نتیجهٔ حضور کشتی‌گیران ایرانی در دومین رقابت‌ رنکینگی سال ۲۰۲۳ با نتایج درخشانی که در زاگرب رقم خورد، فاصله داشت.

ملی‌پوشان کشتی‌ آزاد و فرنگی ایران در اسکندریه مصر دو طلا در فرنگی و یک نقره و یک برنز در آزاد به دست آوردند. این در حالی است که چهار هفته قبل در زاگرب چهار طلا و دو نقره در آزاد نصیب ایران شد و چهار طلا، چهار نقره و پنج برنز هم در فرنگی.

جام ابراهیم مصطفی دومین رقابت رنکینگی در سال ۲۰۲۳ است. اتحادیه جهانی این رشته برای رتبه‌بندی کشتی‌گیران در مسابقات جهانی چهار تورنمنت رنکینگی با عنوان Ranking Series را به انضمام رقابت‌های قهرمانی قاره‌ای و جهانی در نظر گرفته است. هیچ‌کدام از این رویدادها در ایران برگزار نمی‌شود.

در دو جام رنکینگی باقی‌مانده که اتحادیه جهانی پیشوند RS را قبل از نام تورنمنت درج می‌کند، بیشکک قرقیزستان و بوداپست مجارستان پیش از مسابقات جهانی بلگراد برگزار خواهد شد.

در ۶۳ کیلو میثم دلخانی، قهرمان ۲۰۲۱ جهان که به دلیل مصدومیت فرصت دفاع از عنوانش را در مسابقات جهانی بلگراد از دست داد، بازگشت موفقیت‌آمیزی به روی تشک‌های بین‌المللی داشت.

دلخانی در یک‌چهارم نهایی ویکتور سیوبانو، قهرمان یک وزن پایین‌تر جهان در سال ۲۰۲۱ از مولداوی، را شکست داد و با برتری بر رقیب قزاقستانی به فینال رسید و در نبردی که تکرار فینال مسابقات جهانی اسلو بود، مجدداً لری ابولادزه (گرجستان) را شکست داد و روی سکوی نخست ایستاد.

شگفتی بزرگ مسابقات، ناکامی رضا گرایی قهرمان المپیک توکیو بود. او در ۷۲ کیلوگرم ابتدا نمایندگان مصر و تاجیکستان را به سهولت از پیش رو برداشت اما در نمایشی دور از انتظار، ۸-۰ در برابر اوتار ابولادزه از گرجستان تسلیم شد.

ابولادزه در فینال به هموطنش راماز زوئیدزه باخت. گرایی هم در دیدار رده‌بندی، به‌دلیل آن‌چه مصدومیت عنوان شد، روی تشک نرفت.

حسن رنگرز، سرمربی ایران، دربارهٔ ناکامیِ گرایی به خبرگزاری ایسنا گفت: «او سردار تیم ملی است. قطعاً این اتفاق برایش تجربه‌ای جدید و نقطه‌عطف در راه رسیدن به مدال طلای مسابقات جهانی ۲۰۲۳ خواهد بود. در دیدار رده‌بندی هم با احساس درد از ناحیه آسیب‌دیده قرنیه چشم، با صلاحدید پزشک کشتی نگرفت.»

در ۹۷ کیلو، هادی ساروی، دارندهٔ یک طلا و دو برنز جهان و المپیک، گئورگی ملیا از گرجستان تاماش لوای (مجارستان) و آرتور عمروف (جمهوری چک) را شکست داد و فینالیست شد. اما کوبلیاشویلی از گرجستان به روی تشک نیامد و ساروی بدون انجام مبارزه قهرمان شد. هادی عامل دلیل عدم حضور نماینده گرجستان را آسیب دیدگی عنوان کرد.

