محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه و کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران، از امضای سند همکاری ۲۵ ساله با چین دفاع کرده‌اند.

آقای ظریف چهارشنبه شب با حضور در شبکه اجتماعی کلاب هاوس در این باره صحبت کرد و انتقادهای مطرح شده را اشتباه دانست.

این سخنان هم زمان به وسیله رسانه‌های اینترنتی ایران در سایت‌هایشان یا شبکه های اجتماعی منتشر شد.

او همچنین با همرسانی پستی در اینستاگرام تاکید کرد: “این سند قرارداد و معاهده نیست”، “هیچ تعهدی برای هیچیک از طرفین ایجاد نمی‌کند”، “هیچ عدد و رقمی” ندارد و “هیچ منطقه یا حتی نقطه‌ای را واگذار نمی‌کند.”

به گفته جواد ظریف، هیچ فشاری بر وزارت امور خارجه ایران برای امضا این سند نبوده است.

در عین حال کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران گفته است که چین خواهان آن بوده که در تنظیم این سند به جز وزارت خارجه دولت حسن روحانی “نماینده‌ای از نظام” هم در مذاکرات حضور داشته باشد.

آقای خرازی گفته: “با توجه به اینکه دولت‌ها در ایران تغییر می‌کنند و در 25 سال آینده ممکن است گرایش‌های سیاسی مختلف دولت را در اختیار داشته باشند، دولت چین که برخاسته از یک حزب حاکم و از تداوم و ثبات برخوردار است، تاکید داشت که نماینده‌ای از نظام نیز در این کار دخالت داشته باشد.”

علی لاریجانی، به عنوان مشاور آیت‌الله علی خامنه‌ای، این نقش را به عهده داشت.

وزیران امور خارجه ایران و چین سند همکاری ۲۵ ساله دو کشور را روز شنبه امضا کردند. متن این سند منتشر نشده و منتقدان حکومت ایران نگرانی‌های گسترده‌ای را درباره تعهدات و پیامدهای احتمالی آن ابراز کرده‌اند.

شرط حضور وزیران در کلاب هاوس: سکوت مخالفان و خبرنگاران رسانه‌های خارج از ایران

محمدجواد ظریف در حضورش در کلاب‌هاوس همچنین درباره برجام و پخش سریال گاندو از صدا و سیما صحبت کرد.

علاوه بر جواد ظریف، جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات نیز در این جلسه حضور داشت.

تعداد شنوندگان سخنان آقای ظریف در کلاب هاوس به هشت هزار نفر رسید که حداکثر ظرفیت اتاق‌های گفت و گوی این شبکه اجتماعی است.

در این حال، مخالفان جمهوری اسلامی و خبرنگاران رسانه‌های فارسی زبان خارج از ایران اجازه طرح سئوال نیافتند.

در شبکه های اجتماعی هم از برگزارکنندگان انتقاد شد که امکان شرکت در بحث را محدود کرده بودند.

فرید مدرسی، روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب که گرداننده جلسه با آقای ظریف بود، بعدا در بحث دیگری در کلاب هاوس گفت مقامات وزارت خارجه به شرطی حاضر شدند در این جلسه شرکت کنند که به خبرنگاران رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران و فعالان سیاسی مخالف حکومت اجازه طرح سوال داده نشود. به گفته آقای مدرسی چنین شرطی از طرف مسئولان فراتر از وزارت خارجه تعیین شده است.

محمد جواد ظریف در سخنانش حضور علی لاریجانی، رییس سابق مجلس در مذاکرات با چین را پیشنهاد خود عنوان کرد و صحبت ها درباره نقش آفرینی آقای لاریجانی به خواسته طرف چینی را ”دون شان نظام ” دانست.

آقای ظریف همچنین افشای متن سند همکاری با چین در سال گذشته را عامل بی اعتمادی چینی ها و تاخیر ۹ ماهه در امضای این سند عنوان کرد.

جواد ظریف هدف از امضای سند همکاری با چین در ماه های پایانی دولت حسن روحانی را انتخاباتی ندانست و چند بار تاکید کرد قصد نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری را ندارد.

از سوی دیگر، جواد ظریف در پاسخ به انتقادهای یک تحلیل گر اصول گرا درباره سخنانش در دیدار با محمد برادعی، مدیر اسبق آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: ”من مسلمان به شما می گویم اما شما به بی بی سی استناد می کنید. ”

او همچنین در پاسخ به انتقاد از سخنان این تحلیلگر درباره سخنرانی اش در دانشگاه تهران درباره توانایی دفاعی ایران که با واکنش آیت الله خامنه ای هم همراه شد، گفت:‌ ”خبرگزاری فارس صحبت های من را در دانشگاه تهران تیکه کرد… ایشان هم همان را شنیدند که خبرگزاری فارس به دروغ از من پخش کرده بود. ”

آقای ظریف گفت همکاری با چین زمانی جواب می دهد که برجام به طور کامل اجرا شود و ایران به گروه ویژه اقدام مالی، اف ای تی اف، بپیوندد.

آقای ظریف در صحبت های خود همچنین از تولید و پخش سریال گاندو انتقاد کرد و اتهام های مطرح شده در این سریال از جمله جاسوس دانستن محمد علی شعبانی، از اعضای تیم مذاکره کننده برجام را رد کرد.

آقای ظریف با اشاره به رویکرد دولت جدید آمریکا به برجام و مذاکرات هسته ای گفت ایالات متحده باید گام اول را بردارد.

او همچنین جو بایدن را به دنباله روی از سیاست های دونالد ترامپ در قبال ایران و تحریم ها متهم کرد.