مردم در غزه در ساختمانهایی که در جریان حملات هوایی اسرائیل ویران شدهاند را جستجو میکنند. ۱۴ نوامبر – عکس: احمد حسابالله
حزب کمونیست اسرائیل، یکی از قدیمی ترین احزاب چپ در اسرائیل، خواستار آتش بس فوری در جنگ این کشور علیه غزه است. ژاکوبن با یکی از رهبران حزب کمونیست اسرائیل در مورد جنگ، وضعیت سیاسی داخلی اسرائیل و آنچه در آینده پیش می آید صحبت کرده است
از زمان حمله حماس در ۷ اکتبر به اسرائیل، نیروهای اسرائیلی حملات بی امانی را به غزه انجام داده اند. تخمین زده می شود که بیش از یازده هزار غیرنظامی کشته شده اند، یک نفر از هر دویست نفر ساکنان این سرزمین. اکثر کشته شدگان زن و کودک هستند. شهرک نشینان اسرائیلی در کرانه باختری موج جدیدی از خشونت را به راه انداخته اند و اسرائیل سرکوب مخالفان را در داخل مرزهای خود تشدید کرده است.
هوگو آلبوکرکی از ژاکوبن برزیل اخیراً با الی گوزانسکی، عضو یهودی رهبری حزب کمونیست اسرائیل – بخشی از ائتلاف گسترده جناح چپ هاداش – در مورد بحران جاری صحبت کرده است این گفتگو در مورد جنگ غزه، اوضاع سیاسی داخلی در حال تحول اسرائیل و درخواست های حزب کمونیست برای آتش بس فوری است.
هوگو آلبوکرکی: تصور اسرائیل از کشتار غزه چیست؟
الی گوزانسکی: حمله حماس در ۷ اکتبر اسرائیلی ها را چه از نظر نظامی و چه از نظر تعداد کشته ها، مجروحان و ربوده شدگان غافلگیر کرد. احساس خشم از این که دولت و ارتش مردم را به حال خود رها کرده اند.
احساس ترس و شوک به نفرت علیه حماس، علیه فلسطینی ها به طور کلی، و همچنین علیه دولت اسرائیل، به ویژه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر تبدیل شد. دولت بلافاصله وضعیت جنگی اعلام کرد و همراه با بحران و شستشوی مغزی توسط رسانهها، نوعی روان پریشی عظیمی ایجاد کردند که خود را در فراخوانهای نژادپرستانه وحشتناک برای انتقام – و همچنین دعوت به “وحدت ملی” از یک سو و تند کردن انتقاد از دولت از سوی دیگر خود نشان داده است.
لازم به یادآوری است که دولت کنونی اسرائیل به رهبری نتانیاهو علاوه بر اتهامات فراوان فساد که به آن وارد شده، راستگراترین، فاشیستترین و نژادپرستترین دولت اسرائیل در تاریخ است. این حکومتی است که سعی کرد از طریق یک کودتای قانون اساسی [نظام سیاسی] را تغییر دهد.
بزرگترین و قدرتمندترین تظاهراتی که در این کشور دیده شده، برای چهل هفته متوالی علیه این دولت و حول موضوعات دموکراتیک در جریان بود. – و فقط ما [کمونیستهای اسرائیلی] که همچنین بخشی از «بلوک علیه اشغال» هستیم تاکید می کردیم دموکراسی با اشغالگری؛ دموکراسی بدون برابری امکان پذیر نیست. این پیام مهمی بود که در بین مردم طنین انداز شد و موضوع فلسطین را در دستور کار قرار داد.
در این دوران نتان یاهو از نظر روابط خارجی منزوی شد. به همین دلیل او با حمایت آمریکا درصدد دور زدن مسئله فلسطین و دستیابی به توافق با عربستان به هزینه فلسطینی ها برآمد.
همه این ها بعد از اکتبر تغییر کرد. نتان یاهو زمانی از انزوای بین المللی خارج شد که ایالات متحده و اروپا از اسرائیل در جنگ وحشیانه اش علیه غزه حمایت کردند. در داخل کشور، نتان یاهو رقیب خود بنی گانتز را وارد دولت کرد. علاوه بر این، مانند آنچه بسیاری از دولتهای دست راستی انجام میدهند، او از این بحران برای تعمیق ظلم بر فلسطینیان در کرانه باختری از جمله پاکسازی قومی در بخش جنوبی این منطقه که توسط ارتش و با حمایت شهرک نشینان اشغالگر صورت می گیرد؛ استفاده کرد.
