بی بی سی: محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی خواستار بازنگری در موضوعات مثل حجاب شد و همزمان از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» به شدت انتقاد کرد.
محمدباقر قالیباف به جنبش اعتراضی پس از کشته شدن مهسا ژینا امینی حمله کرد و گفت «غربگرایان داخلی نیز در اتفاقی که سال گذشته در کشور افتاد و شعار “زن، زندگی، آزادی” داده شد به هیچ کدام از مبانی فرهنگ دینی، اخلاقی، انسانی و آزادی پایبند نبودند».
او گفت معترضان «پا روی همه باورهای دینی، اخلاقی، سنتها و عرف جامعه از جمله قرآن، مسجد و هویت گذاشته و بر آنها تاختند.»
از زمان کشته شدن مهسا امینی در شهریور ماه پارسال، پایان دادن به حجاب اجباری به یکی از خواستههای مهم معترضان تبدیل شده است. طی ماههای اخیر شمار روزافزونی از زنان در ایران بدون روسری و پوشش مد نظر حکومت در مکانهای عمومی تردد میکنند و تصاویر خود را در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند.
بنابر اعلام نهادهای حقوق بشری بیش از ۳۰۰ نفر در جریان این اعتراضات ضدحکومتی ۱۴۰۱ کشته و دستکم ۲۰ هزار نفر در جریان این اعتراضات سراسری بازداشت شدند.
اکنون در حالی که مخالفت با حجاب اجباری و حضور بدون حجاب زنان در مکانهای عمومی فراگیرتر شده است، محمدباقر قالیباف گفته «در ارتباط با همین موضوعات مثل حجاب و عفاف با نگاه درست و منطقی و با روشهای ایجابی و درسگرفتن از همه روشهای غلطی که در گذشته داشتیم یک بار بازنگری کرده و برای آن فکر کنیم.»
او گفت «ما باید بتوانیم با تصمیمات مهم و شجاعانه در همه عرصههای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و بهویژه با اولویت مسائل اقتصادی را حل کنیم و مطمئن باشیم که موضوع اقتصاد موضوع مهمی است که باید بهعنوان اولویت به آن نگاه شود که اگر بر آن فائق آییم راحتتر میتوانیم در حوزههای دیگر صحبت کنیم چرا که اکنون سایه ناکارآمدی آن بر سایر حوزهها نیز افتاده است».
مقامات حکومت میگویند با «کشف حجاب» برخورد «هوشمند» میکنند. آنها همچنین روشهای قبلی را موثر نمیدانند. از جمله غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه ایران اخیرا به دشواری و «هزینه» بالا برای تحمیل خشونتبار حجاب اجباری به زنان و دختران اذعان کرد.
جزئیات کامل طرح ـ«مقابله هوشمند» برای اجبار حجاب اعلام نشده است. اما در سالهای اخیر در ایران ثبت شماره خودروها با دوربینهای ترافیکی و شهری و فرستادن پیامک اخطار و جریمه برای صاحبان خودروها درباره حجاب جریان داشته است.
زن، زندگی، آزادی، از فراگیرترین شعارهای اعتراضات ضدحکومتی اخیر بود و در سطح جهان انعکاس گسترده داشت. این شعار در آغاز اعتراضات ابتدا در شهر سقز سر داده شد.