ایندیپندنت فارسی – با نزدیکتر شدن به سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، تکاپوی نهادهای امنیتی برای جلوگیری از وقوع دوباره اعتراضات بیشتر شده است. فشارهای امنیتی بر خانوادههای دادخواه، احضار و بازداشت شهروندان و فعالان خیزش سراسری و همچنین حضور گسترده نیروهای امنیتی، نظامی و ضدشورش در خیابانهای شهرهای مختلف، نشانههایی از ترس نهادهای امنیتی و حاکمیت برای سالگرد اعتراضات است.
در همین راستا فشار بر خانواده کشتهشدگان خیزش سراسری از چند ماه پیش آغاز شده است و کماکان نیز ادامه دارد. آرمین رستمی برادر آیدا رستمی، پزشک جانباخته، امید نیازی برادر محسن نیازی، از جانباختگان دهگلان و همچنین معید ساعدی و ریزان ساعدی، از خانوادههای دادخواه و برادر و خاله سارینا ساعدی، نوجوان ۱۶ ساله جانباخته در جریان خیزش سراسری، بازداشت شدند.
سازمان حقوق بشری ههنگاو اعلام کرد که روز پنجشنبه ٢٣ شهریور ۱۴۰۲، آرمین رستمی برادر آیدا رستمی -پزشکی که در خیزش «زن زندگی آزادی» جانش را از دست داد- به دست نیروهای حکومتی در شهر تهران بازداشت شد. نیروهای حکومتی در همین روز، امید نیازی برادر محسن نیازی را در مسیر دهگلان به سنندج ربودند.
همچنین معید ساعدی و ریزان ساعدی، برادر و خاله سارینا ساعدی، نوجوان ۱۶ سالهای که در جریان اعتراضات کشته شد، در بهشت محمدی سنندج به دست نیروهای حکومتی بازداشت شدند. این بازداشت در حالی رخ داد که سن این دو نفر زیر ۱۸ سال است.
شبکه حقوق بشر کردستان نیز اعلام کرد که ستاد خبری اداره اطلاعات در شهرهای مختلف بهصورت تلفنی خانواده جانباختگان خیزش سراسری در سال گذشته را تهدید کردهاند که به هیچ شیوهای حق برگزاری مراسم یادبود عزیزانشان را ندارند و تعدادی از اعضای این خانوادهها را نیز به مرگ تهدید کردهاند.
بازداشتها به خانوادههای دادخواه ختم نشد. فعالان مدنی در شهرهای مختلف با احضار و بازداشت و فشارهای امنیتی روبرو شدهاند و این روزها این فشارها بیشتر نیز شده است. نیروهای حکومتی در شهر تهران، سمانه اصغری، فعال حقوق کودکان را بازداشت و منزلش را تفتش و بازرسی کردند. بر اساس گزارشها، سمانه اصغری، عضو سابق هیئتمدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان، پس از بازداشت به زندان اوین منتقل شده است. او سال گذشته نیز به مدت پنج ماه در بازداشت بود.
از سوی دیگر، شماری از نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران در شهر دیواندره، نوید احمدی ٢۵ ساله را بازداشت کردند. این شهروند پس از بازداشت مقابل رستورانش واقع در خیابان ۱۶ متری دیواندره، به مکان نامعلومی منتقل شده است.
از شهر مشهد نیز خبر رسیده است که احسان احراری، فعال مدنی و کنشگر اجتماعی، به دست نیروهای اداره اطلاعات در منزل خود در شهر مشهد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. این نیروها ضمن تفتیش منزل، وسایل شخصی احسان احراری شامل تلفن همراه را ضبط کردند و با خود بردند.
شاهو مرادی و قنبر ویسی، هر دو اهل جوانرود، به همراه پنج جوان دیگر از اهالی سرپلذهاب به نامهای محمد الیاسی سرزلی، شاهو احمدی، کیانوش اخگر، میلاد حیدری و امیر محمد رنجبر، با یورش خشونتبار نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
به گزارش سازمان حقوق بشری ههنگاو، نیروهای حکومتی در سرپلذهاب شاهو مرادی ۲۶ ساله و قنبر ویسی ۳۴ ساله، هردو اهل جوانرود، به همراه محمد الیاسی سرزلی ٣٢ ساله، شاهو احمدی ٢٩ ساله، کیانوش اخگر ٣٢ ساله، میلاد حیدری ٢۶ ساله و امیر محمد رنجبر ۳۴ ساله، شهروندان اهل سرپلذهاب را بازداشت کردند.
این شهروندان در جریان یورش مسلحانه و خشونتآمیز نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. رسانههای جمهوری اسلامی در گزارشهایی به نقل از امیر فیضی، دادستان دادسرای عمومی و انقلاب سرپلذهاب، مدعی شدند که این جوانان «لیدر اعتراضات» اند.
بر اساس آمار شبکه حقوق بشر کردستان، تنها در این هفته دستکم ۵۰ شهروند و فعال کرد به دست نیروهای امنیتی در شهرهای مریوان، سقز، سنندج، دیواندره، بانه، بوکان و اشنویه بازداشت شدهاند.
