کوردانه: محمدرضا اسکندی: کنفرانس لوزان که در شهر لوزان سوئیس که توسط پ ک ک و کنگره ملی کوردستان سازماندهی و برنامه ریزی شده بود و تعدادی انگشت شمار از احزاب روژهلات، باشور، روژاوا و باکور شرکت نموده بود پس از سه روز بدون نتیجه ملموس و برخلاف انتظارت پ ک ک با شرکت کمتر 200 نفرات در تظاهرات روز آخر به کار خود پایان داد.

با کمال تاسف آنطور که برگزار کنندگان ان پیش بینی کرده بود به پیش نرفت و به نظر بعضی از شرکت کنندگان و آنهایی که خبرها و گزارشهای فرات نیوز و تلویزونهای وابسته به پ ک ک دنبال می کنند یک شکست بزرگ برای برگزارکنندگان و در نهایت ملت کورد و همه ما بود.

ملتی که بیش از 70 میلیون نفر جمعیت دارد و میلیونها نفر از انها در کشورهای مختلف بخصوص آلمان زندگی می کنند  و قرار بود در مقیاس  صد هزار نفر و در نهایت ده هزار نفر در روز پایانی کنفرانس در یک تظاهرات شرکت نمایند و تقسیم کوردستان را محکوم نمایند. اما در کمال ناباوری و حیرت همگان این کنفرانس با شرکت کمتر از دویست نفر با تجمع در محلی که قرارداد لوزان امضا شده بود به کار خود پایان داد.

به نظر من علت این شکست را بهتر است پ ک ک و کنگره ملی کوردستان و احزابی که در ان شرکت کرده بودند پیگری و بررسی نمایند و نتیجه ان را در اختیار ملت کورد قرار دهند.

چه اتفاقی افتاده است وقتی احزاب کوردستانی و  پ ک ک  مراسم آواز و رقص برگزار می کنند، دهها هزار نفر شرکت می کنند و حال برای یک مسئله تاریخی و سرنوشت ساز فقط دویست نفر و بدون شرکت احزاب مهم و بزرگ چهار پارچه شرکت می کنند؟

سوال از احزاب شرکت کننده و پ ک ک این است آیا شما از پیش می دانستی، استقبالی از این کنفرانس نمی شود؟

علت اینکه کمترین تعداد افراد فرهنگی، روزنامه نگار، هنرمند  و رهبران احزاب سیاسی کورد شرکت نکرده بودند چیست؟

شرکت نکردن ملت کورد و اکثریت احزاب کوردی در این کنفرانس نشان هژمونی طلبی گروه یا گروههای خاصی در چهار پارچه کوردستان هست یا این مسئله دیگر برای ملت کورد مهم نیست؟

آیا فکر نمی کنید ملت کورد از دوگانه بودن تفکرات و استراتژی احزاب و رهبران ان در رابطه با کوردستان خسته شده اند؟

درصحبت های که با خیلی از دوستان صاحب نظر کورد داشتم انها می گفتند، مردم کورد به این نتیجه رسیده اند حرف و عمل احزاب کوردستانی دو گانه است؟

احزابی که به هیچ عنوان خواهان استقلال نیستی نمی توانید در رابطه با لوزان و نفی ان حرفی واقعی بزنند در حالی که به کنفدرالیسم دمکراتیک یا فدارالیسم در هر پارچه کوردستان اعتقاد دارند و هنوز احزاب کوردی چهار پارچه حتی یک بار هم نتوانسته اند بصورت دمکراتیک در رابطه کوردستان با هم رابطه یک کنفرانس جهانی همانند سال 2000 برگزار نمایند.

به نظر انها خیلی از اعضا و رهبران احزاب حتی تاریخ لوزان را بصورت واقعی مطالعه نکرده اید و نمی دانند لوزان در چه شرایط تاریخی بوجود امد و فقط با چند حرف بدون پشتوانه خواهان استقلال چهار پارچه هستی در صورتی که در اساسنامه حزبی آنها قید شده است که برای  فدرالیسم و  کنفدرالیسم دمکراتیک در هر پارچه  کوردستان تلاش و مبارزه می کنند.

