حسن روحانی میگوید نمیتوان تا تابستان منتظر واکسن داخلی بود و باید برای “دو ماه حیاتی” آینده واکسن وارد کرد. وزیر بهداشت اما وعده داده تا ۲۰ روز دیگر واکسیناسیون “با پوشش بالا” با واکسن داخلی و وارداتی آغاز شود.
واکسیناسیون شهروندان در ایران برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹ بسیار کندتر از وعدههای قبلی پیش میرود و رئیس دولت دوازدهم و وزیر بهداشت در مورد آن حرفهای متناقض میزنند.
حسن روحانی روز پنجشنبه ۲۶ فروردین گفت برای مقابله با شیوع کرونا نمیشود منتظر واکسن داخلی در تابستان بود و “در ماههای بسیار حیاتی اردیبهشت و خرداد” باید در پی واردات و استفاده از انواع واکسن خارجی باشیم.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، روحانی با بیان این که شرکتهای خصوصی راحتتر میتوانند واکسن وارد کنند گفت: «هر شرکت و موسسه برای ورود واکسن کوچکترین مشکلی دارد مستقیم به دفتر رئیسجمهور بنویسد و من مستقیم موضوع را دنبال میکنم چون به راحتی میتواند در هفتههای آینده میلیونها دوز واکسن وارد کشور شود و واکسن میتواند مردم را از مرگ حفاظت کند.»
مسئولان جمهوری اسلامی در هفتههای گذشته و با ناکامی در تحقق وعده تامین واکسن مورد نیاز، چند بار از بخش خصوصی خواسته بودند که در این کار مشارکت کند.
امید واهی به بخش خصوصی برای واردات واکسن
محمود نجفی عرب، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران نهم فروردین در واکنش به این درخواست گفته بود از طرفی در زمینه تامین واکسن دولتها نقشی تعیینکننده دارند، از طرف دیگر برای انجام این کار توسط بخش خصوصی “فرصتسوزی” شده و مجوز واردات باید ماهها پیش صادر میشد.
واکسینه کردن شهروندان در ایران ۲۱ بهمن با تعداد محدودی واکسن روسی “اسپوتنیک وی” آغاز شد. علیرضا رئیسی، معاون وزارت بهداشت و سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا سال گذشته ابراز خوشبینی کرده که کادر درمان و گروههای پرخطر که در اولویت نخست هستند تا پایان سال واکسینه شوند.
تعداد این افراد حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر برآورد میشود و برای واکسینه کردن آنها به دو میلیون و ۶۰۰ هزار دوز واکسن نیاز است.
بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت تا ۲۶ فروردین در مجموع اندکی کمتر از ۴۶۸ هزار دوز واکسن در ایران تزریق شده است.
تزریق فقط پنج هزار و ۲۲۹ دوز واکسن در روز
مقایسه آمار رسمی از تعداد واکسنهای تزریق شده در دو روز اخیر نشان میدهد که در شبانه روز گذشته در سراسر ایران فقط پنج هزار و ۲۲۹ دوز واکسن تزریق شده است.
در روزهای گذشته خبرهای متفاوتی از ورود محمولههای جدید واکسن به ایران منتشر شده اما تزریق کمتر از نیم میلیون دوز در بیش از دو ماه، در حالی که قرار بود تا آخر سال پیش پنج برابر این میزان واکسن تزریق شده باشد، نگرانی از ناکامی دولت در این حوزه را افزایش میدهد.
با این همه وزیر بهداشت، سعید نمکی ۲۶ فروردین در نشست ستاد مقابله با کرونا استان همدان ادعا کرد: «هرچند برخی در عرصه واکسیناسیون ایران خباثت میکنند و به تشویش اذهان عمومی میپردازند اما تا ۲۰ روز دیگر با پوشش بالای واکسیناسیون با واکسن وارداتی و واکسن تولید داخل، روسیاهی برای آنها خواهد ماند.»
این ادعا در حالی مطرح شده که رئیس جمهوری امیدی به تولید واکسن داخلی پیش از تابستان ندارد و مسئولان وزارت بهداشت هم پیشتر گفته بودند واکسن ایرانی کرونا پیش از تابستان به تولید انبوه نمیرسد.
محمدرضا ظفرقندی، رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور چند روز پیش گفته تولید واکسن “برکت” با مشکل مواجه شده و دیرتر از زمان اعلام شده آماده میشود. دستاندرکاران این پروژه این سخنان را تکذیب کردهاند.
بدتر شدن هفته به هفته شدت شیوع کرونا
در همین حال وزیر بهداشت هشدار داده که وضعیت این هفته شدت شیوع کرونا از هفته قبل بدتر است و وضع هفته آینده خیلی بدتر میشود و “روزهای به شدت سختی در پیش داریم”.
از ابتدای فروردین موارد ابتلا به کرونا و مرگ در میان مبتلایان به کووید۱۹ به شدت رو به افزایش بوده است. از ۲۳ فروردین تعداد شهرهای در وضعیت قرمز به ۲۵۹ شهر شامل مرکز تمام استانها رسید.
دومین روز با بیش از ۳۰۰ فوتی و ۲۵ هزار مبتلا
سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت ۲۶ فروردین اعلام کرد در شبانه روز گذشته ۲۵ هزار و ۷۸ مورد ابتلای جدید به کرونا شناسایی شده و ۳۲۱ نفر از مبتلایان جان خود را از دست دادند.
این دومین روز متوالی است که موارد ابتلای جدید از مرز ۲۵ هزار نفر گذشت و شمار قربانیان بیماری کووید۱۹ بیش از ۳۰۰ نفر بود.
موارد جدید ابتلا اول فروردین کمی بیش از هفت هزار نفر بود و اکنون بیش از سه و نیم برابر شده است. این افزایش در مورد تعداد فوتیها در این بازه زمانی نیز چشمگیر است.
مرگ و میر در میان مبتلایان به کرونا از میانه بهمن ماه تا ۱۳ فروردین فقط در دو روز سه رقمی، اما از آن پس همواره بالای صد نفر بود و اکنون با گذشتن از مرز ۳۰۰ نفر به نسبت اول فروردین بیش از چهار برابر شده است.
این وضعیت و شدت شیوع موج چهارم کرونا در ایران در رنگبندی شهرها هم قابل مشاهده است. طی چهار هفته سال جدید تعداد شهرهای در وضعیت قرمز ایران بیش از ۲۴ برابر شده است. وزیر بهداشت میگوید ایران از وضعیت قرمز به سمت روزهای سیاه کرونا پیش میرود.