گروه های کرد ایرانی اعلام کرده اند از خاک عراق علیه جمهوری اسلامی عمل نمی کنند؛ ،سپاه پاسداران اما به طور مداوم مقر این احزاب را مورد حمله قرار می دهد و غیرنظامیان را نیز می کشد

مقام‌های عراقی در واکنش به ضرب الاجل تازه دولت ایران تایید کرده‌اند که دو کشور توافقی را برای خلع سلاح و جابجایی گروه‌های کرد شمال عراق امضا کرده‌اند و برای اجرای آن «در اسرع وقت» تلاش می‌کنند. به گفته ی بی بی سی مقام های عراقی در گفتگو با خبرنگار این شبکه توافق با ایران را تایید کرده اند.

یک مسئول جمهوری اسلامی روز دوشنبه گفته بود مهلت اجرای توافق امنیتی با عراق برای «خلع سلاح» احزاب کرد ایران در اقلیم کردستان عراق را به هیچ وجه تمدید نمی‌کند. این مهلت «۲۸ شهریور» به پایان می‌رسد و به گفته ی مقام حکومتی ایران، دولت عراق متعهد شده که پس از خلع سلاح، گروه‌های کرد را از پادگان‌های نزدیک مرز به اردوگاه‌های درنظر گرفته شده منتقل کند.

کنعانی گفت: «روابط ایران و عراق کاملا دوستانه و مبتنی بر حسن همسایگی است. اما موضوع حضور نیروهای تروریستی در اقلیم کردستان یک نقطه سیاه در مناسبات دوجانبه است. انتظار ما این است که این نقطه سیاه بر طرف شود».

به گزارش بی بی سی دفتر نخست‌وزیر عراق و شورای عالی امنیت ملی ایران اسفند سال گذشته خورشیدی در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که دو کشور توافقی را با هدف تامین «امنیت مرزی» امضا کرده‌اند. بنابر گزارش این شبکه این اولین بار است که مقام‌های عراقی تایید کرده اند خلع سلاح این گروه‌ها بخشی از توافق با ایران بوده است.

یک مقام ارشد دولت عراق به خبرنگار این شبکه گفته است احتمالا این احزاب و خانواده‌های آنها به جایی در غرب بغداد منتقل خواهند شد اما جزئیات زیادی ارائه نکرده است.

همزمان یک مقام عراقی که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که دولت مرکزی عراق «تلاش می‌کند در اسرع وقت» گروه‌های مسلح کرد را با تایید مقام‌های دولت اقلیم کردستان در اربیل و سلیمانیه جابجا کند.

این مقام گفت: «قبلا سلیمانیه اربیل را به همکاری با این گروه‌ها متهم می‌کرد، و اربیل سلیمانیه را به همکاری با آنها متهم می‌کرد، اما ما به عنوان دولت مرکزی برای جابجایی آنها توافق کردیم. ما سخت در تلاشیم این کار تا ۱۹ سپتامبر انجام شود.»

یک سخنگوی محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، که سال پیش با حمایت ائتلافی از احزاب مورد حمایت ایران سر کار آمد، در بیانیه‌ای گفت که نخست وزیر «در بیش از یک مورد درباره مخالفت عراق…. با استفاده از خاک این کشور به عنوان سکویی برای هدف گرفتن کشورهای همسایه صحبت کرده است.»

احزاب مسلح کرد ایرانی در کردستان عراق به بی‌بی‌سی گفتند که تاکنون هشداری در این زمینه از بغداد یا اربیل دریافت نکرده‌اند و فقط از آنها خواسته شده که به ایران نیرو نفرستند، که می‌گویند «به آن عمل کرده‌اند.»

از حدود دو هفته پس از اعتراضات شهریور ۱۴۰۱، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بارها مواضع احزاب کرد ایران در اقلیم کردستان عراق را گلوله باران کرد و دستکم یک بار هدف حمله موشکی قرار داد.

جمهوری اسلامی از جمله حزب آزادی کردستان، حزب دموکرات کردستان ایران و حزب کوموله کردستان را «تروریستی» می‌خواند و آنها را به همکاری با اسرائیل متهم کرده است.

حکومت ایران این احزاب را متهم کرده که در اعتراضات سراسری این کشور که که شهریور ۱۴۰۱ آغاز شد، نقش داشته‌اند.

خالد عزیزی دبیرکل حزب دموکرات کردستان ایران در گفتگو با تلویزیون ایران انترناسیونال ادعاهای جمهوری اسلامی را رد گفت و تاکید کرد حزب دموکرات کردستان ایران از خاک عراق علیه حکومت ایران استفاده نکرده است. عبداله مهتدی نیز به بی بی سی گفته است نیروهای پیشمرگه در اقلیم کردستان «صرفا دفاعی» عمل می‌کنند و «ادعاهای جمهوری اسلامی دروغ است.»

احزاب کرد و از جمله مرکز همکاری احزاب کردستان تا کنون واکنش مستقلی به این رویدادها نشان نداده اند.

اخبار روز