را نپذیرفته است و همیشه بر این مسئله تاکید ورزیده که نمایندگی دولت اقلیم کردستان در ایران در چارچوب حفظ حقوق بشر و حقوقی که یک پناهنده در یک کشور از آن برخوردار است فعالیت می کند و اقلیم کردستان همانند یک کشور بیگانه برای جریانات اپوزیسیون کُرد ایرانی نیست و باید تعهداتی وجود داشته باشد. آیا شماری از جریان های سیاسی حضور و فعالیت یک جریان سیاسی دیگر در محدوده جغرافیایی تحت کنترل خود را می پذیرند؟ اصلا چنین چیزی ممکن نیست به همین جهت دولت اقلیم کردستان تا جایی که توانسته با اینگونه اقدامات و اخراج آنان مخالفت کرده و همیشه حمایت خود را از تثبیت امنیت و آرامش، پایبندی همگان به توصیه ها و قوانین به منظور آسیب نرساندن به همدیگر و امنیت و آرامش کشورهای همسایه اعلام داشته است و این قوانین ایران، ترکیه، سوریه و عراق را شامل می شود.
ناظم دباغ درباره اتخاذ تصمیم گیری و هشدار به احزاب کُرد ایرانی مبنی بر تخلیه مقرهای خود در خاک اقلیم کردستان اظهار داشت: تاکنون چنین چیزی را نشنیده ام. اما رویدادهایی که رخ می دهند و اگر به گذشته بازگردیم همیشه چنین پیامهایی مطرح شده است و اگر این مسئله علتی بر توپبارانهای مستمر ایران باشد آنگاه دولت اقلیم کردستان نیز می بایست به گزینه دیگری بیندیشد.
دباغ درباره اقدامات آینده ایران در صورت عدم تخلیه مقرهای جریانات کُرد معارض ایران و هشدار به اقلیم کردستان عنوان کرد: این بار ایران در خصوص حمله به جریانات اپوزیسیون در مناطق مرزی اقلیم کردستان جدی و مُصر است.
نماینده دولت اقلیم کردستان درباره تکرار سناریوی مجاهدین خلق در مورد احزاب کُرد معارض ایران در خاک اقلیم افزود: من این مسئله را پیش بینی می کنم. قرار گرفتن در این جغرافیای سیاسی و نظامی از سیه بختی مردم کُرد است. دور از انتظار نیست که در آینده دور یا نزدیک توافق منطقه ای میان عراق، ترکیه، سوریه و ایران با همکاری و حمایت کشورهایی که به دنبال منافع خود در عراق یا خارج این سیستم هستند بر سر مسئله کُرد صورت گیرد. همچون پیشتر که توافق الجزایر در زمان خود میان شاه ایران و صدام حسین انجام شد اما این بار در میان تمام کشورها خواهد بود.
دباغ درباره تکرار توافق الجزایر و پایان یافتن موجودیت اقلیم کردستان و اخراج جریانات کُرد ایرانی در خاک اقلیم کردستان همچون مجاهدین خلق عنوان کرد: من بر این باور هستم نمیتوان در مورد توافقنامه الجزایر یا همانند آن قبل از روی دادن رخدادها اظهارنظر کرد. اما به اعتقاد من و در مقایسه آن با تجربیات گذشته و هم اکنون تفاوت هایی وجود دارد زیرا در حال حاضر کُردها در هر چهار بخش کردستان دارای حامی و همپیمان خود هستند. اما حامیان و همپیمانان کُرد نخواهند توانست اقداماتی را در خارج از قوانین و جغرافیای کشورهایی که کُردها در آن ساکنند صورت دهند که موجبات نگرانی همگان را فراهم سازد یعنی باید کُردها به قانون اساسی کشورهای متبوع خود پایبند باشند. همچنین کُردها باید تابع یک سیاست خارجه واحد باشند؛ توانایی های مالی و نظامی و… عامل اصلی در محدود کردن اختیارات کُردها هستند.
ناظم دباغ درباره احتمال حمله زمینی جمهوری اسلامی ایران به گروههای اپوزیسیون معارض در خاک اقلیم کردستان و سرنوشت اردوگاههای آنان افزود: من بر این باور هستم که فعالیت و تحرکات نیروها و جریانات حاضر در خاک عراق و اقلیم کردستان اعم از اپوزیسیون ایران، ترکیه یا هر کشور دیگر طبق چارچوب حقوق بشر و پناهندگی محدود خواهد شد و پیشتر اتفاقات تلخی برای کُردها در ایران رقم خورده است و نه تنها آنان را محدود کردند بلکه اقدام به متفرق نمودنشان نمودند.
دباغ در خصوص اقدامات نمایندگی دولت اقلیم کردستان و ارسال پیام ایران به آنان اظهار داشت: چندین بار تاکید کرده ام که ما بعنوان نمایندگی اقلیم کردستان فعالیت هایمان محدود است. از طریق سفر هیئت های اقلیم کردستان به ایران، کنسولگری ایران در سلیمانیه یا اربیل و یا شرکت در مناسبت های ویژه همیشه بر توقف حملات توپخانه ای تاکید کرده ایم.
نماینده دولت اقلیم کردستان در تهران درباره اظهارنظر مسئولان ایران درباره مطلع ساختن دولت اقلیم کردستان از این حملات عنوان کرد: رسانه های ایران چند روز قبل از این رخداد و توپبارانها جریان های کُرد اپوزیسیون ایرانی در اقلیم کردستان را از این موضوع مطلع ساختند و درخواست کردند که هموطنان و غیرنظامیان مناطقی را که مواضع احزاب معارض ایران در آنجا قرار دارد ترک کنند؛ در این میان حزب کومله این هشدار را جدی گرفت در نتیجه نسبت به احزابی که توجهی به این هشدارها نداشتند آسیب کمتری دیدند.
دباغ درباره تصمیمات مجلس عراق در مورد پایبند کردن ایران و ترکیه به جبران خسارات مناطقی که به دلیل این توپبارانها متضرر شده اند اظهار داشت: من همیشه از درخواست های مجلس عراق از ایران و ترکیه برای جبران خسارات مناطق توپباران شده متعجب هستم چون توافق سیاسی کنونی میان عراق و ایران و ترکیه همیشه اینگونه بوده که مسئله جبران خسارات این مناطق به کمیته تحقیق و تفحص سپرده شود. به درازای تاریخ کدام خسارات ها در رویدادهای اقلیم کردستان جبران شده است! بر این باور هستم که این بار هم همچون گذشته هیچ خساراتی جبران نخواهد شد.
نماینده دولت اقلیم کردستان در تهران درباره حمله زمینی ایران به احزاب کُرد ساکن اقلیم کردستان افزود: من بر این باور هستم تحرکات جمهوری اسلامی ایران و درگیری با نیروهای اپوزیسیون کُرد ایران و حمله به مناطق مرزی همچون سالهای گذشته خواهد بود. اما مطمئناً اگر فعالیت این احزاب بر علیه جمهوری اسلامی ایران ابعاد تازه ای پیدا کند ممکن است حملات ایران به مواضع احزاب کُرد اپوزیسیون گسترش یابد.