نتان یاهو همچنین سرکوب شهروندان فلسطینی اسرائیل که ۲۰ درصد جمعیت را تشکیل می دهند و هر کسی که تلاش کرده جنگ و کشتار مردم بیگناه غزه را زیر سوال ببرد، را افزایش داده است. صدها مورد دستگیری، اخراج از ادارات و دانشگاههای اسرائیل صرفاً به دلیل نوشتن مطالبی در فیسبوک صورت گرفته است. دولت از استدلال مبهمی استفاده میکند و معترضان را حامیان حماس معرفی میکند.
امروز دادگاه عالی دادخواست ما مبنی بر حق تظاهرات آزادانه در دو شهر اسرائیلی با جمعیت عرب (ام الفهم و سخنین) را رد کرد. دلیل آن بود که وضعیت به ویژه انفجاری است و پلیس نیروی کافی برای مقابله با معترضان “خطرناک” را ندارد. تعلیق چهل و پنج روزه «افر کاسیف» معاون کمونیست از کنست [پارلمان اسرائیل] به دلیل محکومیت جنگ، گواه دیگری بر سطح آزار و اذیت و محدودیت فضای کوچک دموکراتیک در اسرائیل است.
ما همچنین شاهد تهدیدهای پلیس علیه میزبانان کنفرانس اعلام شده یهودیان و عرب ها در حیفا بودیم. همچنین محمد برکه، معاون سابق هداش و رئیس کمیته عالی پیگیری، که سازمانی زیرمجموعه همه جنبشها و نمایندگان منتخب جمعیت عرب در اسرائیل است، دستگیر شد – اگرچه او اکنون آزاد شده است. مثال های زیاد دیگری وجود دارد.
به ابتکار ما، یک گروه یهودی-عربی ایجاد شد که هدف آن جلوگیری از حملات نژادپرستانه بود. از ابتدای جنگ، ما خواستار بازگشت همه ربوده شدگان از سوی حماس در ازای آزادی اسرای فلسطینی بودیم. در کنار این، تظاهرات مستقیمی علیه دولت و به ویژه علیه نتانیاهو انجام دادیم و همچنین خواستار آتشبس فوری شدیم.
ما همچنین اخیراً ائتلافی از دهها سازمان اسرائیلی از جمله یهودیان و عربها را راهاندازی کردیم که اعلامیه مهمی برای آتشبس، مبادله همه دستگیرشدگان یا ربودهشدگان و درخواست راهحل سیاسی به جای نظامی منتشر کرد. اکنون، پس از یک ماه، به آرامی احساس بیداری جزئی در چپ میانه را، عمدتاً در زمینه روابط بین یهودیان و اعراب در داخل اسرائیل، مشاهده می کنیم؛ اگرچه هنوز کافی نیست.
آنچه مشخص است؛ دولت کنونی و همچنین هسته اصلی اپوزیسیون، هیچ پاسخ واقعی برای روز پایانی پس از جنگ ندارند. خواست اپوزیسیون اصلی فقط این است که نتانیاهو پس از جنگ استعفا دهد.
هوگو آلبوکرکی: محبوبیت نتان یاهو، در نقطه پایینی قرار دارد. اما او اکنون حکومتی را با مخالفان لیبرال خود رهبری می کند. احتمالات واقعی در کوتاه مدت چیست؟
الی گوزانسکی: ممکن است ناامیدی نهایی از عملکرد دولت نتانیاهو در بحران فزاینده – همراه با درک این موضوع که مردم فلسطین را نمی توان نادیده گرفت، همراه با فشارهای بین المللی فزاینده – منجر به تغییراتی شود که از جایگزینی این دولت شروع می شود و سپس مذاکره با فلسطینی ها آغاز شود.
مشخص نیست که این موضوع به چه صورت و در چه زمانی اتفاق بیفتد. اما واضح است اگر این اتفاق نیفتد، از فاجعه ای به سوی فاجعه دیگر خواهیم رفت. با این حال، من خوشبین هستم و معتقدم که نیروهای مترقی در هر دو ملت می توانند مسیر درست و عادلانه ای را نشان دهند.