چه خوب است برای یک بار هم شده همه احزاب چهار پارچه کوردستان بدون اینکه رهبر من رهبر همه کوردستان است و من فقط تصمیم می گیرم،  با یک دانشگاه معتبر تماس و از انها بخواهند یک تحقیق علمی در چهار پارچه کوردستان انجام دهد و همه آنها متعهد شوند که با آنها همکاری نمایند تا بصورت واقعی خواسته های مردم روشن و بر اساس ان استراتژی و تاکتیک مبارزه مشخص شود.

 با همه احترام برای نیروهای دلسوز کورد پ ک ک که در صداقت اکثریت انها از جمله زبیرآیدار و رمزی کارتال که از همه چیز خود مایه گذاشتن تا این کنفرانس برگزار شد قائل هستم. اما صادقانه بگویم برگزار نشدن کنفرانس با این شیوه خیلی بهتر از برگزاری آن با این تعداد کم بود.

حال توجه شما را به گزارشهای فرات نیوز در این رابطه جلب می کنم

نتیجه‌ی کنفرانس ۱۰۰ ساله‌ی لوزان اعلام شد

نتیجه‌ی کنفرانس لوزان: کوردها معاهده لوزان را رد می‌کنند و باید جامعه جهانی در کشورهایی که کوردستان مابین آنها تقسیم شده؛ برای حق تعیین سرنوشت، از خواست خلق کورد حمایت کند.

امروز دوشنبه ۲۴/۷.۲۰۲۳ ساعت ۱۱:۰۰ ظهر در شهر لوزان سوئیس در یک تجمع و کنفرانس خبری، نتایج کنفرانس ۱۰۰ ساله‌ی لوزان با شماری تصمیم و توصیه‌ی مشخص به اطلاع رسید که این کنفرانس روزهای شنبه و یکشنبه با حضور صدها نفر برگزار شد.

در این تجمع و کنفرانس خبری ابتدا رؤسای مشترک کنگره ملی کوردستان؛ احمد قره‌ویس و زینب مراد صحبت کردند و ضمن اشاره به کنفرانس و معاهده لوزان اظهار داشتند: به‌عنوان کورد و کوردستانی معاهده لوزان را رد می‌کنیم و هرگز اجازه نمی‌دهیم چنین پیمانی بر ما تحمیل شود. برای این منظور نیز اتحاد ملی به‌عنوان مبنا و راه حل مطرح شد. سپس این نتایج به لهجه کرمانجی توسط روژان حازم و به لهجه سورانی توسط سالار محمود قرائت شده و به افکار عمومی ابلاغ گردید. سپس این ابلاغیه به زبان فرانسوی نیز قرائت گردید و از همه کوردهای جهان، کوردستان، اروپا و سوئیس قدردانی شد که در این کنفرانس حضور داشتند. از شهرداری لوزان نیز به‌خاطر همکاری کردن برای برگزاری این کنفرانس قدردانی ویژه به‌عمل آمد.

در نتیجه‌ی این کنفرانس که شامل تعدادی تصمیم و توصیه است، اشاره شده که کنفرانس با دقت تمام نتایج و عواقب معاهده لوزان را بررسی کرد و نتایج منفی و اسفبار آن از همه ابعاد بررسی گردید.

کنفرانس تصمیمات و توصیه‌هایش را به‌صورت علمی و قانونی بررسی کرد، به‌طوری که با شرایط داخلی و منطقه‌ای و بین‌المللی مساعد باشد و وظایف و مسئولیت‌ها نیز مشخص گردیده است.

هم‌چنین اعلام شد: کنفرانس مبارزات خلق کورد برای به‌دست‌آوردن حقوق طبیعی خود و حذف پیامدهای لوزان را برحق می‌داند. همزمان از دولت‌هایی که به‌موجب معاهده لوزان، کوردستان مابین آنها تقسیم شد، درخواست می‌کند که راه حل مسالمت‌آمیز مسئله‌ی کورد و بحران های خود در این رابطه را درپیش گیرند. باید جامعه جهانی از خواست خلق کوردستان برای داشتن حق تعیین سرنوشت در کشورهایی که کوردستان مابین آنان تقسیم شده، حمایت کند.

متن کامل این نتیجه‌نامه بدین شرح است:

در زوهای ۲۲/ ۲۳/ ۲۴-۷-۲۰۲۳ در شهر لوزان سوئیس با حضور احزاب و جریانات سیاسی کورد و شماری زیادی از چهره‌های دانشگاهی و حقوقدانان و روشنفکران و نمایندگان جوامع ملی و دینی و زنان؛ کنفرانس ۱۰۰ ساله لوزان برگزار گردید.

