در پی زنده ماندن جنبش ژینا در کوردستان و ادامه مبارزه در داخل کوردستان و شکست رژیم در مقابل مقاومت مردم در داخل روژهلات تا سرنگونی رژیم، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی با انتقاد از عراق گفت “برخی از کشورهای همجوار درباره مسئولیت‌شان نسبت به مرز به‌درستی عمل نمی‌کنند”. محمد باقری روز سه‌شنبه ۲۰ تیرماه (۱۱ ژوئیه) در همایش سالانه فرماندهان نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مشهد اظهار داشت: «در شمال عراق گروه‌های تجزیه‌طلب مسلح حضور دارند که ناامنی‌هایی را در مرزهای ما ایجاد می‌کنند.» هدف این فرمانده رژیم، نظامی و امنیتی کردن بیشتر کوردستان و شروع جنگ در مناطق مرزی کوردستان و سرکوب عریان مردم مبارز کوردستان است

در این رابطه عبداللطیف رشید  رئیس جمهور عراق در مصاحبه با شبکه العالم  گفت: روابط جمهوری اسلامی ایران و عراق بسیار قوی است، ما در بیشتر زمینه ها هماهنگی داریم و همکاری های ما حتی از نظر امنیتی ادامه دارد و برنامه هایی برای تامین امنیت مرزها داریم و رایزنی و طرح های عملی در این زمینه اجرا می شود. ما مانند هر کشور دیگری با پناهندگان احساس همدردی می کنیم اما به پناهجویان اجازه نمی دهیم که از عراق به عنوان پایگاهی برای حمله به کشورهای دیگر استفاده کنند. سیاست ما در این زمینه مشخص است و آن را سیاستی صحیح بین خود و کشورهای همسایه می دانیم.

به گزارش تسنیم باقری با اشاره به حملات “موشکی و پهپادی” سپاه علیه گروه‌های مسلح مخالف جمهوری اسلامی در کردستان عراق مدعی شد دولت عراق تعهد داده تا “شهریورماه این گرو‌‌ه‌ها را خلع سلاح و از اقدامات آنان ممانعت کند.” 

او در همین راستا تهدید کرد: «اگر این زمان بگذرد و این‌ها مسلح باقی بمانند و یا عملیاتی انجام دهند، قطعاً عملیات‌های ما علیه این گروه‌ها با شدت بیشتر تکرار خواهد شد.»

به گزارش دویچه وله، اواخر اسفندماه ۱۴۰۱ در سفر علی شمخانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی به بغداد، یک توافق‌نامه امنیتی میان ایران و عراق امضا شد و طرفین بر لزوم اجرای آن تأکید کردند.

دو هفته پیش سایت “نورنیوز” نزدیک به شورای عالی امنیت ملی در یادداشتی بر لزوم اجرای این توافق‌نامه تأکید کرده و نوشته بود یکی از مباحث مهم توافق شده میان دو کشور موضوع خلع سلاح و اخراج گروه‌های کرد مسلح مخالف ایران بوده است.

جمهوری اسلامی مخالفان خود که در اقلیم کردستان هستند را گروه‌های “تروریستی و تجزیه‌طلب” می‌خواند و آنها را به همکاری با اسرائیل متهم می‌کند.

در این یادداشت آمده بود: «با توجه به مفاد این توافق‌نامه و در شرایطی که اقلیم کردستان عراق چنانچه باید در مسیر مبارزه با این جریان‌ها گام برنداشته، به نظر می‌رسد زمان آن رسیده است که دولت‌مردان بغداد، اقدامی عملی برای اجرای تعهدات امنیتی‌اش در قبال ایران صورت دهند.»

نور نیوز با اشاره به درگیری‌های اخیر میان نیروهای کرد مخالف جمهوری اسلامی مستقر در منطقه کردستان، این درگیری‌ها را دارای “تبعات ضدامنیتی” توصیف کرده و نوشته بود با توجه به توافق‌نامه امنیتی میان تهران و بغداد “لازم است دولت عراق در خصوص دستگیری و مجازات این افراد به صورت جدی اقدام نماید.”

دولت عراق هنوز به تهدیدات و ادعای مطرح شده توسط رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران واکنشی نشان نداده است.