هوگو آلبوکرکی: خطر منطقه ای شدن درگیری در خاورمیانه وجود دارد؟
الی گوزانسکی: نه تنها خطر یک جنگ منطقه ای وجود دارد، بلکه می تواند به یک درگیری جهانی تبدیل شود، زیرا ایالات متحده ناوهای هواپیمابر و زیردریایی های بیشتری را وارد منطقه ی ما کرده است. تیراندازی و شلیک موشک در مرز با لبنان ادامه دارد، اگرچه هر دو طرف در مورد آغاز یک جنگ همه جانبه محتاط هستند.
با این حال، حمایت دولت بایدن از اسرائیل و حمله آن به نوار غزه، اکنون که رئیس جمهور آمریکا در حال آغاز کارزار انتخاباتی مجدد خود است، به شدت به وی آسیب می زند. افکار عمومی جهانی به ویژه در خاورمیانه و اروپا و آمریکا با ادامه کشتار مردم غزه مخالف است.
هوگو آلبوکرکی: این فشارها بر سیاست داخلی اسرائیل تأثیر می گذارد؟
الی گوزانسکی: تأثیر زیادی بر افکار عمومی داخل اسرائیل نداشته است. توجه هم به جنگ معطوف است و هم اسرائیل هنوز از طرف دولت های ایالات متحده و اروپای غربی حمایت می شود. اما صداهای ناراضی در حال افزایش است که احتمالاً بر متحدین اسرائیل نیز تأثیر می گذارد.
هوگو آلبوکرکی: موضع حزب کمونیست اسرائیل در قبال بحران جاری چیست؟
الی گوزانسکی: حزب کمونیست اسرائیل موضعی منسجم و روشن در مخالفت با آسیب رساندن به غیرنظامیان بی گناه از هر طرف دارد. ما از یک سو کشتار ۷ اکتبر و عاملان آن را محکوم می کنیم، اما از سوی دیگر با بمباران وحشیانه و مجازات دسته جمعی مردم فلسطین مخالفیم.
ما از تبادل اسرای فلسطینی با اسرائیلی های ربوده شده حمایت می کنیم و معتقدیم راه حل صلح عادلانه مبتنی بر ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی در کرانه باختری و غزه، در کنار دولت اسرائیل، امنیت، صلح و امید را برای هر دو ملت به ارمغان خواهد آورد. ما خواستار مذاکره برای چنین راه حلی تحت نظارت سازمان ملل هستیم و از نیروهای مترقی می خواهیم که ما را در این مبارزه مهم یاری کنند. ما همچنین ظلم و آزار فاشیستی علیه شهروندان اسرائیل را محکوم می کنیم، به ویژه آنهایی که علیه شهروندان فلسطینی و نیروهای چپ همپیمانش انجام می شود. ما از یهودیان و عرب هایی که از این ایده ها حمایت می کنند می خواهیم به مبارزه بپیوندند.
خطرات جدی وجود دارد، مانند خطر جنگ منطقه ای که منجر به جنگ جهانی و افزایش حملات به مردم بی گناه و پاکسازی قومی در غزه و کرانه باختری شود، همچنین خطر افزایش نژادپرستی و فاشیسم و تبدیل اسرائیل به یک کشور کاملاً فاشیستی وجود دارد.
هوگو آلبوکرکی: ایجاد یک دولت دو ملیتی، دموکراتیک و سکولار امکان پذیر است؟
الی گوزانسکی: در تئوری بله، اما در واقعیت نه. به چند دلیل مهم: اول این که مردم فلسطین خواهان استقلال هستند و حق دارند. ثانیاً، ناباوری متقابل به امکان ایجاد یک دولت دو ملیتی بسیار زیاد است، قطعاً پس از آخرین قتلعامها اکنون این ناباوری باز هم بیشتر شده است. ثالثاً، اسرائیل از نظر اقتصادی بسیار قویتر است، بنابراین اگر دولت واحد در حال حاضر بدون مرحله استقلال فلسطینیها ایجاد شود، آپارتاید و کنترل اقتصادی یهودیان بر آن تداوم خواهد یافت. در آینده، پس از اینکه هر دو کشور به صلح و رفاه رسیدند،؛ این راه حل یک امکان است.
منبع: ژآکوبن – برگردان: همایون فرزاد