به دنبال انتشار گزارشها در خصوص جانباختن آرمیتا گراوند، نوجوان ۱۶ ساله، خانواده او با انتشار اطلاعیهای از برگزاری مراسم خاکسپاری آرمیتا در بهشت زهرای تهران خبر داد. در این اطلاعیه آمده است که مراسم تشییع پیکر آرمیتا فردا ساعت ۹ صبح در قطعه ۹۹ بهشت زهرا برگزار می شود و مراسم ختم در همان روز ساعت ۱۵ تا ۱۶.۳۰ در مسجد جابری واقع در خیان پیروزی، خیابان شکوفه، خیابان درودیان خواهد بود.
پیشتر یک عضو خانواده گراوند گفته بود که «تحت فشارهای امنیتی» مجبور شدهاند با دفن پیکر او در تهران موافقت کنند.
یک عضو خانواده آرمیتا که نخواست نامش فاش شود گفته بود: «ما ساکن تهران هستیم اما مردههای خود را در تهران دفن نمیکنیم و امیدواریم پیکر آرمیتا را تحویل بگیریم.»
خبر جان باختن آرمیتا گرواند، روز شنبه ششم آبانماه توسط رسانههای نزدیک به حکومت جمهوری اسلامی به طور رسمی اعلام شد. بر پایه گزارش منابع مستقل، این دانشآموز ۱۶ ساله روز یکشنبه ۹ مهرماه به دلیل هجوم یک حجاب بان به خاطر نداشتن حجاب اجباری در متروی تهران بر زمین افتاد و دچار ضربه مغزی شد.
بسیاری از فعالان مدنی و روزنامه نگاران و خبرگزاری های مستقل معتقدند مرگ آرمیتا گراوند در روزهای گذشته بوده و حکومت از اعلام آن خودداری کرده بوده است تا التهابات ناشی از جنایتی که در مورد او صورت گرفته است، کاهش پیدا کند و به تدریج زمینه ی اعلام خبر مرگ او را فراهم آورند.
نهادهای امنیتی با تحت فشار گذاشتن خانواده وی و جلوگیری از حضور روزنامه نگاران مستقل و کنترل بیمارستان فجر، در این مدت مانع از اطلاع رسانی صحیح از وضعیت او شدند.
خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی روز شنبه با انتشار خبر «درگذشت» آرمیتا گراوند، سبب به اغما رفتن این دانشآموز تهرانی را مصدومیت در اثر «برخورد از پشت سر به لبه بیرونی ایستگاه» مترو عنوان کرد.
سایر خبرگزاریهای نزدیک به حکومت نیز متنی مشابه را انتشار دادند. در همه روایتهای حکومتی اعلام شد «افت فشار و برهم خوردن تعادل» آرمیتا گرواند دلیل سقوط و آسیب دیدن او بوده است.
بر پایه گزارشهای غیرحکومتی، آرمیتا گراوند درون واگن مترو به سبب رعایت نکردن حجاب اجباری توسط یک «آمر به معروف» حکومتی مورد حمله قرار گرفت و در پی هل داده شدن توسط مامور، با سر «به لبه قطار برخورد کرد».
پیشتر روزنامه بریتانیایی گاردین، بر پایه اظهارات دو شاهد، گزارشی را در تایید «مشاجره یک حجاببان با آرمیتا در روز ۹ مهرماه» منتشر کرد.
یکی از این دو شاهد گفت که وقتی آرمیتا به زمین افتاد، هنوز هوشیار بود.
در ویدئوی دوربینهای مداربسته آشکار است که آرمیتا گراوند در هنگام ورود به ایستگاه مترو «شهدا» حجاب اجباری بر سر نداشت.
به گفته مقامات ارشد انتظامی و شهری، در قطاری که آرمیتا و دوستانش سوار شدند «دوربینی وجود نداشت» تا دقایقی که آرمیتا دچار سانحه شد را ثبت کند.
از سویی خبرگزاری جمهوری اسلامی ویدئویی را بر پایه گفتوگو با خانواده گراوند منتشر کرده بود تا نشان دهد که ماموران حکومت در آنچه برای آرمیتا رخ داد، دست نداشتهاند.
در ویدئوی برشمرده، مادر آرمیتا میگوید: «فکر کنم دخترم فشارش افتاده، نمیدونم، فکر کنم گفتند فشارش افتاده، یا خورده زمین بعد سرش به لبه مترو خورده».
بر پایه برخی گزارشها این ویدئو در بیمارستان و در حضور نیروهای امنیتی، در گفتوگو با اعضای خانواده آرمیتا ضبط شده بود.
نهادها و فعالان حقوق بشری میگویند که احتمالا رخدادی شبیه آنچه در برخورد ماموران گشت ارشاد با مهسا امینی، روی داد، در مورد آرمیتا گراوند تکرار شده است.
بسیاری از زنان ایرانی از آن پس با پوشش اختیاری در مجامع عمومی ظاهر میشوند.
در تابستان پیشین، لایحه «عفاف و حجاب» توسط دولت ابراهیم رئیسی تهیه و به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
این لایحه بهتازگی در شورای نگهبان قانون اساسی، مطرح شد اما مورد تایید قرار نگرفت و برای رفع برخی از موارد مبهم، به مچلس بازگردانده شد.
حجاب اختیاری، به یکی از نمادهای مخالفت با حکومت جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
بسیاری از معترضان در داخل و خارج از کشور، به مخالفت با حجاب اجباری بسنده نمیکنند و بر این باورند که نظام جمهوری اسلامی باید سرنگون شود.