سخنگوی سازمان غذا و دارو در ایران، علت تأخیر در واکسیناسیون را «کندی تولید و کمبود جهانی» اعلام کرد و با بیان اینکه روسیه کمتر از نصف واکسن های وعده داده شده تا پایان سال ۹۹ را تحویل داده است، اظهار داشت محمولۀ واکسن کوواکسین که قرار بود در پایان اسفند تحویل داده شود، با ممانعت دادستانی هند مواجه شده است. در حالیکه تنها ۵ روز از آغاز سال جدید در ایران می‌گذرد، مقام‌های بهداشتی از آغاز موج جدیدی از شیوع کرونا و افزایش شمار شهرهای قرمز و نارنجی به دلیل سفرهای نوروزی خبر داده اند؛ به طوریکه ظرفیت آی سی یو بیمارستان ها در برخی استان ها همچون فارس، رو به تکمیل است.

کیانوش جهانپور: علت تأخیر واکسیناسیون در ایران، کندی تولید و کمبود جهانی است

کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو، روز پنجشنبه ۵ فروردین در خصوص محقق نشدن واکسیناسیون کرونا طبق برنامه قبلی در کشور، گفت: «عواملی همچون کندی تولید، کمبود جهانی برخی مواد اولیه و جانبی نظیر رزین و ژل، موجب عرضه محدود واکسن حتی نسبت به برنامه های وعده داده شده تولیدکنندگان شده و عملاً به تأخیر و خلف وعده در تحویل واکسن منجر شده است».

وی افزود: «این مشکل، معضل جهانی است که به همراه برخی مانورها و رفتارهای سیاسی و تجاری، وضعیت را به گونه ای رقم زده که واکسیناسیون کرونا در اغلب کشورها آنگونه که پیش بینی شده است، پیش نمی رود؛ چنانکه ۷۵ درصد واکسن عرضه شده فعلی تنها در ۱۰ کشور ثروتمند دنیا، مورد استفاده واقع شده و کماکان ده‌ها کشور حتی یک دوز واکسن دریافت نکرده اند و دهها کشور نیز همچون کشور ما، واکسیناسیون محدود و با سرعتی کمتر از پیش بینی های قبلی داشته اند».

وی تصریح کرد: «ایران برای خرید بیش از ۴۲ میلیون دوز واکسن، از ماه‌ها قبل اقدام کرده بود و خرید بیش از ۲۱ میلیون دوز واکسن از مسیر خرید مستقیم و سبد کوواکس، پیش از این قطعی شده که از این میان تا پایان سال ۹۹، تحویل دو میلیون و ۸۰۰ هزار دوز از سوی تامین کنندگان مختلف، وعده داده شد ولی عملا این مهم محقق نشده است».

از بدقولی روسیه تا ممانعت دادستان هند برای ارسال واکسن کرونا به ایران

کیانوش جهانپور در مورد واکسن کرونای روسی نیز گفت: «مشکلات فنی و کندی تولید و تقاضای بالای واکسن «اسپوتنیک وی» موجب شد که از حداقل یک میلیون دوز وعده داده شده تا پایان سال ۹۹، تحویل حدود ۴۲۰ هزار دوز عملیاتی شود؛ همچنین ۳۷۵ هزار دوز از ۵۰۰ هزار دوز واکسن کوواکسین هند که تا پایان اسفند ماه باید تحویل داده می شد به همراه سایر ثبت سفارش های دیگر کشورها و حتی محموله های واکسن های تحت لیسانس تولیدی در هند، با ممانعت دادستانی هند مواجه شده است».

وی افزود: «محموله شامل یک میلیون و ۳۰۰ هزار دوز واکسن آسترازنکا از مسیر کوواکس نیز با تاخیر در تولید و عرضه مواجه شده و عملاً با تاخیر و در بازه زمانی طولانی‌تری به دست ما خواهد رسید، لذا برنامه ریزی واکسیناسیون حداقل یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر مشمول فاز یک تا پایان سال شمسی گذشته که با لحاظ بسیاری از محدودیت ها پیش بینی شده بود، عملاً محقق نشد».

