با شروع علمیات نظامی زمینی در جنوب غزه، اسرائیل چند منطقه در شمال و مرکز غزه را بمباران کرد؛ دیدهبان حقوق بشر: اسرائیل به غیرنظامیان غزه هشدار قابل اجرا نمیدهد؛ موج گسترده بازداشت فلسطینیان در کرانه باختری؛ سازمانهای حقوق بشری دولت هلند را برای ارسال قطعات «اف۳۵» به اسرائیل به دادگاه کشاندند
دهها عراده تانک اسرائیلی وارد جنوب نوار غزه شدند
شاهدان محلی روز دوشنبه به خبرگزاری فرانسه گفتند که دهها تانک، خودرو حامل نیرو و بولدوزر ارتش اسرائیل وارد جنوب نوار غزه در محدوده اردوگاه خان یونس شدند. بر اساس این گزارش، به گفته امینه ابوهلا، شهروند ۵۹ ساله ساکن نوار غزه، خودروهای نظامی اسرائیل هماکنون «تا عمق دو کیلومتری» در روستای القراره، واقع در شمال شرق خان یونس نفوذ کردهاند. معاذ محمد ۳۴ ساله، یکی دیگر از شاهدان افزود: «تانکها اکنون در جاده صلاح الدین که در امتداد شمال به جنوب نوار غزه کشیده شده، تردد میکنند.
گسترش عملیات ارتش اسرائیل در محلههای «جبالیا» و «شجاعیه» در غزه
با شروع علمیات نظامی زمینی در جنوب غزه، اسرائیل چند منطقه در شمال و مرکز غزه را بمباران کرد. اسرائیل اخیرا، محله «جبالیا» در شمال غزه، محله «زیتون»، محله «شجاعیه» و «دیر البلح» در مرکز غزه را مورد حملات خود قرار داده است. ارتش اسرائیل، دوشنبه ۱۳ آذر، در گزارشی اعلام کرد، درگیریهای شدیدی بین گروههای فلسطینی و نیروهای اسرائیلی در برخی از مناطق شمال و شرق نوار غزه رخ داد، که منجر به کشتهشدن سه سرباز اسرائیلی شده است. اطلاعاتی که وبسایت خبری «والا نت» اسرائیلی منتشر کرده، لشکر ۳۶ اسرائیل در عملیاتی زمینی قصد دارد به محله «شجاعیه» در شرق غزه، حمله کند و آن را به کنترل خود درآورد. همزمان لشکر ۱۶۲ اسرائیل، برای عملیات نظامی در منطقه «جبالیا» شمال غزه که تا اردوگاه «جبالیا» امتداد دارد، خود را آماده میکند.
نیروهای اسرائیلی انتظار دارند با مقاومت شدید حماس روبرو شوند. اسرائیل، محله «جبالیا» و «شجاعیه» را سنگرهای حماس میداند و بارها متعهد به پاکسازی حماس و رهبران آن از نوار غزه شده است. ارتش اسرائیل ماه گذشته در یک عملیات نظامی به شمال نوار غزه، آن را از جنوب غزه جدا کرد. این کشور یکشنبه ۱۱ آذر، عملیات خود در جنوب غزه به ویژه در شهر «خانیونس» که معتقد است بالاترین رهبران حماس از جمله؛ یحیی سنوار رئیس حماس در غزه و محمد ضیف رهبر شاخه نظامی حماس در غزه در آن هستند را آغاز کرد.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل و چند مقام نظامی اسرائیلی بارها تاکید کردهاند، جنگ تا نابودی حماس حتی اگر چند ماه ادامه پیدا کند، ادامه دارد. بسیاری از کارشناسان، محقق شدن این هدف را برای اسرائیل ناممکن میدانند.
اسرائیل میگوید عملیات نظامی خود را در سراسر نوار غزه گسترش میدهد
دانیل هاگاری، سخنگوی ارشد ارتش اسرائیل، میگوید که حمله زمینی آنها «علیه مراکز حماس در تمام نوار غزه» در حال گسترش است. هاگاری گفته است که سربازان ارتش اسرائیل درگیر نبردی «تن به تن» با شبهنظامیان فلسطینیاند. صبح امروز، ارتش اسرائیل دستورات جدیدی به ساکنان غزه برای تخلیه حدود ۲۰ منطقه در مرکز نوار غزه صادر کرد. اسرائیل نقشهای را در شبکههای اجتماعی منتشر کرد، با فلشهایی به سمت مناطق جنوبیتر که از غیرنظامیان خواسته شد به آنجا بروند.
