ایران به رغم این‌که با بحران‌های اقتصادی متعددی درگیر است ولی بودجه نظامی خود در سال ۲۰۲۰ را بیش از ۳۰ درصد افزایش داده است.

بر اساس گزارشی که مؤسسه بین‌المللی مطالعات صلح استکهلم موسوم به «سیپری» در روز دوشنبه ششم اردیبهشت منتشر کرد، هزینه‌های نظامی ایران در سال گذشته میلادی حدود ۱۵ میلیارد و ۸۲۵ میلیون دلار بوده که نسبت به سال ۲۰۱۹ بیش از ۳۰ درصد جهش یافته است.

این سومین سال متوالی است که هزینه‌های نظامی ایران رشد چشمگیری نشان می‌دهد. جمهوری اسلامی تنها کشور عضو اوپک است که هزینه‌های نظامی آن به شدت اوج گرفته است. در خاورمیانه نیز تنها هزینه‌های نظامی ایران، لبنان و تا حدودی مصر افزایش قابل توجهی نشان می‌دهد.

سپیری ارزیابی کرده است که هزینه‌های نظامی ایران در سال ۱۳۹۹ بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان شده باشد که نسبت به سال ۹۸ رشدی ۲۸ درصدی داشته است.

این گزارش می‌گوید سهم هزینه‌های نظامی در بودجه دولتی ایران ۱۶ درصد بوده است. همچنین سهم بودجه نظامی ایران از کل اقتصاد کشور ۲.۲ درصد بوده است.

۲ تریلیون دلار بودجه نظامی جهان

مؤسسه بین‌المللی مطالعات صلح استکهلم موسوم در ادامه می‌گوید هزینه‌های نظامی کشورهای مختلف جهان در سال گذشته میلادی به یک تریلیون و ۹۸۱ میلیارد دلار اوج گرفته که معادل ۲.۶ درصد از اقتصاد جهان است.

بر اساس این گزارش، در حالی که رشد اقتصادی جهان در سال گذشته به خاطر شیوع کرونا منفی ۴.۴ درصد بود، هزینه‌های نظامی حدود ۴ درصد رشد داشته است.

آمریکا، چین، هند، روسیه و بریتانیا در مجموع سهمی ۶۲ درصدی از هزینه‌های نظامی جهان را به خود اختصاص داده‌اند. چین برای ۲۶مین سال متوالی بودجه نظامی خود را افزایش داده است.

این گزارش می‌گوید بودجه نظامی آمریکا در سال ۲۰۲۰ به ۷۷۸ میلیارد دلار رسید که ۴.۴ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۹ است. بدین ترتیب، آمریکا به تنهایی سهمی ۳۹ درصدی در هزینه‌های نظامی جهان داشته و سهم چین ۱۳ درصد بوده است. بودجه نظامی چین در سال گذشته ۲۵۲ میلیارد دلار، هند ۷۳ میلیارد دلار، روسیه حدود ۶۲ میلیارد دلار و بریتانیا نیز ۵۳ میلیارد دلار بوده است.

عربستان، آلمان، فرانسه، ژاپن، کره جنوبی، ایتالیا، استرالیا، کانادا، اسرائیل و برزیل در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

کشورهای اشاره شده در مجموع سهمی ۸۱ درصدی در هزینه‌های نظامی جهان دارند.

این چهارمین سال متوالی است که بودجه نظامی کشورها افزایش می‌یابد اگرچه برخی از کشورها هزینه‌های نظامی خود را کاهش داده‌اند.