براساس اعلام مقام‌های بهداشتی ایران، قرار بود تا پایان اسفندماه یک میلیون و۳۰۰ هزار نفر واکسینه شوند اما کیانوش جهانپور سه روز پیش در یک برنامه رادیویی گفت که تاکنون تنها ۷۰۰هزار دوز واکسن از سه کشور هند، چین و روسیه توزیع شده‌است. به گفته او، برنامه دولت این است که دوسوم واکسیانسیون از طریق تولیدات ملی صورت بگیرد.

دعوت ایران از شرکت های خصوصی برای واردات واکسن کرونا؛ وعدۀ رایگان ماندن واکسیناسیون

سازمان غذا و دارو در ایران، با انتشار فراخوانی، از شرکت‌های واردکننده دارو دعوت کرد که اگر توانایی تامین و واردات واکسن کرونا را دارند، مستندات خود را ارائه کنند.حیدر محمدی مدیر کل امور دارو و مواد تحت کنترل این سازمان، روز چهارشنبه از شرکت‌های واردکننده دارو خواست «چنانچه قادر به تامین واکسن کووید۱۹ از منابع معتبر مورد تایید این سازمان هستند، به قید فوریت درخواست خود را همراه با مستندات ارائه کنند».

این نخستین‌بار است که از شرکت‌های خصوصی در ایران برای واردات واکسن کووید۱۹ دعوت می‌شود.به نظر می‌رسد فراخوان واردات دارو، به دلیل برآورده نشدن وعده‌های طرف روسی برای ارسال واکسن، همچنین نامشخص بودن تأیید و آغاز تولید واکسن‌های ایرانی باشد.

این در حالیست که در پی انتشار این خبر، عده‌ای از کاربران شبکه‌های اجتماعی این گمانه را مطرح کردند که با باز شدن پای شرکت‌های خصوصی به واردات واکسن کرونا، این واکسن بازار سیاه پیدا خواهد کرد و در نهایت با بهای گران در دسترس مردم قرار خواهد گرفت. اما مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و داروی ایران، روز پنجشنبه در گفتگو با روزنامه شرق اعلام کرد: «سیاست وزارت بهداشت، واکسیناسیون آحاد مردم به صورت رایگان است و واکسن‌های وارداتی شرکت‌های خصوصی نیز از آنها خریداری خواهد شد».

موج چهارم شیوع کرونا در کشور آغاز شده است؛ روند صعودی آمار بستری در تهران

پیرحسین کولیوند رئیس سازمان اورژانس ایران، روز پنجشنبه گفت: با توجه به افزایش سفرها، موج چهارم شیوع کرونا در کشور آغاز شده است.

نادر توکلی عضو ستاد مقابله با کرونا در تهران، روز پنجشنبه ۵ فروردین، از افزایش آمار بستری و مرگ‌ و ‌میر بیماران مبتلا به کرونا در پایتخت طی روزهای گذشته خبر داد. وی روند صعودی آمار کرونا در تهران را «نگران‌کننده» توصیف کرد و از افزایش ۱۵ درصدی موارد بستری در بیمارستان‌های تهران خبر داد.

او در ادامه بدون اشاره به آمار دقیق موارد ابتلا و بستری در تهران، همچنین گفت که مرگ و میر ناشی از کرونا طی هفته آخر اسفند ۹۹ و هفته اول فروردین ۱۴۰۰ در تهران افزایش یافته است.

در همین حال، حمید عمادی رئیس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی نیز روز پنجشنبه از دو برابر شدن آمار بستری و بیماران سرپایی مبتلا به کرونا در این بیمارستان در هفته گذشته خبر داد.

۲۵ درصد قربانیان کرونا در خوزستان، ۲۴ ساعت پس از بستری در بیمارستان جان می سپارند

فرهاد ابول نژادیان رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز، بامداد پنجشنبه در یک برنامه تلویزیونی اظهار داشت:  «حدود ۲۵ درصد فوتی های کرونا در خوزستان، کمتر از ۲۴ ساعت در بیمارستان حضور دارند و این افراد چون دیر به بیمارستان مراجعه می کنند، کاری از دست پرسنل ما ساخته نیست. به ویژه در شهرستان شوش که بیماران تنها یکی، ۲ ساعت در بیمارستان می مانند و بعد جان خود را از دست می دهند.»