شبکه حقوق بشر کردستان اعلام کرد که سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، اداره اطلاعات و پلیس امنیت در شهرهای مهاباد، بوکان، سقز، مریوان، کامیاران، سنندج و دیواندره، صدها شهروندی که در یک سال گذشته بهدنبال برگزاری اعتراضات مردمی در این شهرها بهصورت موقت بازداشت شده بودند، به این نهادهای نظامی-امنیتی احضار و تهدید کردهاند که بههیچوجه حق شرکت در مراسم سالگرد خیزش «زن، زندگی آزادی» را ندارند.
بر اساس این گزارش، برخی از این افراد پس از بازجویی مجبور شدهاند که برای چندین ماه عکس پروفایل خود در رسانههای اجتماعی را به عکس علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، تغییر دهند. بازجویان امنیتی از این افراد تعهد کتبی گرفتهاند که در صورت شرکت در اعتراضات سالگرد خیزش سراسری، بازداشت و با مجازاتهای سنگین روبرو خواهند شد.
لشکرکشی نظامی برای سالگرد خیزش سراسری
ترس جمهوری اسلامی از خیزش دوباره مردم در روزهای اخیر باعث شده است که به امنیتی کردن شهرها اقدام کند. حضور گسترده نظامیان و نیروهای پلیس و ضد شورش در شهرها و برقراری حالت آماده باش این نیروها، نشانهای از تحلیل نهادهای امنیتی برای وقوع دوباره اعتراضات است. گزارشها و تصاویر منتشرشده از شهرهای تهران، سقز، سنندج، کرمانشاه، مهاباد، آبدانان، بیجار، ارومیه، بوکان، دیواندره، مریوان، کامیاران، جوانرود، اسلام آباد غرب و ایلام طی ۲۴ ساعت گذشته، حاکی از آن است که نیروهای نظامی و انتظامی بهصورت مستمر در خیابانها مستقر شدهاند.
ههنگاو در گزارشهایی از شهرهای کردنشین این اخبار را تایید کرد. این رسانه از مستقر شدن تعداد قابلتوجهی از نیروهای حکومتی مجهز به ادوات سرکوب در میدان آزادی شهر کرمانشاه خبر داد. از سوی دیگر، اعلام شد که شامگاه پنجشنبه ٢٣ شهریور، نیروهای مسلح حکومتی و خودروهای ویژه برای سرکوب شهروندان معترض در خیابانهای شهر آبدانان، از توابع استان ایلام مستقر شدهاند. نیروهای مسلح همچنین در شهر بیجار در استان کردستان، به سنگربندی در خیابانها اقدام کردند و بخشی از معابر عمومی در این شهر را مسدود کردند.
خیابانهای مهم در شهر تهران نیز مملو از نیروهای ضد شورش و پلیس است. نیروهای پلیس در شهر تهران نیز به حالت آماده باش در خیابانها مستقر شدهاند تا از وقوع دوباره اعتراضات در پایتخت ایران جلوگیری کرده باشند.
در آستانه سالگرد خیزش «زن، زندگی، آزادی» و بهدنبال اعزام گسترده نیروی یگان ویژه نیروی انتظامی و سپاه پاسداران به شهرهای ارومیه، بوکان، مهاباد، سقز، دیواندره، سنندج، مریوان، کامیاران، جوانرود، کرمانشاه، اسلام آباد غرب، ایلام و آبدانان، جو این شهرها بهشدت نظامی-امنیتی توصیف شده است.
به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، هزاران نیروی ضد شورش نیروهای انتظامی و قرارگاههای مختلف سپاه پاسداران در استانهای دیگر در چند روز گذشته به این شهرها اعزام شدهاند و پس از استقرار در پادگانهای نیروهای انتظامی و سپاه پاسداران، به حالت آمادهباش درآمدهاند. همچنین در چند هفته گذشته با دستور شورای تامین استانهای آذربایجانغربی، کردستان، کرمانشاه و ایلام، نهادهای امنیتی در بیشتر خیابانهای اصلی شهرهای این استانها به نصب دوربینهای مداربسته اقدام کردهاند.
با وجود جو امنیتی در شهرهای مختلف ایران، مردم با شعارهای شبانه، پخش اعلامیههای اعتراضی و دیوارنویسی، از شهروندان برای حضور در اعتراضهای سالگرد مهسا امینی و خیزش سراسری دعوت میکنند.
بر اساس ویدیوهای منتشر شده در رسانههای اجتماعی، جمعی از شهروندان شامگاه پنجشنبه در شهرک اکباتان تهران شعارهای «مرگ بر خامنهای جلاد»، «این آخرین پیامه، هدف کل نظامه» و «خامنهای ضحاک میکشیمت زیر خاک» سر دادند.
ویدیوهای منتشرشده حاکی از آن است که در منطقه چیتگر تهران نیز شعارهای «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر سپاهی» فریاد زده شد. از سوی دیگر، تصاویر بسیاری از فراخوانهای مردمی برای حضور در اعتراضات ۲۵ شهریور در شهرهای مختلف منتشر شده است. در این تراکتها از مردم دعوت شده است تا در سالروز کشته شدن مهسا امینی، در خیابانهای شهر حضور پیدا کنند.