در مکانی که ۱۰۰ پیش دستور انکارکردن خلق کورد و نقض حقوقش در چهارچوب معاهده لوزان صادر شد!

کنفرانس با دقت پیامدها و نتایجمعاهده لوزان را بررسی نمود و از همه زوایا، پیامدهای منفی آن را ارزیابی کرد. کنفرانس تصمیمات و توصیه‌هایش را به‌صورت علمی و قانونی بررسی کرد، به‌طوری که با شرایط داخلی و منطقه‌ای و بین‌المللی مساعد باشد و وظایف و مسئولیت‌ها نیز مشخص گردید.

کنفرانس مبارزات خلق کورد برای به‌دست‌آوردن حقوق طبیعی خود و حذف پیامدهای لوزان را برحق می‌داند. همزمان از دولت‌هایی که معاهده لوزان را امضاء کرده‌اند درخواست می‌کند که از خلق کوردستان حمایت کنند تا این مسئله‌ی تاریخی حل شود و در این مسیر از مطالبات برحق خلقمان دفاع نمایند. نباید دیگر از اشغالگران کوردستان دفاع کنند. همچنین از کشورهایی که به‌موجب معاهده لوزان؛ کوردستان مابین آنها تقسیم شد، درخواست می‌کند که راه حل مسالمت‌آمیز مسئله‌ی کورد و بحران های خود در این رابطه را درپیش گیرند.

در پایان کنفرانس از همه شرکت‌کنندگان تشکر و قدردانی کرد و دستور به تشکیل یک کمیسیون اجرایی داد تا برای پیگیری و برنامه‌ریزی درباره تمام موضوعات وابسته به لوزان و تمام پیشنهادات و تصمیمات اتخاذ شده اقدام نماید. کنفرانس تمام توصیه‌ها و تصمیمات را در سه سطح داخلی، منطقه‌ای و جهانی به‌شرح زیر تقسیم و اعلام کرد:

اول: در سطح بین‌المللی

۱- باید جامعه بین المللی از خواست خلق کوردستان در مقابل کشورهایی که کوردستان در میان آنها تقسیم شده است، برای احقاق سرنوشتشان، پشتیبانی کند.

۲- کمیسیونی بین‌المللی زیر نظر سازمان ملل درست شود که در آن نمایندگان مردم کوردستان حضور داشته باشند. این کمیسیون با دولتهای حاضر در پیمان لوزان ارتباط ایجاد کند تا شرایط دیالوگ و گفتگو و راه‌های صلح‌طلبانه را در راستای حل مسئله کورد بر اساس قطعنامه جهانی حقوق بشر، فراهم کند.

۳- کوردها باید به عضو ناظر در سازمان ملل تبدیل شوند. برای این هدف باید گامهای عملی برداشته شود.

۴- تلاش شود کشورهایی که کوردستان در میان آنها تقسیم شده است به عضویت دادگاه جرایم بین‌المللی درآیند، تا از خلق کورد در مقابل جرایم بین المللی دفاع شود.

۵- تاسیس سازمان میهنی مشترک کوردستانی برای فعالیت‌های دیپلماتیک و اجرای مفاد این قطعنامه در سطح بین المللی

۶- طی صد سال پیمان لوزان چندین پروسه قتل‌عام و پاکسازی و جنایت علیه خلق کوردستان انجام شده است. باید کشورهای امضا کننده پیمان لوزان اینها را جبران کنند و متعهد شوند تا مانع رخ دادن دوباره این جنایات بین‌المللی در مقابل خلق کوردستان، با تکیه بر قوانین، ممنوعیت‌ها و مجازات‌های بین‌المللی شوند.

۷- ممانعت از انجام حملات هوایی علیه خلق کوردستان و بخصوص روژآوا و اقلیم کوردستان، با ایجاد منطقه پرواز ممنوع توسط شورای امنیت سازمان ملل.

همراه با این، نیروهای مدافع صلح بین المللی میان ترکیه و روژاوای کوردستان برای حفظ ثبات و امنیت منطقه مستقر شوند.

