سرپرست تیم دادستان‌های‌ اوکراینی روز پنج‌شنبه، ۲۶ فروردین، به رادیوفردا گفت که حکومت ایران به‌رغم وعده‌های پیشین از ارائه مدارک و اطلاعات شفاف مربوط به سرنگونی پرواز ۷۵۲ امتناع کرده و پنهان‌کاری «عامدانه‌ای» از سوی جمهوری اسلامی در جریان است.

این مقام اوکراینی در این باره مشخصا به امتناع ایران از عدم ارائه اطلاعات سامانه موشکی که هواپیما را هدف قرار دارد اشاره می‌کند.

الگا کورینیاک [Olga Korinyak] در گفت‌وگو با رادیوفردا افزود: «اگر ایران بر رویکردی که تاکنون داشته پافشاری کند، ما خونسردی‌مان را حفظ می‌کنیم و به کار خود ادامه می‌دهیم تا تمام جزئیات سرنگونی هواپیمای اوکراینی افشا شود.»

او ضمن ابراز ناخرسندی از نتایج تعامل با مقامات جمهوری اسلامی در رابطه با پرونده ۷۵۲ تصریح کرد: «اوکراین و ایران از سال ۲۰۰۴ توافقنامه همکاری در عرصه حقوقی-جنایی دارند و در چارچوب آن پنج استعلام حاوی سوالات‌مان درباره روند تحقیقات سرنگونی هواپیمای اوکراینی را به ایران فرستادیم.»

به‌گفته خانم کورینیاک، اوکراین در این استعلام‌ها خواستار توضیح مسائلی است که «باید در چارچوب تحقیقات جنایی مورد بررسی قرار گیرد»، اما جزئیاتی که در گزارش‌های مقدماتی فنی آمده «قانع‌کننده» و پاسخگوی سوالات در این زمینه نیست.

هواپیمای مسافربری اوکراینی بامداد ۱۸ دی سال ۹۸ به فاصله کوتاهی پس از پرواز از فرودگاه بین‌المللی تهران در پی شلیک دو موشک توسط پدافند سپاه پاسداران سرنگون شد و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن جان باختند.

پس از سرنگونی این هواپیمای مسافربری، حکومت ایران پس از چند روز پنهان‌کاری و اظهارات خلاف واقعیت، بالاخره اذعان کرد که پدافند ضد هوایی تهران به این هواپیمای بوئینگ که عازم کی‌یف بود، شلیک کرده است.

جمهوری اسلامی ادعا می‌کند دلیل شلیک «خطای انسانی» است، اما اوکراین، کانادا و بسیاری از ناظران درباره صحت چنین ادعایی ابراز تردید کرده‌اند.

سرپرست تیم دادستان‌های‌ اوکراینی درباره انتظارات اوکراین از حکومت ایران در رابطه با پرونده پرواز ۷۵۲ گفت: «ما تقاضا می‌کنیم ایران شواهد عینی را در اختیار ما بگذارد یا ما را از محتوای آن مطلع کند؛ به عنوان نمونه، اطلاعات دستگاه ضبط سامانه موشکی حاوی جزئیات این رویداد.»

او از «سکوت» مسئولان ایرانی به‌رغم توافق بر سر دسترسی طرف اوکراینی به مدارک و اطلاعات لازم پس از دور دوم مذاکرات در تهران، به‌شدت انتقاد کرد و افزود که اگر «عمد و نیت شومی در کار نیست، پس چرا (مقامات جمهوری اسلامی) شواهدی را که می‌تواند برای همه وقوع این خطای انسانی را ثابت کند پنهان می‌کنند؟»

روز گذشته نیز گوندوز مامدوف، معاون دادستان کل اوکراین، اعلام کرد که کشورش از ایران خواسته اطلاعات محرمانه مربوط به ده نفری را که متهم به سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی هستند، در اختیار کی‌یف قرار دهد.

او در عین حال از برنامه‌ریزی مقام‌های اوکراینی برای برگزاری یک جلسه آنلاین با دادستان جدید نظامی تهران خبر داد.

غلامعباس ترکی، دادستان پیشین نظامی استان تهران، روز ۱۷ فروردین از صدور کیفرخواست برای «۱۰ نفر از مسئولانی» خبر داده بود که در سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی «دخیل» بوده‌اند. با این حال، او از ارائه جزییات بیشتر در این‌باره خودداری کرد و گفت که «در دادگاه نتیجه‌گیری‌های لازم گرفته می‌شود».