شرکت فایزر می گوید کارآزمایی های بالینی واکسن کووید-۱۹ این شرکت در کودکان ۱۲ تا ۱۵ ساله نشان دهنده واکنش قوی سیستم ایمنی و کارآیی صد درصدی آن است.

نتایج اولیه آزمایش در ۲۲۶۰ نوجوان در آمریکا همچنین حاکیست که این واکسن برای این گروه سنی ایمن است و عوارض جانبی ندارد.

این شرکت داروسازی می گوید که داده های این کارآزمایی را برای دریافت مجوز اضطراری واکسن برای استفاده در این گروه سنی تحویل مقام های آمریکایی و اروپایی خواهد داد.

در حال حاضر طرحی برای واکسینه کردن کودکان در بریتانیا وجود ندارد.

خطر بیماری شدید یا مرگ در کودکان در اثر ویروس کرونا بسیار اندک است، و در طول همه گیری جاری کودکان در موارد خیلی نادر برای معالجه در بیمارستان بستری شده اند.

بزرگسالان به خصوص افراد بالای ۵۰ سال و افرادی که دچار مشکلات مزمن سلامتی هستند، با خطر بسیار بیشتری روبرو هستند و به همین دلیل در بریتانیا برای واکسیناسیون در اولویت قرار گرفته اند.

فایزر یکی از شرکت های داروسازی است که مشغول تست کردن واکسن خود در کودکان هستند. هدف از واکسینه کردن کودکان – به خصوص کودکان بزرگتر – بازگشایی کامل مدارس، کاهش شیوع در سطح جامعه و حفاظت از کودکان آسیب پذیر است که با خطری بیشتر از معمول مواجه هستند.

استرازِنِکا مدتی پیش اعلام کرد مشغول آزمایش این واکسن در کودکان بریتانیایی شش تا ۱۷ ساله است. قرار بود ۳۰۰ داوطلب اول ماه پیش واکسینه شوند. در حال حاضر این واکسن فقط برای استفاده در افراد ۱۸ ساله و بالاتر مجاز است.

واکسن فایزر/بیواِن‌تِک، که برای استفاده در افراد بالای ۱۶ ساله مجوز گرفته، در کودکان شش ماه تا ۱۲ ساله هم آزمایش می شود. این آزمایش ها هفته پیش شروع شد.

هاکی در مدرسه راهنمایی

در کارآزمایی واکسن فایزر به روی ۱۲ تا ۱۵ ساله ها، ۱۸ نفر از کسانی که یک واکسن نما دریافت کرده بودند به کووید-۱۹ مبتلا شدند و در مقابل گروهی که واکسن واقعی به آنها تزریق شده بود اصلا مریض نشدند.

همه شرکت کنندگان دو دُز واکسن به فاصله ۲۱ روز از هم تزریق کردند و ۱۸ نفری که مبتلا شدند علائم بیماری داشتند. در میان سایرین برای شناسایی موارد عاری از علائم بیماری آزمایشی انجام نشد.

این نتایج مقدماتی است و داده های کامل مطالعه منتشر نشده، مورد تایید سایر محققان قرار نگرفته و در نشریات پزشکی منتشر نشده است.

دکتر پیتر انگلیش، مشاور سابق در زمینه کنترل بیماری های مسری، گفت که برای ارزیابی ادعاهای این شرکت باید جزییات بیشتری ارائه شود.

او گفت: “مفید خواهد بود اگر بدانیم که واکسن چقدر در جلوگیری از آلودگی عاری از علائم موثر است. بروز بیماری شدید در جوان ها کمتر اتفاق می افتد؛ و زمانی که آلوده شدند، بیشتر احتمال دارد که آلودگی آنها بدون علائم باشد، که باعث می شود بیماری را به دیگران منتقل کنند.”

فایزر در اعلامیه خود همچنین به تاثیر واکسن در این مطالعه بر نمونه های جهشی ویروس کرونا اشاره نمی کند.

مدرنا دیگر شرکت آمریکایی که یک واکسن کووید-۱۹ تولید کرده هم تست این واکسن به روز کودکان زیر ۱۱ ساله را شروع کرده است.