هشدار مدیر برنامه جهانی غذا درباره وضعیت غزه؛ همه مردم گرسنه هستند

سیندی مک‌کین، مدیر برنامه جهانی غذا روز چهارشنبه با هشدار درباره دسترسی محدود به غذا و آب در نوار غزه گفت: «سیستم انسانی در این منطقه در حال فروپاشی است و همه مردم غزه گرسنه هستند.» به گفته او ۹۷ درصد خانوارهای فلسطینی در مناطق شمالی غزه و ۸۳ درصد ساکنان مناطق جنوبی غزه در روزهای اخیر گزارش دادند که غذای کافی برای خوردن ندارند و بسیاری از آنها دستکم یک روز را گرسنه سپری کرده‌اند. برنامه جهانی غذا پیشتر در آخرین گزارش خود اعلام کرده بود که حدود ۸۸ درصد خانوارها در شمال و حدود ۵۴ درصد مردم در جنوب غزه در چهار هفته گذشته حداقل یک شبانه‌روز کامل را بدون غذا گذرانده‌اند و ۲۰ درصد ساکنان شمال و ۱۴ درصد افراد جنوب غزه هم از آغاز جنگ تاکنون، بیش از ۱۰ روز به غذا دسترسی نداشته‌اند.» علاوه بر این، متوسط مصرف روزانه آب تمیز در این باریکه بین ۱.۵ تا ۱.۸ لیتر به ازای هر نفر است که بسیار کمتر از میانگین حداقل ۱۵ لیتر آب آشامیدنی و بهداشتی به ازای هر نفر در روز است. سازمان جهانی غذا همچنین با اشاره به کمبود گاز برای پخت و پز در غزه و گرایش مردم به سوزاندن زباله، هیزم و ضایعات چوبی اعلام کرد که این اقدام می‌تواند عواقب منفی برای سلامتی به همراه داشته باشد و خطر ابتلا به بیماری‌های تنفسی را افزایش دهد.
تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی هم روز چهارشنبه گفت که سیستم بهداشتی غزه در حال فروپاشی کامل است، این منطقه نمی‌تواند از دست دادن بیمارستان‌های بیشتری را تحمل کند، با این حال، بیمارستان بیشتری در آستانه تعطیلی هستند که این امر هزاران نفر را از مراقبت‌های ضروری و نجات‌دهنده محروم می‌کند.

نبرد در قلب خان یونس برای یافتن یکی از رهبران حماس

نیروهای اسرائیلی روز پنجشنبه در قلب خان یونس، مهمترین شهر جنوب غزه، جایی که گمان می‌رود یکی از رهبران ارشد شبه‌نظامی مخفی شده است، با شبه‌نظامیان حماس نبرد کردند. شاهدان عینی به خبرگزاری فرانسه گفتند که با شکستن خط دفاعی حماس در دومین شهر بزرگ نوار غزه، نیروهای اسرائیلی با تانک‌ها، نفربرهای زرهی و بولدوزرهای خود به خان یونس حمله کردند و غیرنظامیان بیشتری ناگزیر به ترک شهر شدند. حماس اواخر روز چهارشنبه اعلام کرده بود که نیروهایش «در تمامی محورهای تهاجم به نوار غزه» درگیر نبردهای شدید علیه نظامیان اسرائیلی هستند. 

وزارت خارجه فلسطین: هدف اسرائیل کوچاندن اجباری ساکنان غزه به سوی مصر است

وزارت خارجه فلسطین، چهارشنبه ۱۵ آذر، هشدار داد که اسرائیل آوارگان جنگ در نوار غزه را به خروج هرچه بیشتر از مناطق خود و «محاصره و محدود کردن حرکت آنها در یک جهت» به سوی گذرگاه مرزی رفح در مرز با مصر مجبور می‌کند. در همین راستا گروه‌های فلسطینی ضمن تحسین موضع مخالفت‌‌آمیز مصر با جابجایی ساکنان غزه، نسبت به هر گونه همسویی با «پروژه کوچ اجباری» فلسطینی‌ها از این باریکه هشدار دادند. وزارت خارجه در این بیانیه افزود: «اسرائیل با درک رو به پایان بودن و نسبتاً محدود شدن مدت زمان حمایت تعدادی از کشورها از آن برای جنگ خونین علیه نوار غزه در تنگنای زمانی رویکرد تشدید جنگ علیه ساکنان غزه را در پیش گرفته است و به حملات بی‌وقفه خود و ارتکاب هولناک‌ترین جنایات به شکلی بی‌سابقه برای نابودی هر آن‌چه از شمال نوار غزه باقی‌مانده و تخریب کامل جنوب نوار و کشتن همه کسانی که در آن مکان‌ها پناه‌گرفته و حضور د‌ارند، ادامه می‌دهد.»
وزارت خارجه فلسطین در ادامه افزود: مشخص شده است که اسرائیل در حال تبدیل کردن نوار غزه به ویرانه‌ای غیرقابل زندگی و سکونت است و از این طریق با همه ابرازها تلاش می‌کند تا ساکنان نوار غزه را به ترک این باریکه مجبور کند، تا در آینده و با این شیوه وحشیانه تحقق اهداف خود را اعلام کند.» این وزارتخانه همچنین مجدداً «کشتارهای مستمری» که می‌گوید اسرائیل پس از گسترش تهاجم زمینی خود به مناطق مرکزی و جنوبی نوار غزه، علیه غیرنظامیان فلسطینی مرتکب شده است را محکوم کرد.

