شواهد فنی نشان می‌دهند در آستانه سالگرد کشته شدن مهسا ژینا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد و خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی، اختلالات اینترنت به شکل محسوسی در حال افزایش است.
شرکت «نت‌بلاکس» (NetBlocks) که وضعیت دسترسی به اینترنت را در کشورهای جهان پایش می‌کند، از بروز اختلال در اینترنت ایران در شب‌های ۱۸ و ۱۹ شهریور خبر داد. هر دوی این اختلالات، حوالی ساعت یک بامداد به وقت ایران ایجاد شده‌اند.




بر اساس این گزارش، بیشترین تاثیر مربوط به اختلال روز ۱۹ شهریور از سوی شهروندان ساکن شمال‌غرب کشور احساس شده است. منطقه‌ای نزدیک به زادگاه مهسا ژینا امینی.

نت‌بلاکس شب گذشته نیز اختلال مشابهی را در وضعیت دسترسی به اینترنت در ایران گزارش کرد.

به گفته این مجموعه، حوالی ساعت یک بامداد حدود ۲۹ درصد از پهنای باند عادی اینترنت در ایران با کاهش ناگهانی روبه‌رو شده است.

این موضوع تایید کننده گزارش‌های مختلف کاربران در شبکه‌های اجتماعی درباره افزایش مشکلات در دسترسی به اینترنت است.

شرکت ارتباطات زیرساخت در واکنش به اختلالات روزهای اخیر با انتشار اطلاعیه‌ای ادعا کرد این موضوع به دلیل «جایگزینی و ارتقای تجهیزات» شبکه در برخی اپراتورها و مراکز داده روی داده است و قرار است «طی چندین روز» اجرا شود.

محمد جعفرپور، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت چندی پیش نیز با رد هر گونه اعمال اختلال عمدی در شبکه اینترنت کشور مدعی شد کیفیت زیرساخت شبکه ایران بهتر از کشورهای منطقه است. در مقابل، کارشناسان بازی در گفت‌وگویی با روزنامه «دنیای اقتصاد» ضمن رد ادعای جعفرپور از جمله در مورد مناسب بودن شرایط بازی آنلاین در کشور، وضعیت اینترنت برای گیمرها را بحرانی توصیف کردند.

بر اساس شاخص‌ها و منابع مختلف بین‌المللی، جایگاه ایران از لحاظ سرعت و کیفیت دسترسی به اینترنت از کشورهایی مانند امارات متحده عربی، ترکیه، ارمنستان، آذربایجان، قطر و عمان پایین‌تر است.

از زمان روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، سیاست قطع دسترسی به پلتفرم‌های محبوب آنلاین و سرمایه‌گذاری هم‌زمان روی پروژه‌های مشابه حکومتی از جمله اصلی‌ترین اهداف وزارت ارتباطات زیرساخت بوده است.

این وزارت‌خانه طی دو سال اخیر تلاش کرده است از انتشار آمارهای عمومی مربوط به میزان پهنای باند مصرفی اینترنت در ایران نیز خودداری کند.

همچنین وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه ۳۱ مرداد با حضور در جلسه علنی مجلس، ضمن دفاع از عملکرد دو ساله خود، ادعای اختلال در سرعت و کیفیت اینترنت ایران را «جنگ روانی» خواند.

این در حالی است که گزارش‌های منتشر شده در خصوص این موضوع از سوی نهادها و شرکت‌های داخل کشور نیز تایید کننده وضعیت نامناسب اینترنت است.

چندی پیش انجمن تجارت الکترونیک ایران که در برگیرنده گروهی از کسب‌وکارهای مطرح کشور است با انتشار گزارش مفصلی از وضعیت بحرانی اینترنت انتقاد کرد.

بر اساس این گزارش، ایران پس از میانمار دومین اینترنت پر اختلال و پس از چین، دومین اینترنت محدود جهان را در اختیار دارد.

شرکت «سرفشارک» (Surfshark)، مجموعه فعال در زمینه رصد و ارائه دسترسی آزاد به اینترنت، در گزارشی که روز سه‌شنبه ۱۴ شهریور منتشر کرد نشان می‌داد شهر زاهدان، مرکز استان سیستان و بلوچستان و در نتیجه ایران، در شش ماهه نخست سال جاری میلادی بیشترین اختلالات اینترنتی را در جهان تجربه کرده است.

ايران اينترنشنال