۸- برای آغاز دوباره پروسه صلح و ایجاد امنیت و حل مسائل از راه دیالوگ و مذاکره، درخواست می‌نماییم، آقای عبدالله اوجالان و زندانیان سیاسی دیگر آزاد شوند.

دوم: در داخل کوردستان

۱- حفظ و پیشبرد منافع عالی میهنی کوردستان، بالاتر از همه ی منافع فردی و سیاسی

۲- کنار گذاشتن اختلافات سیاسی داخلی و کار برای حل اختلافات داخلی

۳- دخالت نکردن در امور داخلی بخش‌های کوردستان و اولویت قرار دادن دفاع و پشتیبانی از اقلیم کوردستان و خودمدیریتی روژاوا. همچنین ایجاد کمیته‌ای مشترک میان اقلیم کوردستان و خودمدیریتی روژاوا برای هماهنگی و همکاری‌ها در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و انجام وظایف مشترک.

۴- خواستار برگزاری کنفرانس میهنی و ملی و همچنین ایجاد کمیته‌ای مشترک برای مشخص کردن استراتژی و برنامه مبارزات در سطح هر بخش کوردستان هستیم.

۵- محقق کردن دفاع از تفاوت‌ها و احترام به زندگی خلق‌های مختلف کوردستان اعم از همه ملت‌ها، آیین و مذاهب.

۶- بها دادن به مبارزات آزادی بخش زنان هم زمان با مردان در راستای گسترش هرچه بیشتر این مبارزات در میان جامعه کوردستان.

سوم: در سطح منطقه‌ای و کشورهایی که کوردستان میان آنها تقسیم شده است:

۱- بخش‌های کوردستان در مرزهای دولتهای سوریه و ترکیه به رسمیت شناخته شوند و در ترکیه و سوریه با دیفاکتویی که خود آنها می‌خواهند، پذیرفته شوند.

۲- این دیفاکتوی خودمدیریتی کوردستان در مراکز بین‌المللی و به‌ویژه سازمان ملل پذیرفته شود و به رسمیت شناخته شود.

۳- برای رسیدن به همه اهداف مردم کوردستان، باید با هر روش ممکن اتحاد و همبستگی در سطح عالی ایجاد شود. پایاندادن به دوره پیمان لوزان فقط با توافق داخلی ایجاد می‌شود.

۴- به‌طور جدی از دولت ترکیه می‌خواهیم، تا به وعده‌ای که در پیمان لوزان به اقلیت‌های غیرمسلمان داده شده است، بدون هیچ تفاوتی عمل کند.

۵- ایزدی‌ها و یارسانها، در کاتاگور غیر مسلمانان به‌طور رسمی معرفی شوند. به‌گونه‌ای که حقوقی که برای ارمنی‌ها، سریانی‌ها، کلدانی‌ها و غیره در نظر گرفته شده است، به کوردهای ایزدی و یارسان نیز داده شود.

۶- بر حکومت اقلیم کوردستان و تجربه روژاوای کوردستان واجب است تا دفتر ویژه‌ای در رابطه با پیمان لوزان و تبعات آن و وظایف و مسئولیت‌ها در مقابل آن باز شود.

۷- ارگانی مشاوره‌ای و راهنما میان بخش‌های کوردستان ایجاد شود تا نقشه‌های مشترک شفاف‌سازی شود.

۸- از هر دو حکومت اقلیم کوردستان عراق و روژاوای کوردستان درخواست می‌نماییم،، همه اختلافات میان خود را حل کرده و در مقابل از لحاظ سیاسی فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی با هم همکاری کنند و بر تصمیم پارلمان کردستان در به رسمیت شناختن کانتونهای کوردستان تکیه نمایند.

۹- در راستای آغاز دوباره پروسه صلح و ایجاد امنیت و حل مسائل از راه دیالوگ، درخواست می‌نماییم آقای عبدالله اوجالان و سایر زندانیان سیاسی در ترکیه آزاد شوند.

۱۰- بر اساس ماده ۱۴۰ قانون اساسی عراق، مسئله مناطق کوردستانی خارج از اقلیم حل شود و ویژگی‌های مناطق تعریب شده نیز به‌طور ویژه در نظر گرفته شود.

اراده‌ی خلق کوردستان پیروز خواهد شد

شهدای راه آزادی کوردستان زنده‌اند