سرپرست سیاست خارجی اتحادیه اروپا از پیشنهاد گوترش حمایت کرد

سرپرست سیاست خارجی اتحادیه اروپا از پیشنهاد دبیرکل سازمان ملل برای مصوبه برقراری آتش‌بس در غزه حمایت کرده است در حالیکه در پی پیشنهاد دبیرکل برای برقراری «آتش‌بس بشردوستانه» درغزه، اسرائیل به این پیشنهاد حمله کرده بود. آنتونیو گوترش هشدار داده بود که شبکه کمک‌های بشردوستانه در غزه ممکن است از هم بپاشد و از شورای امنیت سازمان ملل خواست تا از بروز یک «فاجعه» جلوگیری کند. تحمیل آتش‌بس در غزه مستلزم تصویب پیشنهاد توسط شورای امنیت است که در آن ایالات متحده، بریتانیا، چین، روسیه و فرانسه دارای حق وتو هستند. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از کشورهای اروپایی خواسته است که از گوترش حمایت کنند. او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «از اعضای اتحادیه اروپا در شورای امنیت سازمان ملل و شرکای همفکر خود می‌خواهم که از پیشنهاد آنتونیو گوترش حمایت کنند.» او افزود: «شورای امنیت سازمان ملل باید فورا برای جلوگیری از فروپاشی کامل وضعیت انسانی در غزه اقدام کند.» در حال حاضر، فرانسه و مالت تنها دو کشور اتحادیه اروپا در میان ۱۵ کشور عضو شورای امنیت هستند. الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل در پیام خود در ایکس گفت که «درخواست دعای گوترش برای آتش بس در غزه به معنی حمایت از سازمان تروریستی حماس است.»
اتحادیه ی اروپا به غیر از چند کشور تا به حال موضع سرسختانه ای در دفاع یک جانبه از اسرائیل داشته است.

فضا در جنوب غزه تنگ تر می شود

خبرنگار بی‌بی‌سی در بیت‌المقدس می نویسد: ارتش اسرائیل می‌گوید درست تا قلب شهر خان یونس پیشروی کرده و شاخه نظامی گروه حماس می‌گوید نبرد در این محل شدید بوده است. نیروهای اسرائیلی اکنون به خانه یحیی سینوار، رهبر حماس در غزه رسیده‌اند و گمان می‌رود که او و دیگر مقامات ارشد حماس در تونل‌های زیرزمینی پناه گرفته‌اند. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل شب گذشته گفت: «فقط مسئله زمان است که چه وقت او را می‌گیریم.» همزمان، یک مقام ارشد سازمان ملل هشدار داد که با گذشت دو ماه از جنگ، «شرایط غزه در حال تبدیل شدن به شرایط آخرالزمانی است.» به گفته این مقام، با گسترش جنگ، چند صد هزار نفر در منطقه کوچکی‌ در جنوب غزه متراکم شده و تلاش‌های برای ارائه معنادار کمک‌های بشردوستانه اکنون تقریبا غیرممکن است. در نیویورک، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با استناد به اختیاراتی که منشور سازمان ملل به دبیرکل داده، از شورای امنیت خواست تا برای برقراری آتش‌بس کامل درجنگ غزه اقدام کند. این شورا تاکنون هیچ قطعنامه‌ای را که خواستار آتش‌بس کامل باشد، تصویب نکرده است.

آمریکا با ایجاد منطقه حایل در نوار مرزی غزه-اسرائیل مخالف است

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه گذشته در یک نشست خبری گفت ایالات متحده با ایجاد منطقه حایل در داخل نوار غزه مخالفت خواهد کرد. وی گفت که پنج اصل مورد نظر دولت آمریکا در مورد دوران پس از جنگ غزه شامل تغییر نکردن مرزها و خصوصیات ارضی، عدم جابجایی اجباری جمعیت، عدم اشغال مجدد غزه، عدم محاصره و محاصره اقتصادی این سرزمین و عدم استفاده از غزه به عنوان بستری برای تروریسم است. وی افزود: «ایجاد هر نوع منطقه حائل پیشنهادی در داخل غزه به منزله نقض یکی از این اصول و موضوعی است که ما با آن مخالفیم. اگر در رابطه با تغییراتی در داخل خاک اسرائیل باشد، البته من در مورد آن نمی‌توانم اظهار نظری کنم زیرا این تصمیمی است که اسرائیلی‌ها خود باید بگیرند.» به گزارش خبرگزاری رویترز، اسرائیل هفته گذشته به چند کشور عربی و ترکیه اطلاع داد که برنامه‌هایی برای ایجاد یک منطقه حائل در داخل مرز غزه با اسرائیل دارد تا از حملات آینده از داخل غزه به اسرائیل جلوگیری شود.

حمله مجدد اسرائیل به دبیرکل سازمان ملل

روز چهارشنبه، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در نامه به اعضای شورای امنیت با استناد به یک ماده از منشور سازمان ملل که دهه‌هاست از آن استفاده نشده، خواست با برقراری آتش‌بس در جنگ عزه «از بروز فاجعه انسانی» در این منطقه جلوگیری کنند. در واکنش، نماینده اسرائیل گفت که با درخواست برقراری آتش‌بس، دبیرکل به پایین‌ترین سطح اخلاقی سقوط کرده و این درخواست نشانه تعصب او علیه اسرائیل است. استفان دوجاریک، سخنگوی گوترش، به رادیو بی‌بی‌‌سی گفت که «بسیار نادر است که یک دبیرکل به این بند از منشور استناد کند، اما آقای گوترش به دلیل رنج وحشتناک انسانی مجبور به این کار شد.» دوجاریک گفت که باید آتش‌بس برقرار شود و فروپاشی بیشتر نظم اجتماعی در غزه «تاثیر فاجعه‌باری بر کل منطقه خواهد داشت.» او افزود: «فکر نمی‌کنم کسی بتواند چشم خودش را ببندد و همه اعضای شورای امنیت موظفند از نفوذ خود برای پایان دادن به این جنگ استفاده کنند.»