یوگنی پریگوژین حرکت اعتراضی خود را «راهپیمایی برای عدالت» مینامد. اما ولادیمیر پوتین میگوید این یک «اقدام جنایتکارانه» و «شورش مسلحانه» است. یکی از فرماندهان ارشد روسیه هم آن را «کودتا» نامیده است.
ماههاست که درگیریهای داخلی علنی بین گروه واگنر و وزارت دفاع روسیه بر سر چگونگی جنگ در اوکراین وجود دارد.
رهبر واگنر، بارها وزارت دفاع روسیه را متهم کرده بود که در تامین مهمات کافی برای این گروه کوتاهی کرده و این کار را هم عمدا انجام داده است.
پریگوژین به شکل روزافزونی از وزیر دفاع، سرگئی شویگو و رئیس ستاد کل ارتش، والری گراسیموف انتقاد میکرد. اما انتقاد یک چیز و رویارویی مسلحانه، مسئلهای دیگر است.
پریگوژین مدعی است که وزارت دفاع، این درگیری را روز جمعه با یک حمله موشکی به کمپ پایگاه واگنر آغاز کرده اما مقامات روسیه این حمله را رد میکنند و آن را «یک دروغ اطلاعاتی» مینامند.
کودتایی که یک کودتای سنتی نیست
اگر این کودتا است، پس یک کودتای سنتی نیست.
پریگوژین در سخنان خود در رسانههای اجتماعی مراقب بوده است که هیچ انتقادی از پوتین یا دولت روسیه نکند.
او همیشه تاکید کرده است که اختلافات او با رهبران نظامی است، نه با دولت مستقر در کرملین.
اما این برای پوتین کافی نیست. شورش آن هم توسط ارتش خصوصی که قرار است در کنار ارتش روسیه با دشمن بجنگد خبر خوبی برای رئیس جمهور و فرمانده کل نیروهای نظامی روسیه نیست.
به همین دلیل است که ولادیمیر پوتین باید با واکنشی قاطع به روسها نشان میداد که او هنوز کنترل همه چیز را در دست دارد و هیچ گفتگوی دوستانهای بین او با پریگوژین وجود ندارد.
سخننرانی پوتین مملو از اشاره به «خیانت» و «خنجر زدن از پشت» به روسیه بود. او در ادامه وعده داد که «پاسخی سخت» به شورشیان داده خواهد شد. اما این به زبان ساده است و انجامش در عمل سخت.
رئیس جمهور روسیه تقریباً از حمایت فرماندهان ارشد روسیه مطمئن است. بسیاری از آنها پیش از این، بارها اقدامات پریگوژین را محکوم کرده بودند.
اما در این میان آنچه کمتر مشخص است، نظرات افراد ردههای پایین ارتش روسیه است. انتقادات پریگوژین از فرماندهان ارتش تا چه اندازه بر آنها تاثیرگذاشته است؟
تماشای سخنرانی پوتین در تلویزیون، برای من یادآورسخنرانی او در شانزده ماه پیش بود.
در آن سخنرانی او از شروع «عملیات نظامی ویژه» (نامی که به تهاجم تمام عیار خود به اوکراین داده) خبر داد.
در آن زمان سخنان ولادیمیر پوتین بسیار متفاوت بود و به نظر میرسید او از پیروزی ارتش روسیه در اوکراین مطمئن بود. عملیاتی که مقامات روسی انتظار داشتند طی چند روز و حداکثر چند هفته به پایان برسد.
اما نقشه کرملین طبق برنامه پیش نرفت. جنگ روسیه نه تنها منجر به مرگ و ویرانی در مقیاس وسیع در اوکراین شد بلکه جرقه بی ثباتی در داخل روسیه را هم زد. و این منجر به اتفاقاتی شد که اکنون در مورد پریگوژین و گروه واگنر او شاهد آن هستیم.
این یک دردسر بزرگ دیگر برای کرملین است. پوتین اکنون نه تنها درگیر جنگ با اوکراین است که باید همزمان با یک شورش داخلی هم مقابله کند.