حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، امروز چهارشنبه (۱۰ اسفند ماه) در جلسه هئیت دولت گفته است بخش خصوصی میتواند با استفاده از ارز نیمایی واکسن کووید-۱۹ به این کشور وارد کند.
او به مصوبه چهار روز پیش ستاد ملی کرونا اشاره کرده که در آن گفته شده بخش خصوصی میتواند اقدام به واردات واکسنهای “مورد تائید وزارت بهداشت” کند.
ارز نیمایی دومین بازار ارزی اصلی ایران بعد از ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی است؛ ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی مورد استفاده است که ارزانترین بازار ارز در ایران است.
ارز نیمایی مورد استفاده صادرکنندگان و واردکنندگان است که بصورت آنلاین در سامانه مربوط معامله میشود؛ قیمت فروش دلار نیمایی صبح امروز حدود ۲۲ هزار و ۹۰۰ تومان بود.
آقای روحانی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفته است حتی “تولیدکنندگان بزرگ و کارخانههای بزرگ” میتوانند برای کارگران خود اقدام به خرید واکسن کنند.
آقای روحانی تزریق واکسن رایگان در شرایط کنونی را مشمول اولویتهایی نظیر کادر درمان، افراد مسن و افراد دارای بیماریهای زمینهای دانسته است؛ او البته گفته است: “به افراد عادی ممکن است (واکسن) دیرتر برسد.”
این اظهارات در حالیست که سازمان غذا و داروی ایران اعلام کرده بخش خصوصی همه واکسنهای وارداتی را باید به وزارت بهداشت بفروشند.
همزمان عدهای معتقدند ورود بخش خصوصی به بازار واردات واکسن ممکن است به نگرانیهایی در زمینه رانت ارزی هم دامن بزند.
نگرانیها از باز شدن پای بخش خصوصی ایران به واردات واکسن کرونا
بنابر اعلام سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت همه واکسنهای وارداتی را بعد از خریداری قرار است “رایگان برای واکسیناسیون عمومی در اختیار مردم قرار دهد.”
حیدر محمدی، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو گفته است: “برای واردات واکسن کرونا چند ماه قبل فراخوان داده بودیم و اخیرا فراخوان تازهای به شرکتهای واردکننده دارو اعلام شده است تا هر شرکتی که میتواند اقدام به واردات کند.”
وزارت بهداشت ایران میگوید تاکنون ۳ فراخوان برای شرکتهای خصوصی و غیردولتی برای واردات واکسن کرونا صادر شده است.
صحبت از ورود بخش خصوصی به واردات واکسن در حالی مطرح است که ایران ملاحظاتی جدی درباره خرید واکسن دارد.
آیتالله خامنهای، رهبر ایران ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی کرونا را به این کشور ممنوع اعلام کرده است.
کیانوش جهانپور، رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت گفته است: “افزون بر ۲۰۰ کشور جهان، ۱۰ کشور ۷۰ درصد واکسن کرونا را مصرف کردهاند. واکسیناسیون در کشورهایی مثل ما با سرعت محدودی پیش رفته است.”
واکسیناسیون کرونا در ایران به دلیل محدودیت واکسن با کندی پیش میرود و تعداد اندکی واکسینه شدهاند ؛اسرائیل پیشروترین کشور به لحاظ واکسیناسیون جمعیت است.
منتقدان برنامه واکسیناسیون دولت میگویند اتکای به تولید “واکسن ملی” باعث شده که دولت برای خرید واکسن خارجی سیاست کجدار و مریز اتخاد کند و کندی واکسیناسیون در ایران لزوما به کمبود واکسن در جهان برنمیگردد.