در ادامه تلاشها برای بازگشایی کانال سوئز و به حرکت درآوردن کشتی باری «اِوِرگیوِن»*، رییسجمهوری مصر از نشانههای مثبتی که میتواند موجب بازگشایی سریعتر این کانال شود، خبر داد. کشتی باری اورگیون به طول ۴۰۰ متر و با بیش از ۲۰۰ هزار تن وزن، متعلق به شرکت ژاپنی، از روز سهشنبه ۲۳ مارس، پس از آنکه بر اثر طوفان شدید از مسیر خارج و به دیواره شرقی اصابت کرد، بطور اریب به گل نشسته و راه کانال را از مسیر جنوبی مسدود کرد.
در پی مسدود شدن راه کانال سوئز، یکی از مسیرهای پرتردد کشتیرانی در جهان، تلاشهای انجام شده در روز شنبه ۲۷ مارس/۷ فروردین، برای به حرکت درآوردن کشتی باری به گل نشستهی «اورگیون» به نتیجه چشمگیری نرسید.
رییس سازمان مدیریت کانال سوئز، شامگاه شنبه ۲۷ مارس، درباره نتایج تلاشها برای به حرکت درآوردن کشتی باری به گل نشسته، گفت: تلاشهای روزهای اخیر با نتایجی مثبت همراه بوده است.
رییسجمهوری مصر نیز با اشاره به آثار مثبتی که از تلاشها برای خارج ساختن کشتی باری از وضعیت کنونی مشاهده شده، نسبت به بازگشایی سریعتر کانال سوئز ابراز امیدواری کرده است.
اسامه ربیع، رییس سازمان مدیریت کانال سوئز، همزمان با افزایش تلاشها برای خارج ساختن کشتی باری «اورگیون»، «خطای انسانی» را عامل بروز این حادثه عنوان نمود.
در پی بروز حادثه برای کشتی باری «اورگیون» در مسیر ورودی به کانال سوئز، شرکتهای متخصص در نجات و شناور نمودن مجدد کشتیهای حادثه دیده راهی این کانال شدند.
هنوز تلاشها به موفقیت نرسیده است و به گفته منابع محلی این اقدامات، روز یکشنبه ۲۸ مارس، نیز ادامه خواهد یافت.
ارتش ایالات متحده آمریکا نیز برای کمک به خارج ساختن کشتی باری «اورگیون» در کانال سوئز اعلام آمادگی کرده است.
بر اثر مسدود شدن مسیر ورودی به کانال سوئز، آبراهی که دریای مدیترانه را به دریای سرخ وصل میکند، بیش از ۳۰۰ کشتی باری بدلیل این ترافیک دریایی، امکان رفت و آمد نداشته و در انتظار بازگشایی کانال و منتظر عبور هستند.
کشتی «اورگیون»، یکی از پررفت و آمدترین مسیرهای دریایی جهان را مسدود کرده است. حدود ۱۰ درصد صادرات دریایی جهان از این مسیر عبور میکند.
بر اساس اعلام سازمان مدیریت کانال سوئز، در سال ۲۰۲۰، حدود ۱۹ هزار کشتی، از جمله کشتی باری، مسافربری و قایقهای کوچک، از مسیر کانال سوئز عبور کردند. بطور متوسط روزانه ۳۹ کشتی باری در این مسیر رفت و آمد میکنند.
کشتی «اورگیون» که یکی از بزرگترین ترافیکهای دریایی در جهان را ایجاد کرده است، به گفته خبرنگاران حاضر در محل، حدود ۴ برابر یک زمین فوتبال طول دارد و به قدری بزرگ است که عرض کانال را بطور کامل مسدود کرده است.
غالب کشتیهایی که بر اثر این ترافیک دریایی، امکان عبور ندارند، حامل بشکههای نفتی هستند که همین عامل میتواند بر تقاضا و افزایش قیمت نفت تاثیرگذار باشد.
چرا کشتی باری «اورگیون» به گل نشست؟
به گفته کارشناسان مصری، وزش باد شدید در روز سهشنبه ۲۳ مارس، منجر به انحراف کشتی غولپیکر «اورگیون» شده است و احتمال میرود که به دلیل وزش شدید باد، کانتینرهای روی عرشه همانند بادبان وسیعی عمل کرده و کشتی را از مسیر اصلی منحرف کردهاند.
اما اسامه ربیع، رئیس سازمان مدیریت کانال سوئز، توضیحات روزهای نخستین درباره دلایل انحراف کشتی باری را مورد تردید قرار داده و میگوید: سرعت وزش باد حدود ۷۰ کیلومتر در ساعت بوده است.
اسامه ربیع، احتمال خطای انسانی یا اشکال فنی را از دلایل احتمالی بروز این حادثه عنوان نموده است.
لوودویک پوآتوو، ناخدای نیروی دریایی فرانسه، با بیان اینکه عبور از این کانال نیازمند دقت زیاد است، به رادیوی بینالمللی فرانسه، گفت: به هنگام عبور از کانال سوئز باید در تمامی لحظات، به ویژه هنگام وزش باد، به شدت هوشیارانه و با دقت عمل نمود؛ به خصوص وزش باد جانبی میتواند به طور چشمگیری موجب کاهش قابلیت کشتی و بروز حادثه شود.
*Ever Given