وی افزود: «پیک سوم بیماری بسیار سنگین تر از پیک های اول و دوم بود و سوش غالب آن کرونای انگلیسی بود به طوریکه اخیراً از ۲۵ نمونه ای که بررسی کردیم ۲۱ مورد آن کرونای نوع انگلیسی بود».

وی بیان کرد: «در دو روز اخیر بار مراجعه به مراکز منتخب استان، ۳۱ درصد افزایش یافته است و در روز چهارم فروردین، ۲۳۰۰مبتلا به بیمارستان مراجعه کردند و میزان موارد بستری نیز ۱۵ درصد افزایش یافته است».

ظرفیت بخش های آی سی یو در فارس رو به تکمیل است؛ افزایش ابتلا به کرونای انگلیسی

دکتر اورنگ ایلامی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، روز پنجشنبه ۵ فروردین هشدار داد که «در آستانه تکمیل بخش‌های ICU در مراکز ویژه درمان کرونا در استان فارس هستیم».

او با اشاره به این که روند ورود بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستان ها تغییر کرده است، گفت: «تعداد بیماران بدحال مبتلا به کووید- ۱۹ که نیازمند خدمات درمانی بخش های مراقبت های ویژه هستند، افزایش یافته و بیشتر بخش های ICU بیمارستان های مرجع کرونا تکمیل شده است.

مشاور معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز گفت: «طبق آمار روز گذشته، بیش از ۶۰۰ بیمار در بخش های مراقبت های ویژه ICU بیمارستان‌های استان بستری هستند و خدمات درمانی دریافت می کنند».

محمد رحمانیان رئیس دانشگاه علوم پزشکی جهرم نیز با اشاره به افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونای انگلیسی در شهرهای مختلف استان، از شناسایی ۱۰ مورد جدید مثبت کرونای انگلیسی خبر داد و گفت همه بیماران در دورهمی خانوادگی مبتلا شده‌اند.

آغاز اعمال قانون برای خودروهای غیربومی در شهرهای قرمز و نارنجی

سرهنگ رضا دولتشاهی رئیس پلیس راه خوزستان از آغاز اعمال قانون برای خودروهای با پلاک غیر بومی در شهرهای قرمز و نارنجی خبر داد.

وی در خصوص پایان مهلت خروج مسافران از شهرهای قرمز و نارنجی اظهار کرد: «مهلت ۷۲ ساعته خروج مسافران از شهرهای قرمز و نارنجی در روز چهارشنبه به پایان رسیده است».

وی افزود: «از روز چهارشنبه به بعد، نیروهای پلیس راه و نیروهای پلیس راهور، خودروهای با پلاک غیربومی در شهرهای قرمز و نارنجی را اعمال قانون می‌کنند. خودروهای با پلاک غیر بومی که در شهرهای قرمز تردد می‌کنند، یک میلیون تومان و در شهرهای نارنجی ۵۰۰ هزار تومان جریمه خواهند شد.»

آمار رسمی کرونا در ایران:

سیماسادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت ایران، روز پنجشنبه گفت: «از دیروز تا امروز ۵ فروردین بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۷۵۰۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۷۹۲ نفر از آنان بستری شده اند.

وی افزود: مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۸۳۰ هزار و ۸۲۳ نفر رسیده است.

لاری اضافه کرد: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۹۷ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۶۲ هزار و ۱۴۲ نفر رسیده است.

لاری یادآور شد: ۳۸۸۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید بیماری و در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. تا کنون ۱۲ میلیون و ۴۱۴ هزار و ۵ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

وی همچنین گفت: در حال حاضر ۱۷ شهرستان قرمز و ۴۷ شهرستان نارنجی هستند و بر اساس مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا مسافرت از مبدأ و به مقصد شهرهای با وضعیت قرمز و نارنجی ممنوع است.