دیدهبان حقوق بشر: اسرائیل به غیرنظامیان غزه هشدار قابل اجرا نمیدهد
ساری باشی، یکی از مسئولان سازمان دیدهبان حقوق بشر، به بیبیسی گفت که اسرائیل حملات زمینی و حملات هوایی خود را «بدون انجام اقدامات احتیاطی کافی برای حفاظت از غیرنظامیان» از سر گرفته است. به گفته او، وقتی «به مردم بگوییم فرار کنید در حالیکه جای امنی برای رفتن وجود ندارد یا راه امنی برای رسیدن به آنجا وجود ندارد» این یک «اخطار غیرمؤثر» به مردم است. خانم باشی گفت: «ارتش اسرائیل کدهای کیوآر را در شبکههای اجتماعی قرار داده است و از افرادی که برق یا اینترنت ندارند دعوت میکند تا بارکد را به نحوی اسکن کنند تا ببینند قرار است کجا بروند، یا بعدا این نقشهها را تصحیح کردند چرا که اشتباه کرده بودند.» این مسئول سازمان دیدهبان حقوق بشر ادامه میدهد: «گزارشهایی هست که افراد در تلاش برای تخلیه کشته شدهاند و حملات هوایی در مناطقی که ارتش اسرائیل از مردم خواسته است که از آنجا خارج شوند، ادامه دارد. هیچ تضمینی وجود ندارد که اگر مردم به آن مناطق نقل مکان کنند، بمباران نخواهند شد.»
موج گسترده بازداشت فلسطینیان در کرانه باختری
ارتش اسرائیل به چندین منطقه کرانه باختری حملاتی انجام داد و شماری از فلسطینیها را بازداشت کرد. به گزارش خبرنگار «العربیه»، نیروهای اسرائیلی، دوشنبه ۱۲ آذر، به استانهای «جنین»، «قلقیلیه»، و «الخلیل» حمله کردند. همچنین این نیروها وارد اردوگاه «جلزون» و روستای «جفنا» در کرانه باختری شدند. این نیروها با حمله به اردوگاه «عقبه جبر» شماری را بازداشت کردند.
در پی حمله نیروهای اسرائیلی به محله «کفر سابا» در استان قلقیلیه و اردوگاه «الدهیشه» درگیریهایی رخ داد. ارتش اسرائیل از کشتهشدن دو فرد مسلح در استان قلقیلیه کرانه باختری خبر داد. از آغاز جنگ ۷ اکتبر، موج بازداشتهای شهروندان فلسطینی در کرانه باختری از سوی نیروهای اسرائیلی شدت گرفته است. همچنین حملات شهرکنشینان مسلح علیه فلسطینیها افزایش یافته است.
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در فلسطین، از افزایش بازداشت فلسطینیها توسط اسرائیل ابراز نگرانی کرد و خواستار تحقیق درباره اتهامات شکنجه در زندانها شد. همچنین این سازمان تایید کرد، اسرائیل از آغاز جنگ در غزه، بیش از ۳ هزار فلسطینی در کرانه باختری که شمار زیادی از آنها بدون اتهام و محاکمه در زندان هستند را بازداشت کرده است. کمیسیون امور زندانیان و باشگاه زندانیان فلسطین در تازهترین آمار خود اعلام کردند، شمار فلسطینیهای بازداشتشده از هفت اکتبر توسط ارتش اسرائیل، به بیش از ۳۲۰۰ نفر میرسد.
سازمانهای حقوق بشری دولت هلند را برای ارسال قطعات «اف۳۵» به اسرائیل به دادگاه کشاندند
دولت هلند روز دوشنبه بواسطه اتهامات مطرح مبنی بر مشارکت این کشور در «جنایت جنگی» ادعای در غزه بواسطه ارسال قطعات جنگده اف۳۵ به اسرائیل با یک چالش قانونی مواجه شد. سه سازمان حقوق بشری از جمله شاخه هلندی آکسفام، این پرونده را به یک دادگاه منطقهای در لاهه آورده و اعلام کردهاند که صادرات قطعات هواپیماهای جنگنده، به اسرائیل در بمباران نوار غزه کمک میکند. این سازمانها با تشکیل پروندههای مدعی شدند: «اسرائیل اصول اولیه قوانین جنگی مانند تمایز بین اهداف غیرنظامی و نظامی و اصل تناسب را نادیده می گیرد.» اسرائیل اتهام جنایات جنگی را رد میکند و مدعی است که نیروهایش در تقابل با شبهنظامیان فلسطینی که در مناطق پرجمعیت غیرنظامی متمرکز شده و در آنجا فعالیت میکنند، قوانین بینالمللی را رعایت میکند. هلند دارای یک انبار منطقهای است که قطعات اف۳۵ متعلق به ایالات متحده را ذخیره می کند، این قطعات بر اساس توافق میان دو کشور می تواند به سایر کشورهای شریک در این پروژه مانند اسرائیل (به عنوان شریک امنیتی پروژه اف۳۵) ارسال شود.