«برهنهات میکنیم؛ همینجا بهت تجاوز میکنیم…»
سولماز ایکدر – ایران وایر
این بخشی از تهدیدهایی بود که «سپیده قلیان»، فعال مدنی ساعتی پس از آخرین بازداشت با آنها مواجه شده و در مقابل اعتراض خود پاسخ شنیده است: «دهنت باز بشه، همینجا ترتیبت رو میدن!»
یکی از نزدیکان «سپیده قلیان» در گفتوگو با «ایرانوایر»، به وقایع روزهای پس از آخرین بازداشت این فعال مدنی پرداخت.
قلیان روز ۲۴ اسفند ۱۴۰۲، ساعاتی پس از آزادی از زندان «اوین»، دوباره توسط ماموران امنیتی بازداشت شد.
تصاویر ویدیویی منتشر شده از لحظه آزادی او نشان میدادند که بدون حجاب اجباری فریاد میزند: «خامنهای ضحاک، میکِشیمت زیر خاک!»
بازداشت به همراه ضربوشتم خانوادگی
چند ساعت بعد از آزاد شدن سپیده قلیان، پلیس راه اراک و نیروهای ناجا به بهانه سرقتی بودن خودروی حامل سپیده و خانوادهاش، ماشین را متوقف کردند.
این منبع نزدیک به خانواده قلیان به «ایرانوایر» گفت نیرویهای انتظامی که در محل حاضر بودند، با برادر سپیده درگیر شدند اما پس از آن که این فعال مدنی خود را تسلیم نیروهای امنیتی کرد، دست از ضرب و شتم «مهدی قلیان» برداشتند.
سپیده قلیان پس از چند ساعت بازداشت در اراک، همان روز به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد.
تهدید به تجاوز و تحقیر جنسی
در بدو ورود به بند ۲۰۹، یک مرد قوی هیکل به سمت سپیده قلیان هجوم برده و به او گفته بود: «تو یک الف بچه به آقا توهین میکنی؟ باید زبانت را ببرم.»
او سعی در بیرون کشیدن زبان سپیده داشته که پس از آن، برای ساعتهای طولانی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و تهدید به تجاوز شده است.
به او گفته بودند: «دست و پایت را میبندیم و حسابت را خیلی خوب میرسیم!»
این فعال مدنی به مدت سه روز در بند ۲۰۹ حبس بوده اما بدون این که به سلولی انتقال داده شود، مجبور شده است بدون هیچ پتو، یا زیراندازی در کریدورهای بند و در سرمای اسفند ماه تهران بخوابد.
پس از آن، به او اعلام میشود که قرار است به زندان تهران بزرگ (فشافویه)منتقل شود. زمانی که از انتقال به این زندان که مخصوص مردان است تعجب میکند، میگویند: «جای زنی مانند تو، همان زندان مردان است! با کارهایت قصد جلب توجه مردان را داری، ما هم کمک میکنیم تا به خواستهات برسی!»
سپیده قلیان روز ۲۸ اسفند ۱۴۰۲ از اوین به زندان تهران بزرگ منتقل شد. او را به بهانه انجام دادن کارهای اداری مربوط به پذیرشش در زندان، ساعتها در ماشین آژیرکشان مقابل در زندان تهران بزرگ نگه داشته بودند. پس از آن نیز ضمن مورد تمسخر قرار دادنش، به سمت زندان «قرچک» میروند.
رییس زندان قرچک اما از پذیرش او سرباز میزند. در حالی که انتقال به زندان قرچک خواسته خودش نبوده، در آن زندان از سوی نماینده دادستان مورد تحقیر قرار میگیرد که به دنبال جنجال و هیاهو کردن در زندان قرچک است.
در نهایت، بعد از مدتها سرگردانی و علافی، ساعت ۱۱ همان شب به اوین بازگردانده و به بند نسوان تحویل داده میشود.
هیچ مشروعیتی برای دادگاه قائل نیستم
سپیده قلیان روز گذشته با انتشار نامهای از داخل زندان اوین اعلام کرد هیچ مشروعیتی برای دادگاهی که آن را «فرمایشی» و «نمایشی» دانسته و به گفته او، ریاست آن حکم اعدام انقلابیون را امضا کرده است، قائل نیست.
این فعال مدنی در این نامه که روز سهشنبه ۲۲ فروردین منتشر شده، تاکید کرده است تا زمانی که حکومت «اعدام اسلامی» بر سر کار است و «کاشفان فروتن چشمه» و «معترضین به استبداد» گروگان حکومت اسلامی هستند، در هیچ دادگاهی شرکت نخواهد کرد.
قلیان در پایان گفته است: «عهد ما اما هنوز پابرجا است. آزادی نه دادنی که گرفتنی است و من، سپیده قلیان بر سر عهدی که با مردم جان به لب رسیده ایران بستهام، ایستادهام.»
این نامه چند ساعت پس از اظهارات سخنگوی قوه قضاییه منتشر شد که دلیل بازداشت سپیده قلیان را «اهانت» عنوان کرده و گفته بود پرونده او به دادگاه انقلاب تهران رفته است.
سخنگوی قوه قضاییه در اظهارات روز سهشنبه خود در پاسخ به سوال خبرنگاران، در حالی که سپیده قلیان را «خانم مورد بحث» میخواند، گفت این زندانی سیاسی بر «عملکرد خلاف قانون خود» اصرار داشته و از «فرصت عفو» رهبر جمهوری اسلامی استفاده نکرده است.
«مسعود ستایشی» در ادامه اضافه کرد: «[پرونده سپیده قلیان به] «ارتکاب جرم جدیدی که مرتکب شد، در دادسرای عمومی و انقلاب مورد رسیدگی قرار گرفته است و پرونده متضمن کیفرخواست قانونی در ۲۸ اسفند سال گذشته به دادگاه انقلاب تهران ارسال شده است.»
بر اساس اسنادی که به «ایرانوایر» رسیدهاند، «علی قناعتکار»، معاون دادستان عمومی و انقلاب تهران برای سپیده قلیان به استناد ماده ۵۱۴ «قانون مجازات اسلامی» کیفرخواستی صادر کرده است.
ماده ۵۱۴ برای توهین به «روحالله خمینی» و «علی خامنهای» شش ماه تا دو سال حبس پیشبینی کرده است.
این پرونده به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب ارجاع و وقت رسیدگی به آن نیز ۲۹ فروردین ۱۴۰۲ تعیین شده است.
سپیده قلیان از فعالان اعتراضات کارگری هفتتپه بود. او در سال ۱۳۹۷ بازداشت و ابتدا به ۱۹ سال و شش ماه زندان محکوم شد. در دادگاه تجدیدنظر اما حکم او به پنج سال زندان تبدیل شد. قلیان تا کنون چهار سال و هفت ماه از این پنج سال حکم را گذرانده است.