کمال قلیچداراوغلو رهبر حزب جمهوری خلق ترکیه، اردوغان را به تقلید از رهبر راست افراطی مجارستان، ویکتور اوربان، متهم کرد که بیش از پیش به سرمشق راستگرایان ترکیه بدل شده است. وی سپس خطاب به اردوغان گفته است : “نیازی به برگزاری همهپرسی نیست و اگر قصد فرار نداری این مسئله به خودی خود با تصویب یک قانون حل می شود. به این ترتیب مردان دیگر نمی توانند دربارۀ لباس زنان تصمیم بگیرند. آیا جرأتش را داری؟”
در آستانۀ انتخابات ریاست جمهوری و مجلس قانونگذاری ترکیه، بحث دربارۀ مسئلۀ حجاب در بین احزاب سیاسی این کشور بالا گرفته است. به نظر می رسد که خیزش جاری در ایران علیه حجاب اجباری به این مباحث دامن زده است. در این بین، کمال قلیچداراوغلو رهبر حزب جمهوری خلق ترکیه که سخت به خصلت لائیک قانون اساسی این کشور پایبند است برای رفع نگرانی مسلمانان سنتی این کشور که اغلب به حزب اردوغان رأی می دهند خواستار تصویب قانونی برای تضمین حق گزینش حجاب شده است. در واکنش، رئیس جمهوری اسلامگرای ترکیه برای آن که از رقیب خود عقب نماند پیشنهاد کرده که به جای تصویب یک قانون یک همهپرسی اصلاح قانون اساسی برای تضمین حق انتخاب حجاب برگزار شود. اردوغان بارها کوشیده اصل لائیسیته را از قانون اساسی ترکیه حذف کند.
ترکیه تنها کشور مسلمانی است که صریحاً در قانون اساسی خود جدایی دین از دولت را به رسمیت شناخته و بر همین اساس مدت زمان طولانی حجاب اسلامی در دستگاههای اداری دولت، مدارس و دانشگاه ها ممنوع بود. این ممنوعیت به تدریج و به ویژه از سال ٢٠١۳ از سوی اردوغان که خود را حامی مسلمانان در مقابل رهبران لائیک ترکیه معرفی میکند نقض شد.
بر خلاف دهۀ ١٩٩٠ که مسئلۀ حجاب مباحثات داغی را در ترکیه برمی انگیخت، امروز هیچیک از احزاب سیاسی این کشور از ممنوعیت حجاب صحبت نمیکند و پیشنهاد برگزاری همه پرسی از سوی اردوغان بیشتر جنبۀ تبلیغاتی در مقابل رقبای سیاسی وی دربارۀ مسئلهای مهم به شمار می رود. به همین خاطر در واکنش به پیشنهاد رهبر حزب جمهوری خلق ترکیه، اردوغان در صفحۀ توئیتری خود نوشت : “اگر جرأت داری بیا این موضوع را به همه پرسی بگذاریم …تا ملت دربارۀ آن تصمیم بگیرد.”
در پاسخ، رهبر حزب جمهوری خلق ترکیه اردوغان را به تقلید از رهبر راست افراطی مجارستان، ویکتور اوربان، متهم کرد که بیش از پیش به سرمشق راستگرایان ترکیه بدل شده است. کمال کیلیچداراوغلو سپس خطاب به رئیس جمهوری ترکیه گفته است : “نیازی به برگزاری همهپرسی نیست و اگر قصد فرار نداری این مسئله به خودی خود با تصویب یک قانون حل می شود. به این ترتیب مردان دیگر نمی توانند دربارۀ لباس زنان تصمیم بگیرند. آیا جرأتش را داری؟”
در متن پیشنهادی اردوغان که هدف خود را “تقویت حمایت از خانواده اعلام کرده” و باید در همه پرسی مورد نظر او به تصویب برسد، مادهای نیز علیه دگرباشان جنسی گنجانده شده است. رئیس جمهوری ترکیه در اظهارات دیروز خود بار دیگر گفت که “یک خانوادۀ قوّی یک ملت قوّی را به وجود می آورد و دگرباشان جنسی نمی توانند جایگاهی در یک خانوادۀ قدرتمند داشته باشند.”