این گزارشگر کشتی صداوسیما با تأکید بر ضرورت تماس‌های بین‌المللی به اعتمادآنلاین گفت: «در اردوی داخلی سه چهار حریف با هم تمرین می‌کنند و نواقص کشتی‌گیران مشخص نمی‌شود‌. اما اعزام‌ها با این نرخ دلار مشکل است. عملکرد علیرضا دبیر در زیرساخت‌ها خوب بوده. می‌گفت وقتی موش زیر تشک‌ها راه می‌رود، چطور کشتی‌گیر بیاورم تا کشتی بگیرد؟»

با توجه به روابط سیاسی و نظامی رئیس فدراسیون کشتی، این فدراسیون کمتر از سایر فدراسیون‌ها در تأمین منابع ارزی برای اعزام‌های بین‌المللی دچار مشکل شده است.

جام ابراهیم مصطفی که سالیان متمادی است برگزار می‌شود، نام اسطورهٔ ورزش مصر است. این کشتی‌گیر در المپیک ۱۹۲۸ آمستردام روی سکوی قهرمانی ایستاد. دو دهه پس از آن بود که ایران برای نخستین بار، المپیک را تجربه کرد.

تیم منتخب کشتی آزاد ایران با چهار نماینده در اسکندریه حضور یافت. در نیمه نهایی ۶۱ کیلو یاسین رضایی به ژوماشبیک اولو (قرقیزستان) نایب قهرمان پارسال امیدهای جهان باخت. جالب اینکه در رده‌بندی نیز مقابل قهرمان همان رقابت‌های امیدها یعنی آرسن هاراتونیان از ارمنستان تسلیم شد.

در ۷۴ کیلو حسین ابوذری مغلوب دمیرتاش دارنده دو برنز المپیک و جهان از ترکیه شد و با توجه به ناکامی حریف در راهیابی به فینال، ابوذری هم از دور رقابت‌ها کنار رفت.

امیرحسین کاووسی در ۷۹ کیلو مقابل نماینده الجزایر، چندلر مارستلر (آمریکا) و بولات ساکائف از قزاقستان پیروز شد. اما در دیدار نهایی به آوتاندیل کنچادزه نایب قهرمان ۲۰۱۸ جهان از گرجستان باخت و نقره گرفت.

کنچادزه در فینال اولین تورنمنت رنکینگی سال که به میزبانی زاگرب برگزار شد، با شکست از علی سوادکوهی نقره گرفت. او طی چهار هفته با حضور در دو تورنمنت رنکینگی، امتیازاتش را برای برخورداری از قرعه بهتر در مسابقات جهانی افزایش داد.

در ۹۷ کیلو امیرحسین فیروزپور حضور داشت. پیش از این، انتقاداتی درباره کشتی زدگی حاصل از اعزام مکرر این کشتی‌گیر جوان به مسابقات مختلف مطرح شده بود.

او در نیمه نهایی به بارانوفسکی از لهستان باخت و از راهیابی به فینال بازماند. اما با برتری مقابل مچدلیدزه از اوکراین صاحب مدال برنز شد.

وزنی که جزو وزن‌های المپیکی است و از نقاط مبهم ایران در المپیک پاریس محسوب می‌شود. نتایج ضعیف محمدحسین محمدیان، باعث توجه بیشتر سرمربی تیم ملی به فیروزپور و امیرعلی آذرپیرا شده اما هیچکدام هنوز در قواره المپیک ظاهر نشده‌اند.

از سویی با توجه به اینکه ۹۲ کیلو جزو وزن‌های المپیک نیست، فدراسیون کشتی تمایل ندارد کامران قاسم‌پور و حسن یزدانی در ۸۶ کیلو مقابل هم قرار بگیرند و ایران یکی از قهرمانان بلندآوازه‌اش را از دست بدهد.

بر همین اساس در جام جهانی، قاسم‌پور را در وزن المپیکی ۹۷ کیلو مقابل کایل اسنایدر آمریکایی قرار دادند که آزمایشی ناموفق بود و انتقادات فراوانی را در پی داشت.