در نخستین سالروز قتل مهسا امینی، در بیشتر شهرهای آلمان هزاران ایرانی دست به تظاهراتی زدند که در اغلب موارد با پشتیبانی نهادهای بینالمللی و احزاب و شخصیتهای سیاسی و فرهنگی آلمان همراه بود.
در برلین، عفو بینالملل در پیامی ویژه از همگان خواست که از ساعت ۲ بعد از ظهر شنبه ۲۵ شهریور در میدان برابر کلیسای شکسته گردهم آیند تا نشان دهند که یکسال پس از قتل ژینا مهسا امینی، یاد او که قتلش به «بینظیرترین» جنبش مدنی دهههای اخیر در ایران منتهی شد، همچنان زنده است.
به گزارش روزنامه برلینرتسایتونگ، تظاهرات ایرانیان در چندین نقطه از شهر برلین، از جمله در برابر ساختمان تاریخی مجلس فدرال، پای ستون پیروزی، و خیابان منتهی به دروازه براندنبورگ برگزار شد. برگزارکنندگان این همایشها پیشبینی کرده بودند که در مجموع ۴۰ هزار تن در آنها شرکت کنند. اما گزارشهای بعدی نشان میدهد که جمعیت به این شمار نرسیده است.
فراخوان شهردار ایرانی تبار فرانکفورت
در فرانکفورت، همایش اصلی ایرانیان و پشتیبانان آلمانی آنها به دعوت خانم نرگس اسکندری شهردار ایرانیتبار این شهر در میدان موسوم به “رومرپلاتس” که یکی از تاریخیترین و کهنترین مناطق فرانکفورت است برگزار شد.
شهردار فرانکفورت که پیش از مهاجرات، مدت زیادی در اوین زندانی بود و دختر خود “مریم زارع” را در همانجا به دنیا آورده است، یکی از سخنرانان اصلی این مراسم بود. او خطاب به جمعیت حاضر گفت که هرگز از پیگیری خواستهای مردم مبارز ایران خودداری نخواهد کرد.
مریم زارع، دختر خانم اسکندری، فیلم مستندی درباره تولد خود در اوین ساخته که با عنوان “تولد در اوین” شهرت جهانی یافته است.
تظاهرات در چندین نقطه کلن
شهر کلن به عنوان یکی از کلان شهرهای دیگر آلمان، در روز شنبه ۱۶ سپتامبر، ۲۵ شهریور اوضاعی شبیه برلین داشت. در این شهر هم گروههای مختلف سیاسی و مدنی در دست کم ۵ نقطه شهر تجمع کردند.
یکی از این همایشها با فراخوان احزاب کرد و سایر اقلیتهای قومی ایران مثل بلوچها، عرب زبانهای خوزستان، ترکها، ترکمنها و سایرین در میدان برابر ایستگاه قطار نمایشگاه بینالمللی کلن برگزار شد.
در برابر این پرسش رادیو بینالمللی فرانسه که چرا گروههای مختلف ایرانی در برنامههای جداگانه گرد هم آمدهاند و یک همایش بزرگ مشترک برگزار نکردهاند، سیاوش محمدی عضو حزب دموکرات کردستان ایران گفت:
این همایش نماد اتحاد احزاب چپ و دموکراتیک اقوام گوناگون ایرانی است و رنگین کمان ملیتهای ایرانی را نشان میدهد.
از آقای محمدی پرسیدیم که همایشهای پراکنده و مجزا، بهانهای به حاکم در ایران نمیدهد تا بگوید اپوزیسیون یکپارچهای در خارج وجود ندارد؟
وی در پاسخ اظهار داشت که “این نکته را میتوان از دو دیدگاه مثبت و منفی ارزیابی کرد. دیدگاه منفی همان است که شما گفتید، در صورت برگزاری یک همایش واحد ما شاید میتوانستیم دهها هزار تن باشیم و صدای رساتری داشته باشیم، اما وجه مثبت هم این است که این همایشهای گوناگون نشان دهنده واقعیت امروز ایران ما است. ما یک جامعه متکثر داریم. ما نمیتوانیم مثل کره شمالی یک پلاترفرم و یک رنگ و یک صدا داشته باشیم. جامعه ایران از گروهها و تفکرهای متفاوت و بعضا متضاد تشکیل شده است”.
ایران، از نگاه نویسنده سرشناس آلمانی
در همایش نمایشگاه بینالمللی کلن نویسنده و روزنامهنگار افشاگر و سرشناس آلمان “گونتر والراف” در سخنانی گفت: «جمهوری اسلامی در جریان تظاهرات اعتراضی پس از قتل مهسا، دست کم ۵۰۰ تن را کشت و بیش از ۲۰ هزار تن را زندانی کرد. این زندانیان در برابر شکنجههای جسمی و روانی وسیله دفاعی ندارند. علاوه بر این زنان در زندانها مورد تجاوز قرار میگیرند و محاکمهها بر اساس اعترافاتی که زیر شکنجه گرفته شده است برگزار میشوند».
گونتر والراف روزنامه نگار پرآوازه ای است که در گذشته با گریم و هویت ناشناس به عنوان کارگر ترک و دانشجو مدتی به کار در صنایع آلمان و مک دونالد پرداخته و کتابهای مستند و تکان دهندهای درباره کیفیت بد غذاهای فیس فودی و استعمار کارگران در مک دونالد و صنایع و معادن آلمان منتشر کرده است.
قلعه تاریخی هایدلبرگ در پرتو پرچم ایران
از اتفاقهای خاص دیگر در آلمان افکندن پرتوی پرچم سه رنگ ایران و شعار زن، زندگی، آزادی بر قلعه تاریخی و بزرگ شهر قدیمی و دانشگاهی هایدلبرگ در جنوب آلمان بود. قلعه تاریخی و زیبای هایدلبرگ در ارتفاعات مشرف به این شهر یکی از مهمترین جاذبههای توریستی آلمان است. در شرابخانهای که در قرون وسطا در اعماق این قلعه ساخته شده است، یک بشکه شراب با ظرفیت ده ها هزار لیتر شراب وجود دارد.
رسانههای آلمانی و سالروز جنبش مهسا
همزمان با همایشها و تظاهرات اعتراضی ایرانیان به مناسبت نخستین سالروز جنبش مهسا، بیشتر رسانههای دیداری، شنیداری و نوشتاری آلمان گزارشهای زیادی درباره جنبش ایرانیان در یک سال گذشته، سرکوبهای وحشیانه جمهوری اسلامی، دستگیریها، شکنجهها و اعدامها در ایران منتشر کردند.
عصاره این گزارشها تاکید بر این امر بود که هرچند سرکوب شدید و ایجاد شرایطی شبیه حکومت نظامی بخصوص در تهران و کردستان مانع از آن شده است که مردم بتوانند به خیابان بریزند، اما جنبش مهسا پایان نیافته و خشم همگانی ناشی از سرکوبها و ستمکاریهای جمهوی اسلامی چنان آماده انفجار است که هر جرقه کوچکی میتواند به شعلهور شدن آن منتهی شود.