به گفته رئیس جمهور اوکراین، نیروهای روسی پیش از فرار، زیرساخت‌های حیاتی در شهر خرسون در جنوب اوکراین را تخریب کرد‌ه‌اند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، ولودیمیر زلنسکی روز شنبه، ۲۱ آبان در یک سخنرانی ویدیویی از جمله زیرساخت‌های تخریب‌شده توسط روس‌ها را ارتباطات، آب، گرما و برق عنوان کرد و گفت که هدف روس‌ها در همه جا تحقیر مردم اوکراین تا حد ممکن است.

آقای زلنسکی در ادامه، پیروزی در خرسون را تا حد زیادی ناشی از مقاومت در منطقه دونتسک با وجود حمله‌های مکرر روسیه عنوان کرد و از درگیری‌هایی که اکنون در دونتسک، واقع در شرق اوکراین، جریان دارد، با عنوان «نبردهای جهنمی» نام برد.

بر اساس گزارش‌ها، نیروهای طرفدار مسکو از روز جمعه نبرد بسیار سختی را در دونتسک به‌راه انداخته‌اند. اما این درگیری‌ها با دفاع شدید نیروهای اوکراینی روبه‌رو شده است.

یک روز پس از پیروزی اوکراین در خرسون، کرملین روز شنبه، ۲۱ آبان اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران در تماس تلفنی بر افزایش همکاری‌ها در زمینه‌های سیاسی، تجاری و اقتصادی از جمله بخش ترابری و تدارکاتی تاکید کرده‌اند.

این گفت‌وگوی تلفنی سه روز پس از دیدار دبیر شورای امنیت ملی روسیه و «مذاکرات محرمانه» او با علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی در تهران انجام شد.

در واکنش به سفر نیکلای پاتروشف به تهران، ند پرایس «همکاری و در برخی موارد همکاری رو‌به‌رشد» ایران و روسیه را یک «تهدید عمیق» در عرصه جهانی خواند و بار دیگر نسبت به کمک احتمالی مسکو به تهران برای سرکوب اعتراضات مردم در ایران ابراز نگرانی کرد.

دیدارها و تماس‌های طرف‌های ایرانی و روسی در پی اعلام اوکراین و غرب مبنی بر استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های انرژی اوکراین افزایش یافته است.

در واکنش به این خبرها، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران پس از چند ماه انکارِ همکاری‌های نظامی ایران با روسیه در تهاجم به اوکراین، سرانجام هفته گذشته ارسال پهپاد به روسیه را تایید کرد، اما گفت که این اقدام پیش از آغاز جنگ صورت گرفته است.

آقای امیرعبداللهیان اما ارسال موشک به اوکراین را رد کرد. این در حالی است که دو مقام ارشد ایرانی و دو دیپلمات ایرانی ماه گذشته به رویترز گفته بودند که ایران قول داده است که موشک‌های زمین‌به‌زمین در اختیار روسیه قرار دهد.

هم‌زمان با ادامه جنگ روسیه و اوکراین، رسانه‌های غربی از تشویق رهبران اوکراین از سوی آمریکا، برای باز نگاه داشتن باب مذاکره با روسیه خبر داده‌اند.

بنابر این گزارش، دولت بایدن از اوکراین خواسته است تا از ادامه پافشاری علنی برای برکناری پوتین از قدرت، به عنوان پیش‌شرط انجام مذاکره با روسیه، خودداری کند.

بر اساس بازخوانی نشست روز شنبه بین آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا و دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین در پنوم پن، اوکراین درباره زمان و محتوای چارچوب مذاکره با روسیه تصمیم خواهد گرفت.

روسیه حمله به اوکراین را یک «عملیات نظامی ویژه» و توجیه‌پذیر می‌نامد، اما کی‌یف و متحدانش این تهاجم را که باعث کشته شدن ده‌ها هزار نفر و آواره شدن میلیون‌ها نفر شده است، «غیرقانونی» می‌خوانند.