مجلس شورای اسلامی چهارشنبه، ۲۹شهریور پس رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه یک فوریتی «حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب» با اجرای آزمایشی سه ساله این لایحه موافقت کرد.
این لایحه با ۱۵۲ رأی موافق، ۳۴رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع به تصویب رسید.
لایحه حجاب و عفاف را قوه قضاییه ایران تنظیم کرده و دولت آن را به مجلس ارسال کرده بود. دو ماه قبل، نمایندگان با استناد به اصل ۸۵ قانون اساسی این لایحه را از صحن علنی مجلس خارج و به گروهی از نمایندگان سپردند. این مصوبه پیش از اجرایی شدن باید به تایید شورای نگهبان هم برسد.
بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، قانونگذاری تنها وظیفه قانونگذار و نمایندگان مجلس است و قانونگذاری قابل واگذاری به سایر اشخاص حقیقی و حقوقی نیست. اصل ۸۵ یک استثنا را برای این موضوع در نظر گرفته و آن اینکه «مجلس در موارد ضروری میتواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل ۷۲ به کمیسیونهای داخلی خود تفویض کند. در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین مینماید به صورت آزمایشی اجرا میشود و تصویب نهایی آن با مجلس خواهد بود.»
لایحه موسوم به حجاب و عفاف مجازاتهای سختی برای کسانی که بیحجاب در جامعه ظاهر شوند، صاحبان مشاغل، فعالان شبکههای اجتماعی و… در نظر گرفته است.
همزمان با شروع خیزش مهسا، همواره تعداد زیادی از زنان ایران قوانین حکومت اسلامی مربوط به حجاب را زیرپا نهاده و با ظاهر شدن بدون حجاب اجباری در خیابان ها و امکان عمومی حکومت اسلامی را زیر منگنه قرار داده اند.
برخی از وظایف و تکالیف اختصاصی دستگاههای اجرایی طبق قانون حجاب
🔹 وزارت ارشاد مکلف شده است که هرگونه صدور مجوز برای آثار مغایر با شاخصها و اهداف این قانون را ممنوع کند.
🔹صداوسیما از همکاری و دعوت از اشخاص حقیقی و حقوقی که مروج بیحجابی، بدپوششی هستند، منع شده است.
🔹وزارت آموزش و پرورش مکلف شده که آییننامه الگوی پوشش مناسب مبتنی بر فرهنگ اسلامی را به تفکیک برای دانشآموزان، معلمان و کارکنان با همکاری کارگروه ساماندهی مد و لباس تهیه کند.
🔹 وزارت بهداشت مکلف شده است که آییننامه نحوه پوشش استادان، دانشجویان و کارکنان همگن و غیرهمگن اعم از پزشکان، کارکنان مراکز درمانی و ارائهدهندگان خدمات بهداشتی و درمانی دولتی یا غیردولتی و مراکز دانشگاهی و مراکز تابعه آن در خصوص رعایت فرهنگ عفاف و حجاب را اصلاح و بازنگری کند.
🔹 وزارت کشور مکلف شده است که در مجوز تشکلهای اجتماعی مروج یا مبلغ بیحجابی بازنگری کند.
🔹شهرداری مکلف شده که بر تمامی اماکن تحت مدیریت یا تملک نظارت کند و اقدامات لازم در خصوص ایجاد شرایط رعایت عفاف و حجاب را انجام دهد.
🔹وزارت اقتصاد مکلف شده که از واردات لباس ممنوعه و مجسمه، عروسک، مانکن و تابلو و سایر محصولات مروج بیحجابی و بدپوششی جلوگیری کند.
🔹 فراجا مکلف شده که سامانههای هوشمند شناسایی مرتکبان رفتارهای خلاف قانون با استفاده از ابزارهایی از قبیل دوربینهای ثابت و سیار و هوش مصنوعی را تقویت کند
🔹 فراجا مکلف شده که مرتکبان جرائم موضوع این قانون جهت معرفی به قوه قضائیه یا اعمال جریمه را شناسایی و احراز هویت کند.
🔹 فراجا مکلف شده که از آمران به معروف و ناهیان از منکر که به صورت فردی یا جمعی اقدام میکنند حمایت کند.
🔹فراجا مکلف شده که هنجارشکنی و عادیسازیی رفتارهای خلاف عفت در فضای مجازی را رصد و به قوه قضائیه معرفی کند.
🔹سفارش کار یا سفارش تبلیغات به اشخاص حقیقی یا حقوقی که داخل یا خارج از کشور در فضای مجازی یا رسانهای فعال بوده و فعالیت آنها نوعاً ترویج یا تبلیغ برهنگی، بیعفتی، بیحجابی یا بدپوششی است، ممنوع و در صورتی که کار یا تبلیغاتِ موضوع سفارش مذکور انجام شده باشد، سفارشدهنده به حداکثر جزای نقدی درجه سه یا دو برابر هزینه تبلیغات مشابه در صدا و سیما، هرکدام که بیشتر باشد، محکوم میشود و درصورت تکرار مجازات به دوبرابر افزایش مییابد.